27 ianuarie 2009

Bushcraft - definiție

Ce înțeleg prin Bushcraft?

Bushcraftul este un mod de viata. Este un cuvânt împrumutat din limba engleză pentru a defini ceva ce există peste tot în lume de mii de ani. Termenul Bushcraft vine din Australia dar ceea ce reprezintă este valabil peste tot în lume. În fiecare zonă de pe glob omul a trebuit să se descurce cu ce i-a oferit natura.

Cel mai ușor este asemănat cu termenul "supraviețuire" dar nu este chiar asta. Bushcraft-ul înseamna să poți trăi confortabil și armonios într-un mediu folosind resursele pe care le ai la îndemâna si fără a distruge acel mediu pentru ca el să se poată regenera și să poată oferii resurse în continuare. Înseamna să poți să îți asiguri cu ceea ce găsești în jur căldura (focul), un adăpost, hrana (din cules de plante sau vânătoare), hainele și uneltele necesare. În satele noastre rupte de lume poți găsi un asemena mod de viață. Bushcraftul era modul de viață normal al oamenilor până a intra în era modernă.

Asta înțeleg eu prin Bushcraft.

De ce pușca mea îmi trebuie Bushcraft când pot găsii la Carrefour tot ce-mi trebuie? 

Câte o dată m-am întrebat și eu ce naiba m-a apucat cu bushcraftul ăsta :-). Ei bine, mi se pare extraordinar să știu cum s-au descurcat oamenii în trecut. Faptul că îmi pot crea lucruri singur cu resurse minime mă face să mă simt mult peste o persoană care a venit la iarbă verde carând toata casa după el și care taie jumătate de pădure ca să prăjească 20 de mici. De asemnea să ai cunoștințe despre Bushcraft te ajută să înțelegi cât de cât natura și nu în ultimul rând te ajută să fi  aproape independent. Poate nu mai tai ca nebunul copaci tineri în loc să cauți lemn uscat (copaci morți . Poate nu mai lași gunoaiele aruncate aiurea. Poate nu pleci acasă lăsând focul să ardă nesupravegheat

Prin bushcraft nu trebuie să înțelegi supraviețuire la limită. Daca iți construiești un scaun, o masă, o barcă, un coș din nuiele și multe altele se cheamă bushcraft. Dacă te plimbi prin pădure sau pe câmp și culegi plante comestibile/medicinale sau ciuperci se cheamă bushcraft. Dacă înveți să citești urmele animalelor și să le urmărești (nu neapărat ca să le ucizi), se cheamă bushcraft.

Dacă tai copaci verzi doar de dragul de a face un foc mare și bei ca porcul cu prietenii după care lăsați jegul aruncat inprejur, ești doar un retardat. Dar pentru orice boală există și o pastilă, așa că aruncă un ochi pe aici că poate te vindeciCândva și eu am dat semne de ratardare, dar am reușit să mă vindec. Deci ai o șansă :-).

Nu este nimic rău în a bea un păhărel cu cei dragi sau cu prietenii seara la căldura focului, de a asculta niște muzica dacă știi să faci acest lucru cu cap fără să deranjezi oamenii din jur și animalele din zonă. Și foarte important!!! Să știi să arunci gunoiul într-o pungă pe care o vei căra la primul loc amenajat pentru gunoi. Eu personal nu am încredere nici măcar în cei care fac curățenie în zonele montane așa că aduc gunoiul până acasă unde îl arunc la gunoi departe de orice pădure.

Deci vă rog să nu înțelegeți prin Bushcraft "îmi pun pătura în cap, briceagu' în buzunar și mă chinui să supraviețuiesc în pădure mâncând ca sălbaticul râme". Prin bushcraft trebuie să înțelegeți să o luați mai ușor. Să ieșiți din viteza de la oras. Să reluați legătura cu natura. Să înveți că poți face multe cu un echipament minim fără să cari șifonierul și frigiderul după tine. Să înveți că teama de animalele sălbatice este uneori neîntemeiata. Să inveți să improvizezi. Orașul ne face să ne temem de lucrurile cu care am pierdut legătura.

Cum sportul național la români este grătarul la pădure, este bine ca puțin câte puțin să învățăm cum să respectăm natura. Altfel în câțiva ani vom trăi într-o groapă de gunoi și vom da vina pe altul pentru gunoiul pe care îl producem chiar noi. Sunt ani buni de când nu am mai aruncat o hârtie pe stradă, iar prietenii imi sunt martori când vine vorba de curățat locul unde am campat.

Alți termeni sinonimi cu bushcraft: woodcraft, self reliance. Îi ziceți cum vreti, reprezintă același lucru. Ideea din spate contează.

Cam asta e...

9 comentarii:

  1. foarte frumos spus
    asa il vad si inteleg si eu
    din fericire vad ca exista un grup de oameni care gandesc si simt la fel ca si mine...din pacate putini fata de masa de retrdati care misuna liberi
    eu personal am gasit refugiul sa nu mai vad si sa nu mai aud asemenea specimene
    nu e o reteta dar am doua o solutii
    1. am luat o casa intr-un sat depopulat si uitat de lume, candva cu 50 locuiori acum cu doar 2, fara drum si fara curent, pierdut in mijlocul padurilor pe dealurile zarandului...unde 8 luni pe an se ajunge exclusiv cu tractor 4x4, masina 4x4 f bine ecipata sau pe jos si in rest cu un 4x4 usurel
    2. un 4x4 bine echipat cu care sa urcati pana treceti de orice urma de civilizatie si de acolo...la alegere, ori cu el mai departe ori pe jos. Cu 4x4 bun, va asigur, vor ramane doar urmele rotilor si amintirile, altceva nu

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda... n-am nici o sansa. Sunt posesor de Logan :) Ala mai ieftin dintre Loganuri :) Tre' sa dau din coate si sa ma strecor printre retardati :)

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. un 4x4 bun ...incepe cu un suzuki samurai sau varanta lui "si de oras" Jimny sau chiar Vitara... pret decent, masina faorte fiabila, consum mic, posibilitati bune de "imbunatatire"...
    merita luat in calcul, diferente de pret intre logan si un jimnysau vitara second nu sunt ... mai pui apoi cam 2000 euro in un an doi in cauciucuri, troliu si alte accesorii necesare, dar avantajele sunt certe si unele greu de banuit.
    nu jignesc sper pe nimeni, dar sunt sigur ca la un suzuki vei investi muuult mai putin in reparatii la o varsta de +5 ani si la +10 ani probabil ca loganul nu va mai fi deloc functional...pe cand celalalt va va oferi in continuare satisfactii.
    4x4 nu inseamna doar mercedes G sau Toyota Land Cruiser

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu m-ai jignit. Pentru mine e mai complicat. Dar pot venii in vizita pe jos :)

    RăspundețiȘtergere
  5. e super ok definitia data Bushcraft-ului nu e acelasi lucru cu supravietuirea, e poate mai degraba un mod de viata in care reusesti sa intelegi natura si sa nu o deranjezi

    RăspundețiȘtergere
  6. unde este satul ala asa departe ? as fi si eu amator... :D. Macar nu e poluare...si nici manelisti ^^

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut "Calatorul",

    Am gasit un link interesant:
    http://www.m4040.com/Survival/navbar.htm
    Este despre tehnici de supravietuire. Din pacate este in engleza, dar merita sa arunci un ochi peste el. Poate mai comletezi blogul tau cu info de acolo, ar fi util.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut. Multumesc de link dar am o groaza de astfel de resurse inclusiv video (daca ai vazut unele posturi, mi-am cumparat si carti foarte bune). Unele chestii nu ma intereseaza fiind vorba de supravietuire, iar blogul nu este despre supravietuire (are cateva notiuni de bun simt). Alte chestii nu vreau sa apara pe blog cum ar fi capcanele. Alte chestii le tin pentru mine :). Unele subiecte mi-e greu sa le abordez din lipsa unui spatiu (exemplu: purificare apa, aprins focul prin diverse metode). Ma rog... cred ca ai inteles :)
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.