28 ianuarie 2009

KIT-ul minim de supraviețuire

[ultima editare 16.12.2010]

Din informațiile acumulate până acum din ce am citit și văzut pe internet legat de kit-ul minim pe care il cară experții sau entuziaștii de Outdoor/Bushcraft, am reușit să fac o listă cu necesarul minim care să asigure supraviețuirea indiferent de situație. Se recomandă folosirea ecestui kit la fiecare ieșire. Acest kit trebuie să fie cât mai mic și cât mai ușor pentru a putea fi cărat cu ușurință. Trebuie să știți cum se folosește fiecare obiect din kit, altfel degeaba îl cărați.

Conținutul kit-ului:

1. Cuțit (să fie trainic).
2. Fierăstrău tip briceag sau topor.
3. Vreo 2-3 metode de aprins focul (chibrit, bricheta, amnar, etc) și să știți să aprindeți ușor cu fiecare în parte.
4. Busolă (și să știți să o folosiți).
5. Semnalizare (fluier, oglindă).
6. Lanternă (frontală cu leduri) și baterii de schimb.
7. Recipient pentru apă (eventual din metal pentru a putea fierbe apa).
8. Trusă prim ajutor (fiecare iși face după cum se pricepe și după cunoștințele pe care le are).
9. Sfoară (sfoară din bumbac, cordelină sau paracord pentru a folosi firele din interior la pescuit sau cusut) pentru diverse legături.
10. Tendă sau un poncho de tip militar care se poate folosi ca tendă.

Aș mai adăuga câteva obiecte care nu sunt neapărat necesare într-o situație critica:
11. Filtru de purificat apa sau pastile pentru purificat apa.
12. Saci din plastic cât mai mari (sunt buni pentru adăposturi de urgență sau pentru a proteja de umezeală dacă dormiți direct pe jos sub tendă).
13. Câțiva saci menajeri pentru a vă căra gunoiul de la locul de campare.
14. Căteva supe instant pentru situația în care vă rătăciti și vă lungiți șederea involuntar (nu vă atingeți de supă decât la nevoie mare :-) ).

Câteva observații personale legata de această lista:

Fierăstrăul tip briceag. Dacă nu ați mai auzit de așa ceva căutați pe google la imagini "folding saw". O să vedeți cum arată. Este ca un briceag mai mare și este foarte ușor și util. Înlocuiește cu succes toporul sau îl completează. Se găsește în secțiunile de grădinărit în supermarket-uri (Carrefour, Bricostore, Hornbach, etc.). Este la secțiunea grădinărit. Dar recomand să vă luați ceva mai de calitate. La cutite-bushcraft.ro găsiți Bahco Laplander sau Bear Grills Sliding Saw care sunt fierastraie de calitate superioară.
From Oala + Fierastrau

Amnarul (Firesteel sau Feroceum rod). Este din feroceum combinat cu magneziu. Prin frecare cu o bucată ascuțită de otel produce o scânteie care atinge 3000 grade Celsius. Avantajul lui este că poate fi folosit ud. Trebuie exersat cu el pentru că nu este așa ușor de aprins un foc cu amnarul. Se găsește la magazinele cu echipament montan. O varietate de amnare de calitate puteți găsi la cutite-bushcraft.ro.


Tenda. Noi românii suntem învățați cu cortul și cu dormitul între 4 pereți. În alte țări, oamenii nu folosesc cortul pentru că este mai greu, mai incomod de cărat și necesită spațiu perfect plan pentru a fi montat. Acum nu zic că e ragulă batuta in cuie. Am văzut pe youtube și oameni care foloseau cortul. Majoritate folosesc tenda pe care o pot monta într-o mulțime de feluri. Avantajul este că este ușoară și poate fi ancorată de orice. Mulți folosesc tenda în combinație cu un hamac. De asemenea un alt avantaj al tendei este că te poți bucura de peisaj oricând.
From Padurea Baneasa-14.02.09

Alte observații:
  • Acest kit minim nu îți garantează supraviețuirea dacă nu știi să folosești conținutul lui. Trebuie exersat cu el. Deci faptul că îl cari asupra ta nu îți garantează că ai să o duci bine mersi dacă nu știi să aprinzi un foc sau nu știi să-ți faci adăpostul.
  • Încercați să cumpărați cele mai bune produse pe care vi le permiteți petru a vă face kitul minim. Dacă ajungi să depinzi de acest kit și de exemplu cuțitul se rupe pentru că era prost, nu ai făcut nici o treabă cu el. E ca și cum ai venit cu buzunarele goale.
  • Numărul obiectelor strict necesare din kitul minim, poate varia în funcție de cunoștințele și pregătirea fiecăruia. Ideea este să ocupe un spațiu cât mai mic. Deci nu e bătut în cuie să fie musai 10 obiecte. Pot fi și 20. De fapt în funcție de numărul de zile programate în natură este bine să îmbogățești kit-ul cu ce crezi că este esențial. Orice alt produs luat în plus este considerat opțional (ex. saltea, veselă, cărți, etc) și este doar pentru îmbunatățirea confortului. Orice bagaj este bine să conțină cele 10 produse enumerate mai sus la care se mai adăuga ce vreți să mai luați cu voi.

Numai bine
Alex

29 de comentarii:

  1. Foarte bune sugestiile pe care le-ai facut .
    Parerea mea este ca cea mai importanta unealta pe care o poti avea cu tine este cutitul. Aici sunt mai multe curente de opinie pe net daca sunt mai practice cutitele cu lama scurta (10-20cm)sau cele cu lama mai lunga ( 20-25cm ).
    Cred ca e la latitudine fiecaruia alegerea cutitului ( personal mi se pare mai bun pentru mine uo lama de 20 cm pt ca este mai buna la despicat lemnul si iti ofera mai multa putere la cioplit). Principalul este sa se aleaga un cutit DE CALITATE . Sunt foarte bune cele otel-carbon deoarece pastreaza taisul mai mult timp si se ascut mai usor dar sunt un pic mai casante decat cele stainless care se ascut greu. O alta calitate importanta a unui cutit este tang-ul sau continuitatea lamei de-a lungul manerului. Un cutit solid trebuie sa aiba lama prelungita in maner pana in capatul acestuia . Acest lucru asigura o rezistenta mai mare la abuz ( battoning , chopping...).
    Desi este un cutit extraordinar , Mora nu are full tang facandu-l un pic sensibil la " batonare" dupa parerea mea . De aceea prefer sa am inca un cutit mai mare pentru acest lucru ( sau o maceta).
    Amnarul este pe locul 2 ca importanta ( in lista mea ) , acesta trebuind sa fie dintr-un aliaj de magneziu de buna calitate ( am cumparat de pe e-bay si de mai slaba calitate si este foarte greu sa obtii o scanteie cat-de-cat cu ele).Recomandarea mea este marca "Light My Fire". Este ok.Totodata mai exista si asa-numitele magnesium bar care au o parte din magneziu , care se pileste intr-o gramajoara si o parte din aliaj care da scanteia , astfel aprinzand magneziul , care arde la temperaturi f f mari. Chibritele si brichetele nu sunt asa rezistente la umezeala, devenind inutile f repede .
    Busola ... in tara noastra ... nu stiu cat de utila e deoarece nu prea te poti rataci mai mult de o zi- doua.Ar fi o utilitate pt ea doar ca sa te faca sa mergi drept , sa nu te invarti in cerc atunci cand calatoresti dar daca iti iei un punct e reper....
    Fluierul e extrem de important , multe animale salbatice ferindu-se de zgomote puternice . Este deasemenea util si ca mijloc de semnalizare in caz de urgenta.
    Lanterna frontala cu leduri e super practica , despre lanterne gasesti tone de materiale pe net , cutlerylover face multe recenzii.

    RăspundețiȘtergere
  2. In privinta recipientului pentru apa , parerile sunt impartite . Multi prefera sa care cu ei asa numitele " nalgene bottle" , recipiente de plastic extrem de dur , cu gura mare , transparente .Altii merg pe varianta militara carand asa-numitele "plosti".La noi in tara am gasit un singur loc din care se merita sa cumperi aceste plosti : www.airsoft.ro. Diferenta dintre produsul lor si ceilalti comercianti este ca ei iti ofera in pretul plostii si cana aceea de metal care este extraordinar de practica , iar pretul pe plosca nu e mare : 37,5 ron.Cana aceea se poate gauri in asa fel incat sa-i atasezi o bucatica de sarma sa o poti agata deasupra focului pentru a fierbe apa ( dezinfecteaza apa , faci cafea, supa ...), iar dintr-o bucata de folie de aluminiu poti face si un capac pentru acea cana .Buzunarul de la husa este pentru pastilele de dezinfectare a apei , care la noi din pacate nu se gasesc , sau daca se gasesc au un pret.........Personal amreusit sa iau din Anglia (e-bay)vreo 180 de bucati la un pret de apreo 10 $.
    Trusa de prim ajutor este FOARTE IMPORTANTA , trebuind sa contina atat pansamente de diferite marimi, fasa elastica , medicamente : calmante , anti-diaree , anti-alergii ....
    Paracord , sau coarda de parasuta este pe locul 3 al importantei in "topul" meu datorita faptului ca are atat de multe utilizari.Este testata sa sustina o greutate de 550 pounds adica aprox 250 kg , si are 7 fire interioare din nylon care se pot scoate si folosi la capcane , pescuit , cusut haine si pielea ......La noi in tara nu am vazut din pacate (iar recomand e-bay-ul) si mai recomand sa te uiti pe youtube la filmele lui chrispy990 care te poate invata f usor sa impletesti asa-numita "bratara de supravietuire"sau cobra stich( e un cadou super de facut cu bani putini ;)).
    Tarp la noi se traduce prin "tenda" si este foarte practica , personal am achizitionat una ( impreuna cu hamacul)de la nahanny din Timisoara parca , produsele lor fiind de o foarte buna calitate.
    Pe locul 4 in "top" este sacul menajer . Daca urmaresti documentarul lui ron hoods ( woodsmaster) vei vedea cateva dintre utilizarile acestui produs extrem de practic.
    Scuze ca am scris atat de mult , daca te deranjeaza , te rog spune-mi si ma voi abtine pe viitor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua. Imi permit sa mai adaug cateva detalii.Amnarele se realizeaza dintr-un aliaj denumit ferocerium.Are in compozitie si ceva magneziu - in esenta este o piatra de bricheta mare mare. Prin razuire se obtin scantei ce pot aprinde un material imflamabil.Se recomanda vata sau tampoanele igienice interne ce trebuie afanate in prealabil.O scanteie este suficienta pentru a aprinde materialul.Pentru ca flacara sa dureze mai mult,se recomanda ungerea cu putin unguent antibiotic-este peste 70% petrol ( din trusa de prim ajutor ).Se mai poate folosi hartie igienica,hartie de ziar, etc. Pentru cei care prefera materiale "traditionale'- frunze uscate, iarba uscata,aschii foarte subtiri din lemn. Prelate se gasesc in hypermarketuri.Hamace interesante,prelate in culori de camuflaj, cordelina=paracord, amnare ( nu face doar LM - ei sunt doar scumpi motiv pentru care i-am abandonat ), pastile de purificat apa, filtre de apa portabile, bidoane de apa cu sau fara cana, sisteme de hidratare - ranite tip burduf ( asta e denumirea in limbajul cazon romanesc ) se gasesc si pe net-ul romanesc la preturi nu neaparat mai mari decat pe e-bay. Sa zic ca avem si noi sau se considera reclama ? Cu stima,Adrian Gutu

    RăspundețiȘtergere
  4. Am uitat. Nalgene Bottle- sunt realizate din PC ( policarbonat).Rezistente si scumpe. Exisa si varianta "no name" sau "unbranded" mai ieftine. Inamicul nr.1 in Europa sunt recipientii din PET ( polietilena ). Americanii iau cu ei cand pleaca ( unde pleaca) apa filtrata de la robinetul personal si o pun in Nalgene. Nemtzii fac aceeasi treaba cu sticlele SIGG sau Laken. Romanii ( unii ) sunt mai fuduli si cumpara apa imbuteliata la care jumatate din pret e ambalajul pe care apoi il arunca. Adrian Gutu

    RăspundețiȘtergere
  5. Amnarul stiu cum se foloseste, altfel nu il mentionam :). Nu prea sunt de acord cu partea in care spuneti ca se gasesc prelate in hypermarket-uri.Daca va referiti la prelatele din rafie, atunci da, se gasesc. Dar acelea ocupa foarte mult spatiu si sunt grele. Nu as cara in rucsac asa ceva :).
    Si cordelina nu este paracord. Este ceva asemanator. Am cumparat cordelina de la Hymalaia (magazin montan) si continutul este asemanator dar nu poate fi utilizat in prea multe feluri.
    Legat de produsele care se gasesc pe netul romanesc... Unele se gasesc dar nu am gasit nimic pentru purificare apa.
    Puteti sa va faceti reclama linistit. Nu ma deranjeaza cat timp stiu ca in spate este cineva care stie ce face si nu cineva care sa baga in seama doar ca sa vanda. Dumneavoastra ati dovedit ca aveti si cunostinte.
    Ziceti ca se gasesc produse si la dumneavoastra. Nu sunt convins 100% ca sunteti de la Neramo, dar daca sunteti am sa va spun ce ma face sa cumpar extrem de rar de la dumneavoastra. Eu folosesc site-ul www.totalmag.ro (este al firmei Neramo). Faptul ca produsele au avut un pret si pe urma a fost scos pretul mie personal imi suna a specula. Stiu ca a crescut euro dar alte magazine isi vand stocul la cursul la care au achizitionat produsele. Saptamana trecuta am vrut de exemplu sa mai cumpar 3 cutite Mora impreuna cu niste colegi de la serviciu. Am renuntat exact din aceasta cauza. Ma rog... este o parere personala :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt posesor de bidon militar (plosca) din policarbonat. Foarte solid.

    RăspundețiȘtergere
  7. Acum vad ca au reaparut preturile pe totalmag.ro. Cu + :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Produsele enumerate de mine anterior le avem si noi ( si pe totalmag.ro ). Nu ma ocup personal de postat produse si intretinut acel site ( si celelalte ) pentru ca nu am timp. Din pacate colegii mei nu reusesc intotdeauna sa faca treaba asa cum mi-ar placea mie. Cand constat acest lucru, iau masuri pentru normalizarea situatiei. Preturile pe totalmag sunt puse in valuta tarii furnizorului si actualizate conform cursului BNR din ziua respectiva. Nu pastram preturile fixe in lei pentru ca nu se conserva valoarea banilor. Daca am avea adaos de 10% , leul sa zicem ca se devalorizeaza cu 15% si vindem produsul la cursul vechi,nu mai putem cumpara produsul de la furnizor pe banii ce-i incasam de la client - diferenta negativa 5%. Preturile in lei s-au modificat in sensul scaderii atunci cand leul s-a apreciat ( asa ca nu am fost speculanti ). Ori de cate ori BNR schimba interfata, totalmag citeste cursul tot de la "vechiul" loc , unde nu se mai gaseste nimic. In consecinta pretul afisat este "0". Ultima oara ne-a luat o saptamana sa corectam situatia din cauza lipsei de sustinere din partea furnizorului soft-ului de magazin.Acum sper ca am rezolvat aceasta problema.Daca sunteti interesat, as dori colaborare si pe domeniul IT ( avem multe domenii si site-uri cam varza in acest moment ). Adrian.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am inteles :)
    Nu va suparati, dar eu vorbesc din persepectiva omului simplu pentru ca asta sunt. Ma bucur totusi ca ati explicat.
    Tot din perspectiva omului simplu am sa va zic ca v-ati orientat prost cu niste produse :) Exemplu cel mai strident. Aveti pe site un ceainic Terra Kettle care costa aproape 300 lei. Eu am luat ceainul meu de la un magazin montan cu 50 lei... Este Primus al meu. Amnarele la fel... sunt optiuni mai ieftine de la Primus :)
    Multumesc pentru oferta de colaborare. Daca as accepta ar insemna sa nu mai am timp liber si sa nu imi mai vad de viata. Am un serviciu care ma multumeste si ca timp de lucru cat si financiar. Eu tin foarte mult la timpul meu liber.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  10. salut
    may stiti ceva blogury de bushcraft ca as mai dori sa ma documentez mai mult
    sau daca shtiti saitu lu ray meyers

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut!
    La noi nu sunt. Mai e site-ul lui Yety (vezi in link-uri) dar el e cu survival mai mult.
    Pe site-ul lui Ray Mears nu prea ai ce face (www.raymears.com)

    RăspundețiȘtergere
  12. dar shtiu si engleza nu este o problema am dictionaru lanaga mine

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu la asta ma refeream. La el nu gasesti nimic gratis :)

    RăspundețiȘtergere
  14. ai tu acolo o poza cu alea 3 cutite, is bune, dar nu le gasesti la noi, la englezi le tot vezi,
    is cam scumpe ( foarte scumpe unele), ...
    is solide ce-i drept, sti si de unde putem comanda vreunul dinala ?

    RăspundețiȘtergere
  15. Si eu vreau asa ceva dar sunt scumpe. Nici la noi nu scapi fara 100 euro. Vezi pe forum pe bushcraft.ro la sectiunea cutie. Zicea cineva de o persoana care ar face la comanda.

    RăspundețiȘtergere
  16. Salutare! Eu sunt Bogdan si sunt si eu un "entuziast" al bushcraftului. In legatura cu fierastraul tip briceag ... mi-am luat ieri unul de la Praktiker, de la Black & Decker -> 43 lei. Inca nu am apucat sa-l folosesc pe teren ca sa vad cum se comporta, dar maine plec spre munte si abia astept sa vad ce poate. Nu cred ca pot sa pun poze aici ca sa-l vedeti cum arata, dar pe lama lui scrie "high carbon steel". Ati mai auzit de fierastrau pliabil, tip briceag sa aibe lama de otel-carbon?!? Nu stiu ce sa zic, sper ca am facut o afacere buna luandu-l.

    RăspundețiȘtergere
  17. Salut

    Nu vad de ce nu ar fi bun fierastraul. Eu am fierastrau luat din Carrefour (16lei parca) si fac treaba foarte buna cu el. Deci stai linistit ca trebuie sa fie bun. Spor la taiat :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Salut,

    Pastile pentru purificarea apei gasiti la www.kaki.ro.
    Vad ca in ultimul timp ia amploare fenomenul survival sau bushcraft si la noi, eu ma bucur, dar daca ne-am intalni acolo unde ne place adica in natura decat sa discutam pe net ar fi minunat. Poate se va tine cont de acest lucru si va sparge cineva gheata si va organiza o iesire de vreo 2 sau 3 zile pe undeva.

    RăspundețiȘtergere
  19. Stiu de kaki.ro. Mi-am luat pastile acum jumatate de an :) Uitati-va pe tot blogul. Fenumenul bushcraft a luat amploare pentru ca am stimulat lumea. La inceput am fost doar eu. Pe urma oamenii au inceput sa apara si sa fac si ei bloguri si site-uri. Legat de intalnire... Eu nu sunt genul organizator. Eu ies singur pe langa Bucuresti. Cand o fi sa ne intalnim mai multi, ne-om intalni. Pana atunci numai bine! :)
    Alex

    RăspundețiȘtergere
  20. Modestia bat-o vina :) . Ture duse la extrem , balaureala pierduti prin natura si "tehnici de organizare" aplicate tot in natura fara a aduce schimbari ecosistemului cred ca foarte multa lume a practicat pana acum, inclusiv eu. Deci Bushcraftul nu este nou in Romania decat ca termen si mai zic eu prin faptul ca in 17 ani de balaureala prin munti nu mi-am cioplit decat vreo frigaruie, cateva cuie de ancorat tenta la cort si poate de 3 ori vreo bata sau toiag. Nu o lua ca pe un afront dar nu esti tu primul in domeniu si nici eu.....
    Carari cu soare.

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu o iau :) Ca nici tu nu ai citit al doi-lea post de pe blog in care explic ce inteleg eu prin bushcraft :) Sunt primul de pe internet DIN ROMANIA care face ceva in sensul asta. Dar Doamne fereste sa zic ca eu sunt primul in domeniu (asta inteleg din ce zici tu :) ). Multi au balaurit mai mult decat mine. Eu imi expun doar hobby-ul si fac pofta si altora. Mie imi place balaureala semi statica. Adica imi place sa merg dar nu extrem cum merg altii pe munte cate 7-8 ore si apoi sa stau intr-o zona.
    Inainte sa fac acest blog nu era nimic in Romania legat de bushcraft. Nu ma refer la alpinet.org sau carpati.org. Alea sunt pagini cu state vechi dar sunt despre drumetii pe munte.
    Pricepusi matale? :) Nu ma laud cu nimic ca din treaba asta doar pierd bani :)
    Numa' bine! :)
    Alex

    RăspundețiȘtergere
  22. Completare: Ai sa vezi ca de cand am inceput sa stimulez lumea, au aparut o groaza de bloguri unde fiecare arata ce face. Noi romanii stim doar sa criticam dar cand e de facut, daca nu e pe bani, nu merita ;)

    RăspundețiȘtergere
  23. toate bune si frumoase pe aici insa ma uimeste cate englezisme folositi... duma 6 ani in spania, i-mi este mai greu sa asimilez toate conceptele astea: battoning, chopping,full tang etc...
    bina ca la amnar ii spuneti tot amnar cel putin..

    RăspundețiȘtergere
  24. Ce sa-i faci daca invat de la straini? Nu sunt asa de destept incat sa traduc toti termenii. Inca nu am prieteni sau cunostinte care sa ma invete in limba romana. Daca va deranjeaza asa de mult va invit sa nu intrati aici. Fiecare se descurca cum poate ;)

    RăspundețiȘtergere
  25. din pacate suntem o tara de lumea a 3 a (hai k nu's asa departe de adevar..) care trebuie sa invete buscraftul de la americani..de aici si "importul"..Legat de Totalmag ,au un cutit Cold Steel Laredo Bowie la de 10(ZECE)x pretul.. cu astfel de .."confuzii" nu se ajunge departe..;cat despre amnare "www.firesteel.com" video ul spune tot..

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna Alex,
    Am si eu o inrebare, este bun un ferastrau briceag de la un supermarket la vreo 15-16 lei?
    si alceva de unde ai cutitul ala si cam la ce pret.
    Cu stima ,Bogdan

    RăspundețiȘtergere
  27. Salut. Normal ca e bun. Eu asta am avut inainte. Intr-adevar cele mai scumpe taie mai bine dar asta nu inseamna ca cele din supermarket nu sunt bune.

    RăspundețiȘtergere
  28. Salut
    nu mi-ai raspuns la a doua a intrebare:D
    cutitul maro cu teaca din piele de unde l-ai luat,si cam la ce pret ca parca as vrea sa-mi i-au unul
    Daca nu ce cutit mi-ai recomanda?
    Eu am avut pana acum un cutit chinezesc luat de prein metreo sau carfour nustiu exact ce ii luat de mult.
    As vrea un cuti sa fie cat de cat bun adica sa fie cam pe la mijloc dar sa nu fie extrem de scump cai sunt inca minor si nu am salariul meu inca:D
    Cu stima, Bogdan

    RăspundețiȘtergere
  29. Scuze. Ti-am raspuns in graba de pe telefon. Cutitul este un Karesuando Boar. Este luat de la arcuri-cutite.ro. Nu mai au acest model dar au numai cutite de calitate.

    Eu nu pot sa-ti recomand un cutit. Trebuie sa probezi mai multe pana gasesti unul care iti vine bine. O sa te coste ceva.

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.