30 martie 2009

În cât timp apune soarele?

Ce vrea sa zică poza de mai jos?




A) Alex e dus cu pluta și își pocnește prietenul imaginar pentru că s-a băgat în cadru.
B) Mai este aproximativ jumătate de oră până apune soarele.

Răspunsul corect este B dar există puțin adevăr și în varianta A :-).

Adică cum vine asta???

Înainte de a începe să explic vă rog sa remarcati cuvântul "aproximativ" din răspunsul corect. Totul este aproximativ cu o marjă de câteva minute.

Soarele "se rotește" pe cer făcând un ciclu de 360 de grade. Dacă țin mâna întinsă și pun pumnul în față cu partea de jos aliniată cu orizontul, unghiul cu vârful în ochiul meu și cu laturile trecând una pe sub pumn și cealaltă peste pumn, va avea 15 grade. Daca impartim 360 la 15, obținem 24 (24 de ore cât durează rotația pământului în jurul propriei axe). Adică un pumn reprezintă o oră.


În imagine, soarele este aproape de jumătatea pumnului. Adică mai este aproximativ jumătate de oră până soarele dispare după linia orizontului. De aici încolo mai avem cam 30-45 de minute până se întuneca definitiv (într-o pădure chiar mai puțin).

Dar necredincioșii vor zice: "Ăsta mănâncă rahat aiurea!"

Așa că după ce am făcut poza de mai sus in Herăstrău, mi-am pornit cronometrul la ceas și mi-am văzut de drum.

După 30 de minute am făcut un tur de Herăstrău (cu bicicleta) și mă aflam în același loc. Iată ce a ieșit.



Soarele a apus. De aici mai aveți cca 45 de minute până se întunecă total.

Deci, dacă te afli în camping și faci o activitate oarecare, vei știi cât timp mai ai și când să te oprești.

Această metodă după cum ați văzut nu este exactă. Este aproximativă.

Alex

2 comentarii:

  1. Foarte utila metoda asta. Pana acum nu auzisem de ea, dar se pare ca merge.
    Offtopic, Calatorul are pumnu' mare :)) ; 11 cm. extremele intre cele 4 monturi...e ceva. La mine abia am 8,5-9 cm. latimea palmei. Ce mancati, tu si Yety ?...ca pe mine mama ma hranea cu pui de la Avicola, luati pe "sub mana" pe vremea lui Ceausescu... :))

    Korbin

    RăspundețiȘtergere
  2. Stai linistit ca am pumnul mediu. Cred ca nu stii cum e sa ai lopeti in loc de maini :) Oricum eu am facut un mic artificiu ca sa mai obtin 1 cm. Am inaltat un pic degetul mare (cel de sus)pentru a obtine aproximativ 11cm. M-a ajutat un coleg cu o formula matematica ca sa aflu cat mai exact cum si la ce departare sa tin mana astfel incat metoda sa fie cat mai precisa. Eu i-am zis ce vreau sa calculez si el mi-a spus cum.

    In poza soarele e un pic mai jos de mijlocul mainii. Trebuie luat in calcul ca senzolur aparatului a fost la 2-3 cm in fata ochiului. Cu ochiul liber este mult mai precis.

    Cand eram mic mancam salam de soia cu cartofi prajiti (yummm) si jumari cu ceapa :) De asemenea in majoritatea cazurilor ma gaseai atarnat intr-un copac cand nu jucam fotbal :). La moldova la bunci imi ziceau Tarzan :))

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.