22 martie 2009

Paracord vs. Cordelină

Pentru cei care au neclaritati :)



Voi numi cordelină acea sfoara utilitară care se gasește de vânzare în magazinele cu specific montan. Nu mă refer la corzile de alpinism. Este un subiect care mă depășește.

Paracord-ul (Parachute Crod) a fost inventat de către americani și folosit ca frânghii la parașute în al doi-lea război mondial. Este versatil pentru că în operațiunile militare un obiect trebuie să aibă cat mai multe utilizări.

Firele din paracord (7 la numar) sunt bine definite și sunt din nylon. Iși mențin forma și pot fi folosite foarte ușor ca fir de cusut, pescuit sau pentru capcane, brățări de supraviețuire, fire pentru cort sau tendă, diverse decorațiuni.. Sunt o groază de aplicații. Idei sa fie.

Paracordul nu putrezește și nu mucegăiește.

La tăiere capetele trebuie topite pentru a nu se "ciufuli".

Cordelina este o frânghie utilitară cu utilizări practice mai limitate. Este folosită mai mult în alpinism.

Firele din cordelină au mai mult rol de rigidizare. Nu sunt bine definite. Au fost realizate prin presare și nu prin împletire ca la cordelină (poate la unele corzi să existe și un anumit grad de răsucire). Ar putea fi folosite la cusut cu oarecare dificultăți din cauza grosimii. Exclus pentru pescuit sau capcane deoarece se scămoșează. Cordelina este folosită ca atare pentru ancorat sau legat obiecte.

În imagine firele parocordului arata usor ciufulite pentru ca fost ținut o săptămână în rucsac. Am uitat să-i topesc capetele. În mod normal la tăiere, totul este compact. În funcție de ce ai nevoie, decizi ce tip de franghie vrei. Eu folosesc ambele tipuri.

Din paracord se face renumita bratara de supraviețuire. În caz de nevoie se desface și se utilizează firele.



De asemenea se mai folosește la îmbrăcat mânerele lamelor de cutit sau pentru alte decorațiuni.

Sursa foto
În România găsiți paracord de câțiva ani la cutite-bushcraft.ro.

Alex

10 comentarii:

  1. Nu vreau sa intru in polemica nici sa dau lectii. Cordelina este termenul romanesc pentru un snur tehnic, cu inima ( partea centrala ) si camasa ( partea exterioara, impletita cilindric ). "Snururile" parasutei se numesc suspante. Inima poate fi realizata din materiale diverse ( poliester,polietilena) grupate in toroane si rasucite sau fire nerasucite ).Camasa exterioara are pe langa rolul mecanic si rol de protectie impotriva abraziunii ( si uneori si a radiatiilor UV ). In functie de destinatie,variantele constructive sunt diverse-inima toronata sau nu, camasa impletita strans sau nu-si deci si flexibilitatea difera. Paracord, ca si alti termeni imprumutati din alte limbi sunt folositi fie pentru ca utilizatorii nu cunosc termenul in limba romana, fie pentru ca in limba romana nu exista termenul respectiv fie din comoditate.Promit sa nu ma mai bag pe viitor si sa nu mai fac pe desteptu'.Adrian

    RăspundețiȘtergere
  2. E ok :) Eu am invatat de afara. In Romania nu a avut cine sa ma invete :) Deci puteti comenta in continuare ca nu ma supar. Asa invat si eu mai bine :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Inca o chestie totusi. Am vazut ca americanii fac diferenta clara intre parachute cord si climbing rope. Eu de pe unde m-am interesat am vazut ca paracord-ul a fost inventat intial doar pentru armata. Sunt convins ca aceasta cordelina a existat si inainte sa fie inventat paracord-ul. Deci eu personal am sa le tratez ca doua lucruri diferite. Oricum multumesc pentru sfaturi. Sunt multi termeni despre care habar n-am cum le zice in limba romana. Cum am mai spus.. fiind singur in treaba asta si fara nici o cunostinta de la care sa invat, tratez problemele asa cum le inteleg eu.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. ;) Sunt bune explicatiile tehnic romanesti. Dar pana la urma, conteaza utilitatea lor, nu doar numele.

    RăspundețiȘtergere
  5. Care sunt caracteristicile tehnice ale paracordului, la ce greutate rezista, care este coeficientul de intindere? Corzile si cordelinele folosite in alpinism au si niste certificari care le atesta calitatea, si iti zic in ce limite pot fi folosite

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca te uiti la poza afli la ce greutate rezista fiecare. Nu se intind. Sunt statice.

    RăspundețiȘtergere
  7. Din punctul meu de vedere tu vorbesti de o cordelina foarte subtire cu inclinatii spre siret. Scuze, dar eu sunt generatia de pasionati de munte care a trecut prin etapa de acum 12 - 15 ani cand au inceput sa apara in Romania magazinele de profil. Atunci, toate aveau si turistii cumparau, cordelina rosie de 8mm, produsa in Romania. Existau si alte variante mai scumpe si mai subtiri, de afara. In acest moment toate magazinele au diverse tipuride cordelina si se adreseaza in principal firmelor de publicitate stradala care atarna bannere.
    A se retine ca discutam despre cordeline. Ce inteleg eu prin cordelina ? Inteleg o structura de fibre sintetice speciale, dispuse longitudinal, rasucite sau nu, protejate de o teaca. Aceasta structura este de coarda STATICA. Corzile statice pot fi de la 2mm pana la 13mm sau mai mult in anumite cazuri. Se folosesc in scopuri utilitare cu aplicatii foarte extinse. Astfel ele pot avea caracteristici diferite de rezistenta, culoare, dispozitie a firelor etc. Deci paracord=cordelina. Tu poti face referire la caracteristicile unui model nu unei "specii" de sfoara. Te rog sa nu amesteci aici si sa nu confunzi cu corzile de alpinism. Acestea sunt o categorie complet distincta. Au ca principala proprietate amortizarea socurilor. Adica sunt DINAMICE. Au un grad de elasticitate. Nu sunt foarte documentat in caracteristicile lor pentru ca ma bazez pe produse dedicate, de firma. Stiu doar ca ele pot fi semicorzi care se folosesc cate 2 si corzi "single". Eu, si majoritatea amatorilor de alpinism si escalada de la noi, folosesc corzi single. Caracetristici principale: grosimea ( 9 pana la 13mm), numarul maxim de caderi ( serioase) si termenul de valabilitate ( 3 - 5 ani). A nu se confunda cu corzile elastice gen Bunjee...
    Deci cordelinele se gasesc si sunt mai performane sau nu, mai scumpe sau mai ieftine, colorate viu sau kaki....Este plina piata de ele.

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut. Nu am treaba cu sforile de alpinism. Este alta mancare de peste si nu am treaba cu acel subiect care ma depaseste. Ma refeream la sforile utilitare care se gasesc in magazinele de alpinism si faceam diferenta intre ele si paracord care este pana la urma tot o sfoara dar cu un design special facut pentru armata care ulterior a fost pus si la indemana publicului.

    Incerc sa prezint un produs mai putin cunoscut la noi si care poate fi folosit la mai multe aplicatii.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cordelina se poate folosi la facut bratari sau tot felul de lucruri ca paracordul ???

    RăspundețiȘtergere
  10. Normal. Poti face bratari din orice sfoara sau siret. Poti face si din iarba daca stii sa o impletesti.

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.