15 noiembrie 2009

Un fel de cana...

Am incercat sa fac un recipient sau o cana (nu stiu exact cum sa-i zic) pe sistemul ciuberelor sau al tulnicelor. Cu ocazia asta am vrut sa ma joc si cu noul cutit curbata. Ocazie cu care mi-am tras o taietura sanatoasa in podul palmei si am patat lemnul cu sange (dupa cum o sa vedeti).

Am inceput prin a taia o felie pe care ulterior am folosit-o pentru fundul canii.
bushcraft

Dupa aceea restul butucelului l-am despicat in patru.

bushcraft

bushcraft

bushcraft

Dupa aceea am inceput sa curat lemnul pe interior.
bushcraft

Dupa aceasta poza m-am taiat. Atentionez pe cei mai slabi ca vor urma pete de sanga pe lemn :) (am zis sa nu "indoi" adevarul)
bushcraft

bushcraft

Cele patru bucati de lemn au fost marcate cu creionul la fiecare imbinare pentru a le potrivi mai repede.
bushcraft

bushcraft

Treaba incepe sa capete o forma. Din cauza ranii a trebuit sa las pe a doua zi pentru a se mai inchide deoarece imi curgea sange incontinuu. Am continuat cu unul din cutiele indoite Mora care a fost mai bun pentru aceasta lucrare.

bushcraft

bushcraft

Dupa ce am subtiat toate bucatile am facut niste sfoara dintr-o alta sfoara din iuta (cred...).

bushcraft

 bushcraft

 Sfoara o voi folosi pentru doua noduri constrictor.
bushcraft





bushcraft

La final am facut fundul recipientului. Nu foarte reusit. Nu sunt multumit de rezultat.
bushcraft

bushcraft

bushcraft

bushcraft

bushcraft

Nu am folosit nici un fel de adeziv.

Mai multe poze in album.

Cam asta a fost. Urmeaza sa mai finisez si sa scot din petele de sange cu niste hartie abraziva. Dar nu astazi.

Alex

16 comentarii:

  1. Si eu il urmaresc pe hobbexp :). Si el cred ca s-a taiat:).
    Frumos recipient :). Ce lemn ai avut?

    RăspundețiȘtergere
  2. Niste mesteacan de prin vara :) Adevarul e ca el m-a pornit. Ideea de a face ceva de genul asta o aveam de mai demult de la o emisiune tv unde faceau ciubere si tulnice. Oricum am sa mai incerc o cana pentru ca mi-am dat seama ca nu trebuia sa fac fundul separat. Din aia sper sa pot bea apa :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am uitat sa intreb cum simti cutitul curbat de la Iron, in comparatie cu Mora sau Karesuando (eu la lemne, in tihna, folosesc otel carbon)? Sper sa nu fie prea generala intrebarea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cutitul de la Iron a trebuit sa-l mai dau pe piatra de ascutit. Nu e bun pentru obiecte mici. Forma aceea este pentru cioplit vasle sau bucati mari din lemn. Pentru obiecte mici ai nevoie de cutite mici. Altfel te tai. Sincer toate sunt bune. Le folosesc pe toate prin rotatie. Oricum cutitul de la Iron este periculos pentru lucrari mici. Asa m-am taiat :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Se poate sa "sapi" cu un cutit curbat 9 cm la o deschidere (diametrul) a canii de 7 cm, sau este o alta tehnica? :)

    RăspundețiȘtergere
  6. 9 cm in adincime ... Si cu asta te las sa lucrezi :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca poti. Depinde si de modelul cutitului. Eu nu prea fac statistici. Daca iese bine, daca nu, asta e. Caut alta metoda.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu am inteles partea cu statisticile ..., in rest multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai ma intrebai daca poti scobii X cm cand gura canii are Y cm. Nu prea fac masuratori si teste. Merg la ochi :). La asta ma refeream prin statistici :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Am inteles :). Si eu ti-am scris asa deoarece nu puteam sa cuantific altfel un volum. Ai scris asta: "am sa mai incerc o cana pentru ca mi-am dat seama ca nu trebuia sa fac fundul separat" si ma gindeam care ar fi abordarea ta ...
    Numai bine :) !

    RăspundețiȘtergere
  11. Ma gindeam ca atunci cind spui cana te referi la ceva care sa tina de la 200 ml in sus, care nu arata ca un castron, ca altfel e ceasca sau castron dupa cum spuneam ... :).
    Enervant ca nu am si functia de editare a unui post mai vechi :-(

    RăspundețiȘtergere
  12. Da. Pe bloguri nu merge sa editezi mesajele. Prin cana eu intaleg un recpient care tine apa macar pantru o cafea si are aspectul cat de cat asemeneator cu al unei cani :) Din pacate nu prea sunt bun la cuvinte si scriu primul termen care imi trece prin cap :)

    Legat de abordarea urmatoarei cani. Am sa cioplesc fiecare bucatica lasand neatinsa zona unde vine fundul canii. Mi-e greu sa explic in scris. Am sa postez cand am sa ma apuc si o sa fie gata :)

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  13. Cred ca inteleg ce spui si poate ar fi bine sa fie mai gros fundul (bucatile pe care le lasi acolo) si sa le faci sa se imbine macar ca niste trepte (daca nu mai complicat cumva), ca altfel tot va curge apa prin crucea formata din imbinari (daca se unesc pe drept). Sper sa se inteleaga ceva din ce am spus. Nu mai recitesc - ca vorba ta "nu stiu daca pot exprima mai bine in scris". :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Vazut in sectiune vei imbina niste L-uri, eu la asta m-am referit :) ...ufff

    RăspundețiȘtergere
  15. Stai linistit,nu trebuie sa fie perfect.conteaza ca ai incercat.Asa fac si eu.Incerc si iarasi incerc!tine+o tot asaa!

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.