21 martie 2010

Din nou la aer.


Sambata am fost la Expo Aventuri cu B0gdan (cutite.net) si cu Y x K de pe bushcraft.me. Dupa aceea fiind frumos afara m-am dus la padure sa motai la soare.
Am gasit un loc cu niste copaci cazuti asa ca am stat acolo. Mi-am facut o cafea si m-am jucat cu unul din busteni. Am facut o masuta (sau bancuta). In rest am stat in hamac si am motait. Am filmat un pic ca sa va fac pofta :)
Astazi (duminica) dupa niste mici facuti cu un amic acasa, ma simteam cam greu asa ca am iesit din nou in acelasi loc. Aveam in cap inca de sambata sa continui masuta si sa fac un pic de propaganda :). Cand ajung acolo, ia si vezi, locul era ocupat de doi baieti veniti cu biciclete care mestereau niste lemne pe masuta mea. Cand am ajuns acasa am aflat ca era Wolf46 de pe bushcraft.ro. Ce mica e lumea.

Ma rog. Daca am vazut ca locul e ocupat, m-am asezat mai departe de ei dar totusi in campul vizual ca sa vad cand se elibereaza locul. Am tras un pui de somn. Iepureste.

Dupa ce m-am trezit m-am apucat de treaba. Am folosit daltitele de gravura Narex proaspat cumparate de la Catalin Sorescu. Super daltite. 35 lei bucata. Pret foarte bun pentru calitatea lor.
Rezultatul.

From 2010_03_21

From 2010_03_21

From 2010_03_21

Nu  e cine stie ce. Dar a fost distractiv de facut.

Alex

14 comentarii:

  1. Vezi ca o cam pornit seva si la mesteacan, ... acu nu stiu daca la fiecare si peste tot, dar oricum se apropie timpul. Si aici e in functie de altitudine si temperatura.
    Si vezi ca daca nu te grabesti, no prinzi, ca tine numa vreo 10 zile.
    Mai ai si la carpen.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aha, mersi! Din pacate nu am mesteacan si artar pe langa mine. Am carpen la padure. Nu stiam ca si seva lui e buna. Am sa incerc :D. Sper sa nu mai incurc copacii :)). Mersi mult.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Alex !
    P.S.: La ce e buna seva de mesteacan si carpen?

    RăspundețiȘtergere
  4. La baut, la facut ceaiuri. Au proprietati medicinale. De carpen nu stiam. Acum am aflat si eu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai un pic iese si leurda, frunzulitele de tei, fag, menta, etc.
    Salatele de primavara sunt excelente.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ar fi frumos sa punem de-o tabara la vara, sa se invete si sa se impartaseasca cunostintele despre natura si mesterit.
    Diferenta intre a cunoaste si a nu cunoaste padurea, este la fel ca si cum am incerca sa pilotam un avion, daca stiu, o fac cu placere, daca nu,o fac cu groaza prabusirii. :))
    Poate comparatia este putin exagerata. Una peste alta,trebuie sa iesim, sa practicam. Cartile ne ajunta numai in masura in care sunt sustinute prin practica. Unele conostinte insa, nu le putem dobandi decat pe viu.
    Ma straduiesc de multa vreme sa invat mestesuguri, e foarte greu, daca n-are cine sa-ti arate. In primavara asta am vorbit cu Catalin, o sa mergem la un mester olar batran. Acasa la el, sa ne invete din tainele olaritului, asa cum ar trebui sa se faca, ... nu cu matrite, ci cu roata. La vara, vreau sa merg la mesterul asta din munte, care bate fierul si face topoare.Mesteri lemnari inca nu cunosc, dar tre sa mai umblu.
    E, si cunostintele astea trebuie transmise, e pacat sa se piarda. Ele fac parte din traditia poporului nostru. Pe langa asta, sunt extrem de utile pentru iubitorii de natura.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ar fi super de vazut asemenea mesteri. Mie mi-e cam rusine sa ma duc asa de nebun si sa intreb. Plus ca nu stiu unde :).

    Ar fi fain sa facem o tabara de vara. Sa ne taiem degetele in grup :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca-i de tabara cu invataturi ma bag si eu ca de teorie m-am cam saturat :)
    Am vazut ca Micul Mester stie cu natura asa ca eu zic sa-i urmam sfatul si sa ne strangem intr-o gramada organizata unde sa invatam una alta.

    PS: Alex vezi ca ai un video in postul asta care cred ca are statusul privat sau ceva de genul asta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Da! Bine ca ai zis. Am refacut clipul si l-am urcat ca privat. Am uitat sa-l fac public. Fac acum.

    RăspundețiȘtergere
  10. Uias ce fain!!!
    Am ajuns la blogul asta printr-un alt blogger din Canada. Ce mica e lumea!

    RăspundețiȘtergere
  11. Presupun ca te referi la Rich :), Bushman of Yukon :). Ne-am cunoscut pe Youtube anul trecut :). Mersi de vizita :).

    RăspundețiȘtergere
  12. Micule Mester, conteaza pe mine la iesiri pe teme de mesterit sau vizitat mesteri traditionali.
    In ultimul timp am facut si eu cateva vizite la un sculptor in varsta, consacrat, din Timisoara... E fain sa intrii intr-un astfel de atelier...

    RăspundețiȘtergere
  13. In ultimul timp am tot fost pe la atelierul unui sculptor consacrat - Constantin Grangure (Timisoara). In weekendul care tocmai a trecut am facut si cateva poze la dansul in atelier: http://csorescu.wordpress.com/2010/03/29/in-vizita-la-sculptorul-constantin-grangure/

    RăspundețiȘtergere
  14. Trebuie sa luam contact cu mesterii.
    Si ei sunt de mai multe feluri, unii mai conoscuti, altii, mai "mici". de care lumea nu stie. In ture, prin sate, sus, sub creste, caut sa dau de olari, fierari, tamplari (tamplari pe stilul vechi), pielari, o sa vreau sa merg si la cativa care se pricep la impletituri. Si tot felul de meseriasi, pe care lumea nu-i mai cauta si nu-i mai vrea, dar care au mare valoare atat prin faptul ca pastreaza traditia , cea mai ramas din ea, cat si prin simplitatea (si eficienta) mestesugului (te ajuta enorm sa te dezvolti, sa privesti lucrurile dintr-o cu totul alta perspectiva, sa apreciezi).
    Mai e una faina, sa vezi cum despica mesterul blocuri de piatra, in "fasii" pe care le foloseste in constructii, la acoperisuri,pavaje etc. Sa inveti sa faci cu toporul sindrile (sa acoperi cu ea foisorul sau casuta ta de vacanta). Sa mergi pe sate sa discuti cu oamenii, ba chiar sa pui mana la lucru, sa vezi si sa faci tot felul de lucruri cu toporul, de la scanduri, la grinzi, stalpi, lighian cioplit din lemn, valau,cani, linguri etc.
    Sa inveti sa faci caramida. Sa vezi si sa faci oale din lut, dar cu roata , nu cu matrite.
    Sa inveti sa aprinzi focul asa cum aprindea romanul inainte sa apara chibritul .
    Sa inveti plante si arbori, sa stii ce sa faci cu ele. Sa cunosti lemnul si la ce e bun fiecare .
    Sa vezi omul,de dincolo de infatisarea umila, simpla, sa cunosti ca mestesugurile imbogatesc sufletul si ca au legaturi stranse cu istoria poporului in care traiesti.
    Si multe alte lucruri interesante, pe care as prefera sa le practicam, nu doar sa le discutam (cum bine spunea si el mai sus).
    Nici eu nu-s pentru discutii lungi, nici ma pricep la vorbe.
    Prefer sa pun mana pe ceva.Asa ca mai multi, am putea face o treaba si mai buna.
    Pentru cine e dispus sa puna mana, eu zic sa ne organizam, chiar daca nu imadiat, dar macar sa aveti in vedere lucrul asta.

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.