22 iunie 2010

Manere pentru amnare

[update 01.11.2010] Firesteel.com a scos Romania din lista de tari unde livreaza. 

Motivul mai jos:

"Hi Alex, good to hear from you -

There are several countries I do not ship to anymore including: Spain, Italy, Mexico, and Romania because too many packages are either stolen or items are taken from the packages by customs or postal officials of these countries.

Have a good week Alex and all the best to you and yours,

Ron
"


Saptamana trecuta citind ce mai zice lumea pe Bushcraft.me, vad un post al lui Tsiliviu care zicea ca a comandat un amnar de la Firesteel.com dupa ce a vazut niste clipuri pe Youtube. Vazand clipul am comandat si eu 4 bucati (3 sunt pentru niste colegi de la munca). Asta era in data de 18 iunie. Astazi 22 iunie am gasit pachetul acasa. Am ramas foarte surprins stiind ca din USA pachetele fac in jur de o luna.
Doi dintre colegi m-au rugat sa le pun manere la amnare. Amnarele sunt modelul Armageddon. Nu am mai facut nici o data maner pentur amnar asa ca am acceptat cererea lor.
Asa ca am trecut la treaba. Initial am inceput cu lemn de alun cules cand am fost la Patarlagele dar fiind ud am trecut ulterior pe niste lemn de nuc gasit prin gradina si care era mai uscat.
firesteel, amnar


firesteel, amnar
Am folosit niste burghie speciale pentru bormasina de mana (cumparate de pe Ebay de aici).

Amnarul l-am introdus in maner prin fortare fara nici un adeziv (nu stiu daca va tine).
firesteel, amnar

Am inceput apoi sa cioplesc cu cutitul pana la forma dorita (nu aveam un model clar in cap).
firesteel, amnar

firesteel, amnar

Am incins o sarma cu care am facut niste gauri in manere pentru a se putea introduce o sfoara subtire.

firesteel, amnar

Produsul final.
Nu este cine stie ce minune dar imi place cum au iesit manerele. Totusi in viitor este posibil ca lemnul sa crape din cauza ca nici lemnul de nuc nu era perfect uscat.
firesteel, amnar

[update 24.06.2010]
Amnarul meu. Manerul facut din lemn de tei uscat. Am vrut sa semene cu un dinte.
De data asta am facut gaura un pic mai mare decat amnarul pentru a nu tensiona lemnul moale. Am folosit epoxy de 5 minute si pene din lemn facute din niste bete de chibrit. Am decorat intai cu un creion, apoi cu aparatul de pirogravat. La final am dat cu un pic de smirghel si am scufundat manerul in ulei de in si l-am pus la uscat (poza este facuta inainte de a fi scufundat in ulei de in).
firesteel, amnar

Poze la dimensiune mai mare aici.

Amnarul incepe sa fie un obiect de nelipsit din orice kit de supravietuire.

P.S.
Mai apasati si voi pe stelutele alea de rating de la sfarsitul fiecarui post din cand in cand. Chiar daca nu va place, spuneti ca nu va place. Macar stiu ca se uita lumea. Cand vad 4 ratinguri parca imi piere avantul :).

33 de comentarii:

  1. Buna Alex,

    poti sa imi spui, te rog, de unde as putea sa cumpar o masina de gaurit manuala ca si cea din prima poza? Mersi.

    RăspundețiȘtergere
  2. A mea e luata de pe ebay dupa ce m-au pus pe drumuri aiurea unii de la un magazin online romanesc. Dar incearca de aici: http://www.bricoshop.ro/Unelte-si-scule-raquo-Alte-produse/xell/Bormasina-Manuala-Tip-Coarba-h623042

    RăspundețiȘtergere
  3. Mersi pentru link dar, judecand dupa poze, o prefer totusi pe cea de pe ebay :). Cea de la brico pare o chinezarie.

    Am sa imi incerc si eu norocul pe ebay - se pare ca pt. Romania cumparaturile online (ebay, EU, UK) sunt singura solutie daca vrei ceva de calitate fara sa fi intepat la pret.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu parere de rau trebuie sa iti spun ca nici asta de pe ebay nu e departe de chinezarie. Tocmai am reparat la ea un dinte care s-a desprins din mandrina si vad ca manerul se cam desprinde din suruburi. Si a costat 100 lei. Deci ia din aia romaneasca sau cauta la targurile de vechituri. Daca pui mana pe o coarba din aia veche, te-ai scos ca ala erau facute solid.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Adrian - Masina de gaurit manuala care arata ca cea a lui Alex am vazut acum vreo 1-2 saptamini in Auchan Bucuresti (Bulevardul 1 Decembrie) si costa 35 sau 45 lei (mai sigur 45), ca ma batea si pe mine gindul sa imi cumpar, dar am zis sa ramin la cea "zgomotoasa" :-) deoarece o folosesc doar acasa.
    @Alex - Parca aveai la un moment dat un contor de la trafic.ro si astfel vedeai citi oameni sint interesati de ce scrii tu (poate nu iti arata trafic-ul exact pe ce pagina se uitau si ce parere aveau, dar iti faceai oarecum o idee).

    Remus :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Contorul este in continuare dar in partea stanga. Este de la sitemeter.com. Vad cine vine dar multi ajung accidental cand cauta pe Google. Deci nu pot sa-i iau in calcul. Sunt putini cei care stau si se uita :).

    Am sa ma duc si eu la Auchanul din Militari sa vad daca gasesc acolo.

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. frumoase minere, eu imi fac singur minerele pe la pile & stuff si dupa ce le dau bine cu smirghel sa fie ca de sticla le cufund in lac si nu mai crapa..ori daca nu am lac le dau cu bait de mobila si dupa ce se usuca bine le dau cu ulei,
    cautati cind mai mergi la tara lemn de prun.e cel mai fain, eu doar din lemn de prun le fac, e un lemn foarte tare, nu are acele fibre de crestere pe care crapa usor bradul de exemplu, el creste foarte compact si crapa extrem de greu.. si are o culoare care nu e egalata de nimic..e super.

    RăspundețiȘtergere
  8. Aaa si sa nu uit..daca o sa cada din minere amnarele lipestele cu Bison transparent ( acea varianta de Bison care e in doua seringi si se combina cind lipesti cu el) e cel mai bun lipici.. lemnul din minerele tale pare mai degraba de mesteacan, daca e asa ai noroc..e lemnul din care Nordicii fac minerele la cutite, tot un lemn special..daca e nuc..( dar nu cred :) atunci sigur vor crapa :(...

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc de sfaturi. Am sa fac asa pentur amnarul meu. Acestea au fost pentru niste colegi.

    Din pacate eu nu am rude la tara si ajung extrem de rar in locatii unde pot gasii lemn de prun. Am vazut la cutite ca are o textura frumoasa. Sa vedem, poate gasesc pe undeva :)

    Multumesc inca o data pentru sfaturi :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Chiar dacă uit sa apăs pe steluțe,î-ți citesc blogul zilnic și te felicit pentru efortul pe care-l faci de a avea unul dintre cele mai vii și interesante bloguri de profil. Lemnul din care ai făcut mînerele seamănă mai mult a alun decît a nuc dar din poze e greu de zis. Da-i înainte cu blogul ca suntem cu ochii pe tine!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ai dreptate. Pozele initiale sunt facut cu lemn de alun dar produsul final este lemn de nuc. Nu am avut rabdare sa fac iar poze la lemnul de nuc. Ideea e sa reiasa procesul tehnologic.

    Multumesc pentru suport :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Si eu intentionez sa-mi comand de la ei.
    Am luat ceva bare de pe ebay dar nu sunt prea multumit de material.

    Ai platit cu cardul sau prin Paypal?

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut Ciprian,

    Am platit cu PayPal.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mersi Alex!
    O sa comand si eu.
    Sigur nu o sa fac niste manere asa artistice ca tine :)
    Intotdeauna am apreciat modul cum le "bibilesti".
    Ai sange de artist!

    RăspundețiȘtergere
  15. Daaaa, ma chinuie talentul rau de tot :)). Imi plac lucrurile inzorzonate se pare :).
    Nu am mereu rabdare sa bibilesc. Uneori fac in mai multe zile un lucru pe care l-as termina in 2-3 ore.

    RăspundețiȘtergere
  16. Cat te-au costat amnarele nu ne-ai spus !

    RăspundețiȘtergere
  17. Pai poti intra pe site, bagi 4 in cosul de cumparaturi si dai checkout si vezi cat costa :). Nu trebuie sa cumperi. Poti face simulare pe orice site. Cu transport au fost cam 27 lei bucata.

    RăspundețiȘtergere
  18. ieftine amnarele, imi place ca nu stai locului, mai asteptam

    RăspundețiȘtergere
  19. Salut Iron :)
    Destul de ieftine si mari. Nu pot sta locului. Ma plictisesc. Oricum stau prea mult degeaba in general :). Cand ne vedem la o bere? O dau eu :D

    RăspundețiȘtergere
  20. Petre imi pare rau, dar nu imi asum riscul decat pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  21. Alex daca vrei iti trimit eu lemn de prun, doar anunta-ma pe mail
    nu am vazut ce ai mai facut deoarece am fost in concediu, inca nu am ajuns acasa postez de la un amic la care sunt in vizita dar saptamana viitoare pot sa le pun la posta.

    RăspundețiȘtergere
  22. Salut Emil. Daca ai lemn de dat, trimite. De data asta as vrea sa platesc eu transportul. Deja mi-ai mai trimis o data sarma pentru nituri si tot tu ai platit transportul.

    RăspundețiȘtergere
  23. Mai vedem cine ce plătește, dar te rog sa-mi trimiți încă odată adresa (nu o mai găsesc scuze)si numarul de telefon sau ID-ul de mess ca vreau sa vorbesc cu tine mai usor despre ce-ti trimit daca vrei.

    RăspundețiȘtergere
  24. Daca mai ai nevoie de lemn de prun o sa sa caut eu pe la tara. Mai am si de salcam. Nu stiu daca e uscat...dar poti sa il tii tu sa se usuce.

    Cand mai faci comenzi de-astea pune si tu pe forum ca as fi luat si eu vreo 2 bucati (si sigur s-ar mai fi gasit si altii) - dar probabil nu vrei sa te complici.

    Legat de stelutele alea...eu te citesc din google reader ca sa nu stau sa verific toate blogurile. Nu ratez nici un articol, chiar daca il citesc mai tarziu ca acum (am fost plecat), asa ca la fiecare articol pune-ma si pe mine la socoteala, si daca nu merti macar 4 stelute fii sigur ca o sa iti intr-un fel sau altul.

    RăspundețiȘtergere
  25. @emil b Am sa iti trimit un privat pe forum.

    @Y x K Adu-mi cand ai timp. Legat de comenzi. Nu imi asum riscurile decat pentru mine. Eu va arat ce se poate lua. Daca pot eu, poate oricine. Si nu prea am chef sa stau la cozi comuniste la posta romana.

    RăspundețiȘtergere
  26. BUNA ALEX SUNT FRUMOASE DAR POTI SA INCERCI SI CU CORN DE CERB CE ZICI? CRED CA AR IESI CEVA FRUMOS PAREREA MEA .TE SALUT NICU SM

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu am acces la corn de cerb. Crezi ca nu am vrut?

    RăspundețiȘtergere
  28. Ma intereseaza menghina folosita de tine.
    Poti sa-mi spui te rog ce model, de unde ai luat-o? eventual un link...
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  29. Cumparata de la Hornbach de la standul Proxxon.

    RăspundețiȘtergere
  30. Artur - cum sant amnarele sant cum arata in filmare, sant mai bune decat ce se gaseste pe la noi?? bafta1

    RăspundețiȘtergere
  31. Sunt diferite fata de cele de la noi. Adica sunt un pic mai moi. Daca nu ai scula potrivita cu care sa razuiesti, poti spune ca sunt mai proaste. Dar daca razuitoarea e buna, rupi bucatele care se aprind mult mai bine. Amnarele de la noi merg aproape cu orice tabla dar scanteia este medie. Amnarele de la firesteel dau o scanteie mai bogata. Se vor consuma mai repede totusi. Asta e parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  32. Salut ,ma interesa si pe mine un amnar de grosime 6mm si nu am cont pe paypal ma poti ajuta sa cumpar si eu de la ei?daca gasesti cu grosimea de 6mm atunci vreau 2 bucati. Astept raspuns.
    Sunt Claudiu din Bucuresti sau geo pe forumul myknife.ro.

    RăspundețiȘtergere
  33. Imi pare rau dar nu fac comenzi decat pentru mine pe riscul meu.

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.