6 iunie 2010

Tratarea ințepăturilor de urzici cu ștevie

Sa revenim la oile noastre :).

Se pare ca intepatura de urzici poate fi tratata cu stevie (Rumex obtusifolius).
Vorba circula ca se freaca locul cu frunzele plantei. Domnul din filmuletul urmator ne invata cum se face corect. El zice ca daca frecam, mai rau iritam zona (tind sa ii dau dreptate). Cea mai buna metoda este frecarea frunzelor in palma si tamponarea zonei iritate. Sau mai bine, stoarcerea frunzelor in palma si aplicarea sucului rezultat pe zona iritata. Efectul ar trebui simtit imediat. Am sa fac o proba pe propria piele cand am sa dau de cele doua plante :).


Stevia contine acid oxalic.



Daca am gresit denumirea va rog sa ma corectati. Am cautat denumirea in latina si apoi in limba romana.
De asemnea daca aveti si alte informatii despre aceasta planta va rog lasati un comentariu si numele. Am sa modific textul si am sa va acord creditul :).

______________________________________________
"Stevia cultivata pentru mancare arata putin altfel, e foarte verde si cu frunzele mari, Poate doar cea din poza 2 si 3 sa fie stevie comestibila, se foloseste precum spanacul la mancare.Stevia din fotografia 1 creste si ea pe la noi si i se zice stevie porcesca, probabil e un fel de stevie salbatica, nu se foloseste in alimentatie dar e buna de dat la pasarile de curte. Creste precum buruiana prin gradina. Am jumulit o groaza asta primavara :). Interesant ca unde mi-a crescut stevia porcesca mi-au crescut si urzicile." - Marius Colac

16 comentarii:

  1. Stevia cultivata pentru mancare arata putin altfel, e foarte verde si cu frunzele mari, Poate doar cea din poza 2 si 3 sa fie stevie comestibila, se foloseste precum spanacul la mancare.Stevia din fotografia 1 creste si ea pe la noi si i se zice stevie porcesca, probabil e un fel de stevie salbatica, nu se foloseste in alimentatie dar e buna de dat la pasarile de curte. Creste precum buruiana prin gradina. Am jumulit o groaza asta primavara :). Interesant ca unde mi-a crescut stevia porcesca mi-au crescut si urzicile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este. Sunt mai multe specii de stevie. Si azi citisem ca stevia (presupun ca cea porceasca) creste langa urzici. Deci ai medicamentul langa. Acum daca ai curaj sa incerci tratamentul ti-as fi recunoscator :)).

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place cum ai facut blog-ul. Arata mult mai bine acum. Daca reorganizezi si etichetele (ai prea multe etichete cu un singur articol) ar fi perfect.

    Vezi ca week-endul asta este/a fost la Romexpo - Menfest si poti/puteai trage cu arcul la standul clubului Aktiv.
    Am inteles ca mai e si saptamana viitoare ceva asemanator. Poate te intreseaza.

    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mersi! Etichetele raman asa. Vreau sa fie multe ca sa fie gasita informatia usor. Un post poate avea mai multe etichete.
    Am fost ieri la Menfest. 18 lei biletul si vreo 50 de persoane. Jalnic. Mi-a parut rau de banii dati.

    RăspundețiȘtergere
  5. De incercat a fost usor pentru ca am un fel de indiferenta la urzica. M-am urzicat pe mana, apoi am tamponat cu stevie porcesca zdrobita si am stors si sucul pe locul urzicat. Intradevar, dupa cateva minute senzatia de urzicatura s-a atenuat semnificativ, locul mi-a ramas in schimb o vreme inflamat si rosu dar a inceput sa se traga rapid. Ma mai ustura putin, e o senzatie ca la o arsura de la soare dar nu mai e deloc senzatia de urzicare pe care o cunosc bine. Da, remediul functioneaza. Deja ,in timpul ce am scris cu pauze, s-a ameliorat aproape de tot.

    RăspundețiȘtergere
  6. Super! Ce bine sa ai om pe teren! :-))) Mersi pentru test. Dau o bere ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru putin! Ma luasem cu ceva de facut. Uitasem de urzica: nu se mai cunoaste aproape nimic.Efectul e garantat!

    RăspundețiȘtergere
  8. Chestia cu stevia nu ai vazut-o si la Rey Mears?
    Daca nu uite-o aici : http://www.youtube.com/watch#!v=V1A32LbhjYs&feature=related
    Eu sunt suparat: mi s-au sters, nu stiu cum, pozele din albumul blogg-ului.(Picasa albums). Asta e ! mai pun ce mai pot, si dau inainte .
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  9. Uite ca uitasem de el. M-am uitat la atatea filmulete si filme ca nu mai stiu ce am vazut si unde. Azi cand bantuiam pe Youtube si am vazut clipul ala am zis sa pun pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  10. Stevia (Rumex patientia) face parte din familia Polygonoceae si este raspandita in flora spontana, cu predilectie in regiunile mai umede. Stevia se cultiva pentru frunzele sale tinere care se folosesc la prepararea unor ciorbe si piureuri. Frunzele de stevie se pot pastra bine timp de 6-8 zile la temperatura de 0 grade C.
    Frunzele sunt mari, de forma oval-lanceolata, cu marginile usor ondulate si de un gust acrisor-amarui.

    RăspundețiȘtergere
  11. Rumex patientia este stevia comestibila. Sunt mai multe specii. Presupun ca toate sunt bune pentru tratarea intepaturilor de urzici. Trebuie testat :)

    RăspundețiȘtergere
  12. ...stevie pe romaneste,daravei pe olteneste.Arata mai bine blog-ul acum,e luminos si aranjat ok.Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  13. Chestia asta cu speciile este destul de greoaie pentru un novice ca mine.
    Pot zice insa ca inainte sa-mi creasca mustata cand "papam" tot felul de buruieni pe camp, la asta-i spuneam macris porcesc (nu avea gustul asa de bun ca cel 'normal')- a treia imagine.
    Si da, am verificat eficienta spre disperarea sotiei. La mine a functionat. As fi vrut sa incerc si pe pielea ei :)) insa nu s-a lasat si nu am insistat din motive de... ciorba (stiti voi)

    RăspundețiȘtergere
  14. Si eu imi prind urechile cu speciile :). Dar fac si eu pe desteptu' ca am Google in spate ;). Pana acum sunteti doi care ati incercat. E bine :)

    RăspundețiȘtergere
  15. buna.
    vreau sa va spun ca socrii mei recolteaza crengutele acelea pline de mici inflorescente si le pastreaza uscate. sub forma de ceai sunt nemaipomenite pt reglarea digestiei, functioneaza in ambele sensuri! efectul e rapid si garantat!
    (doar ca ei nu zic stevie, ci steaza...)

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.