1 decembrie 2010

The try stick.

Am dat de curand pe internet despre un bat numit "The try stick" sau batul de teste sau incercari (pentru cei care vor sa traduca orice in romaneste). Ideea vine de la Mors Kochanski. El isi invata elevii sa faca ecest bat pentru a-si inbunatatii abilitatile de manuire a cutitului. Pe acest bat se folosesc cam toate tipurile de taieturi pentru realizarea de crestaturi utile in diverse aplicatii outdoor.
The try stick

Pare simplu. De aceea ii indemn pe toti cei care colectioneaza cutite sau amatorii de bushcraft sa ia cutitul preferat si NUMAI CU EL sa faca crestaturile de mai jos pe el. Nu aveti voie sa folositi menghine sau alte dispozitive. Doar doua maini, un bat cu grosimea de 2-3cm si eventual inca un bat pentru batonare.


In mod normal se foloseste un lemn verde pentru aceste crestaturi pentru ca este mult mai usor de taiat. Eu nu am avut asa ceva in casa. Am avut niste alun pus la uscat de prin vara. De asemenea nu am batonat. Am cioplit totul.

Deci acest bat nu are nici un scop practic ci doar "pedagogic". Poate fi facut acasa sau ca sa treaca timpul in camping. Sa aveti plasturi langa voi.

Rezultatul desi nefolositor mi se pare destul de aratos si cred ca poate fi folosit ca ornament (parere personala). Parca seamana cu un totem :).

Poze acum!
Batul. Se vede grosimea in comparatie cu degetul meu.
The try stick

L-am curatat de coaja (optional).
The try stick

Prima crestatura.
The try stick

A doua. Este un cilindru.
















A treia. Practic o intalniti la sistemele de agatare a recipientelor deasupra focului.


The try stick

A patra. O intalniti la capcane sau la cuie de cort din lemn. Aplicatii sigur mai sunt dar nu imi vin in minte acum.
The try stick
The try stick

A cincea. Buna la imbinari.
The try stick

A sasea. La fel, buna la imbinari in X atunci cand elementul de legatura (sfoara) nu este suficient de rezistenta.
The try stick

The try stick

A saptea. Se foloseste pentru atarnat vase deasupra focului.
The try stick


A opta. Asta inca nu stiu la ce ar fi utila practic.
The try stick

A noua. La fel nu stiu care este utilitatea practica. In schimb cere multa atentie atunci cand taiati. Riscul de taiere este destul de mare.
The try stick

Cam asta este.
The try stick

Am gasit pe net si niste modele mai complexe (facute de diverse persoane). Dar pe lemn tare imi este foarte greu de facut asa ca am respectat modelul initial.

Luati-o ca pe o provocare. Faceti si voi un bat din asta cu cutitul preferat (nu schimbati cutitul in timpul realizarii) si fara accidente (pe cat posibil) si postati pe net. Nu aveti voie sa folositi alte instrumente decat inca un bat pentru batonare (daca doriti). Puneti link-ul intr-un comentariu la acest post si am sa adaug link-urile la sfarsitul articolului.
In poza finala sa se vada neaparat si cutitul cu care ati lucrat. Nu castiga nimeni nimic in afara de experienta.

Recomand sa cautati un bat verde.

Este un exercitiu.

P.S.
La Multi Ani ca e 1 Decembrie!

P.P.S.
Acest exrcitiu va ajuta sa va faceti si o idee despre cutit. Cat de bun este pentru aceasta activitate. In mod normal se poate obtine cu orice cutit dar unele fac mai usor munca decat altele. De exemplu daca as fi folosit un cutit Mora sau Fiskars care sunt mai subtiri si mai mici, as fi facut aceeasi munca mai repede.

-----------
Poze facute de vizitatori:
R35py - http://img140.imageshack.us/gal.php?g=dsc04271.jpg

4 comentarii:

  1. Felicitari! Ti-a iesit foarte bine! :)
    Urmaresc de ceva vreme blogul tau despre Bushcraft si sunt destul de impresionat :).Sunt incepator in ale Bushcraft-ului, si ceea ce e pe blogul tau ma fascineaza :). O sa incerc sa fac si eu un The try stick si o sa revin cu o poza :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am reusit sa-l fac si eu :).. http://img140.imageshack.us/gal.php?g=dsc04271.jpg . Cutitul e facut de mine,si chiar daca nu arata bine taie excelent! Sunt curios ce nota o sa imi dai,pentru the try stick :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte bine :). Nu-mi permit sa dau note ca nu sunt somitate in domeniu. Era o provocare ca sa pun lumea sa faca.

    RăspundețiȘtergere
  4. imi place crestatura pentru inbinare in x,parca a sasea,frumos

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.