17 aprilie 2011

De-ai nostri descoperiti de altii.

Am gasit aici niste filme facute in 1998 de un englez care a vizitat Romania in cautare de metode traditionale romanesti de prelucrare a lemnului (desi personajele sunt rromi).

Recomand al 3-lea clip.

Dupa aia sa-mi spuneti cati v-ati enervat ca am gasit asta pe un site strain si nu unul romanesc :).

7 comentarii:

  1. din pacate arta romaneasca este pe cale de disparitie. la fel si traditiile romanesti dispar si ele iar cele care au mai ramas sunt transformate in chestii pur comerciale.
    peste cativa ani vom plati bani grei pe articole de artizanat romanesti care vor purta mandre pe spate eticheta cu 'made in china'. la noi in tara nu va mai fi nimeni care sa stie sa faca o lingura, o oala de pamant, un cuptor de paine sau un razboi de tesut.
    generatia noastra, din cate am observat, este foarte preocupata sa distruga. nu construim nimic, dar nici nu pastram nimic din ceea ce s-a facut inainte. distrugem tot fara sa ne uitam inapoi. lasam doar ruine.
    acuma nu mai conteaza pe ce site ai gasit filmele. e bine ca le-ai gasit si le-ai postat si aici. sincer, nu ma asteptam sa gasesti asa ceva pe un site strain si cu atat mai putin pe unul romanesc. poate doar daca vreo 'vedeta' locala isi incerca 'maiestria' la vreun 'sou' televizat...

    RăspundețiȘtergere
  2. Incredibil, arta nu gluma. Filmuletele astea sant adevarate documente de arhiva.
    Foarte, foarte interesant.
    E normal sa le gasim la straini... la noi ce nu e vulgar si fara valoare nu intereseaza aproape pe nimeni.

    RăspundețiȘtergere
  3. Enervat... nu :(
    A nu te enerva face parte din instinctul de conservare, pentru cei care traiesc in Romania.

    Un gust amar, da.
    Parerea mea este, ca celor care sunt platiti pentru asa ceva si care cel putin teoretic ar trebui sa aiba o pasiune, ar trebui sa le fie rusine. Ma refer la muzeografii de la Muzeul Etnografic si la cei care ar trebui sa aloce fonduri pentru asa ceva.

    Nu ar fi fain ca astfel de filmulete sa fie proiectate in fiecare casa tematica din Muzeu?

    RăspundețiȘtergere
  4. @cif sincer sa fiu chiar imi doresc sa dispara traditia romaneasca, poate ca asa ne vom reintoarce la vechile traditii.

    Si sincer sa fiu mai bine as da 3 lei pe o lingura facuta 'made in china' decat sa dau 50 de lei pe o lingura facuta in romania (e pe un site care vinde asa ceva). Daca nu stim sa nu mai fim lacomi poate atunci clientul va cumpara.

    RăspundețiȘtergere
  5. @DreamsKeeper ... imi dau seama ca vorbesti din perspectiva unuia crescut intre betoane si care nu a facut nici o lingura cu manuta lui. Dupa ce lucrezi mai multe zile la o lingura si faci bataturi la maini iti dai seama ca face mai mult de 5o de lei ... scrie unul care a facut ma multe linguri, dar e adevarat nu am vandut inca nici una, eu le ofer cadou :-). Nu cred ca este chestie de lacomie ... fa mai multe linguri cu manuta ta si apoi mai vorbim.

    RăspundețiȘtergere
  6. @DreamsKeeper: daca dispare traditia romaneasca nu stiu cum ne vom putea intoarce la vechile traditii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eram copil cind il ajutam pe fratele bunicului meu la un gater la tara, antrenat de o locomobila (masina cu abur) alimentata cu resturile de la gater. Imi pare rau ca nu am poze de atunci.... sa vedeti ce frumusete de masinarie o avut... (si din pacate fratele bunicului nu mkai e prin tre noi si masinaria o vindut-o...).

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.