1 iunie 2011

Plante comestibile - Fragul

Fragii sunt din aceeași familie cu căpșunile. Îi găsiți în luminișurile pădurilor.


Denumire populară: fragi, agrange, buruiană de fragi, căpșuni de pădure, fragi de pădure, frăguță sălbatică, fronză, vărăguțe,fragi-de-cîmp
Denumire în latină: Fragaria vesca
Denumire în engleza: Woodland Strawberry, Alpine Strawberry

Bun pentru:
diaree, enterite, cistite, gută, diabet zaharat, erupții tegumentare, ateroscleroză, afecțiuni renale, artritism, reumatism,afecțiuni hepatice, colesterol crescut, tuberculoză, constipație cronică, astenie, litiază urinară, litiază hepatică.

Recoltare:
- Din iunie până la începutul lunii octombrie. Se recoltează frunzele fără pețiolul prinicipal (codița care leagă frunza de tulpină) și fructele.

Rețete:
Infuzie: o linguriță de frunze la 200 ml apă clocotită, din care se beau 2 ceaiuri pe zi.
Sucul: se pregătește din 200 g fructe spălate și zvântate care se storc prin tifon, apoi se îndulcesc cu 5 g zahăr și se consumă imediat.
Gelatina: 250 g fructe proaspete, 20 g zahăr, 1.5 foi gelatină și 75 ml apă. Se extrage sucul din fructe, iar resturile se fierb cu 50 ml apa, se strecoara. În jumatate din lichidul fierbinte rezultat, se dizolvă gelatina muiată în apa rece, se amestecă bine, apoi se răstoarnă într-o forma umezită și se dă la rece.


Inițial am avut probleme în a-i descoperii pentru că nu reținusem forma frunzelor și ma uitam doar după fruct. Am remarcat că dacă te uiți de sus ai șanse foarte mici să îi găsești deoarece fructul e ascuns sub frunză.


Dar dacă te lasi pe vine, încep sa apară :)



Floarea fragului este identica cu a capsunei doar ca este mai mica.

Un comentariu:

  1. Buna ,Alex.Cind eram copil aveam timp de umblat pe dealuri.Cind gaseam cite o poienita plina cu fragi le culegeam si le insiram pe paie de fin,si se formau niste siraguri faine de margele de fragi.Le place sa creasca bine in luminisuri si taieturi de padure.Se mai gasesc si capsuni salbatici care sunt mai gustosi ,si sunt un pic mai mari.In natura sunt o multime de resurse numai un pic trebuie sa vrem sa cautam si sa aflam.

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.