14 august 2011

Geocaching sau "caută comoara"

Prin 2009, cred, am descoperit un joc care mi-a plăcut foarte mult si cred că o să placă şi câtorva dintre voi.

Jocul este international si este de tip "Hunt the treasure" sau "Caută comoara" pe româneşte. Se numeşte Geocaching. Este un joc pentru toate vârstele. Cei care au copii cred că se vor distra foarte tare şi în acelaşi timp vor vedea locuri frumoase cautând comorile.

Punctele de pe harta de mai jos arata comorile ascunse pe glob.



În România jocul este mai nou aşa că sunt mult mai puţine comori în comparaţie cu ţările vecine.

 
Pentru a putea juca aveţi nevoie de un GPS sau de un telefon cu GPS (pentru a putea descărca coordonatele comorii) şi un cont facut pe geocaching.com (de aici descărcaţi locaţiile şi notaţi descoperirile).

Jocul se bazează pe încredere şi bun simţ. Regula de bază a jocului este "dacă iei ceva din comară trebuie să pui ceva loc care să aiba aceeaşi valoare sau să fie mai valoros". Ghidul jocului îl găsiţi aici. Eu vă povestesc în mare despre ce este vorba.

Când zic comoară nu vă gândiţi la bijuterii si bani :). Comorile constau în nişte recipiente în general impermeabile în care gasiţi diverse prostioare (jucărele, scoici, poate şi câte o monedă, şi cam orice vă trece sau nu prin cap). De asemenea puteti găsi doar logul si un creion. Scopul acestei comori este să vizitezi o zona turistică sau istorică. Pe scurt este o comoară de promovare a unui loc special.

Un exemplu de comoară.
Exista o industrie bazată pe acest joc. La noi nu cred că ve-ţi găsii cutii aşa frumoase pentru că suntem departe de ţările civilizate. Eu am găsit in Herăstrău o comoară mică într-o cutiuta  punga din plastic.
Comorile pot fi ascunse oriunde vă trece prin cap dar nu trebuie sa fie la vedere ca să le găsească cineva care nu are legătura cu jocul.

Aşa. Cum ziceam, comorile conţin tot felul de prostioare şi pe obligatoriu un jurnal. Pe jurnal vă treceţi numele si data la care aţi găsit comoara. Jurnalul poate fi un carneţel sau o hîrtie.

Exemplu comoară pe care am găsit-o eu in Herăstrău (poza nu e facută de mine).
 Când ajungeţi acasă vă logaţi şi marcaţi ca găsită comoara. Unele comori sunt mai greu de găsit.

Unele comori pot conţine "travel bugs". Aceştia se cumpără şi constau în nişte plăcuţe marcate cu un număr unic (asemănătoare cu plăcuţele de indentificare pe care le poartă soldaţii americani). Aceste plăcuţe se ataşează de diverse obiecte împreuna cu intrucţiuni despre locul unde trebuie să ajungă.
 
De exemplu vrei ca o jucarie să ajungă în altă ţară într-un anumit loc. Scrii în engleză adresa şi cei care trec pe la comoară încep să o mute catre destinaţie. Nu vă gândiţi ca o singură persoană face asta. Nu. Bug-ul se mută din comoară în comoară până ajunge la destinaţie. De exemplu eu vă vizitez comoara şi găsesc plăcuţa. Ştiu că drumul meu trece pe lângă aeroport unde să zicem că mai există o comoară. Mă duc şi o pun acolo. Un străin care merge în ţara respectivă sau într-o ţară apropiată o ia şi o pune într-o comoară din ţara destinaţie. Şi tot aşa până ajunge unde trebuie. Foarte important este ca la fiecare mutare să se noteze numărul unic de pe plăcuţă şi să fie introdus pe site. Aşa posesorul poate urmării ruta şi unde se află jucăria. E bine să vă documentaţi mai bine înainte despre asta (citiţi ghidul şi pe forumuri). Sunt vreo 12 tipuri de comori fiecare cu regulile ei.

Evident la jocul ăsta puteţi face poze dar să nu arate mură in gură unde se afla comoara şi le puteţi urca pe geocaching.com pe pagina comorii respective.

Acum un rezumat despre cum să cauţi comori pe geocaching.com. Evident după ce v-aţi făcut cont.

În pagina principală scrieţi Romania în căsuţa de căutare.


Vor apărea comorile de la noi. Cele tăiate cu o linie nu mai sunt valabile (de obicei a fost furată comoara).

După ce v-aţi ales comoara faceţi clic pe nume si ve-ţi vedea detalii. Am încadrat într-un chenar roşu zonele importante. Jos aveţi un pont despre locul exact unde se afla ascunsă comoara. Alături aveţi alfabetul de decriptare sau apăsaţi direct Decrypt :).


Dacă aveţi un laptop sau tabletă cu GPS şi internet mobil puteţi vedea din browser locaţiile i-ar distanţele până la locaţie sunt calculate în funcţie de poziţia voastră.

Mă opresc aici. Dacă vă place ideea vă las sa descoperiţi mai departe singuri. Puteţi crea propriile voastre comori dar respectati regulile (ex. jurnalul să fie în engleză pentru că jocul este internaţional). Este bine ca locaţia exactă a comorilor să nu fie transmise verbal altor persoane. Poate nu toţi sunt bine intenţionaţi. Şi până la urmă jocul constă în a descoperii singur.

Nu am scris până acum despre asta pentru că aparatura necesară era cam scumpă dar acum modelele mai vechi pot fi cumparate la preţuri acceptabile de o plajă mai mare de oameni.

Şi nu uitaţi daca luaţi ceva, puneţi altceva la loc şi notaţi in jurnal.

Alex.

Aplicatii pentru telefoanele mobile (costa cca. 30 lei): http://www.geocaching.com/live/default.aspx
Harta comorilor: http://www.geocaching.com/map/beta/default.aspx
Tipuri de comori: http://www.geocaching.com/about/cache_types.aspx 
Geocaching în România:
http://www.geocaching-romania.ro/
http://geocaching.plus.ro/

6 comentarii:

  1. Faina ideea!
    Pentru ambele "tabere"...;)
    Userii se distreaza... iar Google isi imbunateste baza de date fara investitii prea mari.
    Daca "comorile" sunt in zone departe de "civilizatie" este un mijloc minunat de ati petrece timpul liber.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai nu e facut de Google. E facut pe platforma lor. Si mi se pare ca platesti ca firma ca sa ai acces la chestiile astea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mea culpa.
    Am citit printre randuri si la prima vedere am crezut ca este Google implicat. Acuma am citit The History of Geocaching.

    RăspundețiȘtergere
  4. Unde pot gasi o lista cu smartphone-urile bune pentru geocaching? Ma refer la cele mai ieftine, posibil cu GPS, nu cu AGPS...

    multumesc!!!

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.