13 decembrie 2012

Ultima despre canoe :-)

Mă gândesc că pe mulţi poate i-am plictisit cu canoea. Din păcate de anul acesta stresul de la serviciu m-a făcut să nu mai îmi stea mintea deloc la vechiile mele hobby-uri. Singurul refugiu l-am găsit în scăpările pe apă cu canoea. Vă zic, o iubesc! Vremuri cel puţin la fel de gri se anunţă în continuare aşa că blogul uşurel intră în moarte clinică. Nu vreau să-l abandonez dar a dispărut avântul de acum un an. Mă rog, mi-e greu să explic ...

Bun. Să revin. Am zis de sfârşit de an să fac o ultimă postare în care sa-i luminez pe curioşi şi poate să fac pofta şi altora sa işi cumpere sau să işi facă o canoe canadiană.

În primul rând vreau să vă zic că este o diferenţa destul de mare între o canoe comercială de la noi de pe piaţă şi una canadiană. Am să folosesc termenul "canoe canadiană" ca să o separ de celelalte care duc mai mult spre bărci pescăreşti.

Canoele de la noi de pe piaţă sunt mult mai grele şi mai lente (dar mai stabile). Nu pot fi conduse confortabil de o singură persoană în stilul canadian/indian. De asemenea "feeling-ul" pe care vi-l dă o canoe din lemn nu se compară cu cel al uneia din plastic. Pur şi simplu este dinferenţă dintre o Dacie şi un Mercedes. Ambele te duc din punctul A în punctul B dar în Mercedes nu ai vrea să se termine călătoria. Ca să nu mă ascund după perdea, o canoe din lemn este un obiect de lux. Unii vor întelege alţii nu. De aceea este mult mai rentabil să vă construiţi singuri una. O canoe din lemn si fibra de sticlă costă de la 1500 euro in sus. Mă refer la una care arată bine şi este lucrată cu grija. Preţul este cu tot cu manoperă. Făcută acasă preţul poate ajunge la jumătate (considerând că aveţi toate sculele necesare).

Firmele cu tradiţie de afară, ca de exemplu Old Town, fabrică şi canoe din materiale plastice moderne care respectă designul tradiţional şi au greutate redusă. Dar costă. Nu trebuie să trageţi concluzia că o canoe din plastic e mai slabă decât una din lemn. Depinde de model. Dar in România chiar dacă ai bani nu poţi alege. Modele de pe piaţă de la noi sunt mai mult pentru pescuit sau pentru excursii în doi.

Dacă aveţi întrebări puneţi-le într-un comentariu şi am să încerc să răspund pentru că sunt multe de zis despre canoe şi nu îmi vin toate în cap. Oricum cititul plictiseşte :).

Am să vă las cu nişte filmuleţe ale lui Bill Mason. Bill Mason a fost un artist, un naturalist şi unul dintre cei mai apreciaţi "canoişti" din Canada. Când zic "conoist" nu vă gandiţi la sportivi. Gândiţi-vă la aventurier.

Primul filmuleţ este chiar un manual de manevrat canoea singur în stilul canadian-indian. Anul acesta am cumparat un DVD făcut chiar de fiica lui (Becky Mason) şi când am dat de acest film am remarcat că fata lui pur şi simplu a repetat ce este în acest film. Doar că filmarea este de calitate mai bună. Dar sincer prefer filmul lui Bill Mason.




Song of the paddle
 

Waterwalker


De asemenea vă pun aici şi filmuleţe scurte făcute cu canoea, pe care le-am pus pe Youtube dar nu şi aici pe blog. Sper să vă facă poftă.
Contează extrem de mult tipul canoei. Dacă aţi ales ce trebuie senzaţia este aproape comparabila cu cea emanata de filmele lui Bill Mason. Bil Mason a folosit modelul Prospector.

Pe Snagov. Din păcate am filmat doar cu telefonul şi unghiurile sunt dubioase. Scuzaţi romgleza :).


Balta Saturn - Mangalia.
Nu prea recomand. E o fostă mlaştină sulfuroasă. Apă mică şi pute. Dar peisaj superb.


Pe Herăstrau cu Luca :-). Îi place cu barca.


Pe Herăstrau singur. La final m-a prins o ploaie sănătoasă dar ranjeam ca un copil mic, aşa de bine era :-).


Şi cam asta a fost pe anul acesta. La anul vreau să mai fac o canoe şi să încerc să o vând. Deja am mai adunat nişte scule ca să o fac şi mai bine.

Vă zic de pe acum sărbători fericite că nu cred că mai apuc să scriu ceva până la anul.

Alex

8 comentarii:

  1. Bună Alex,

    Sărbători fericite și ție! Mulțumim pentru postări și detalii. Să știi că pe mine unul m-ai convins să încerc să fac una la anul.

    Mi-ar face plăcere dacă ai putea să ma ajuți cu sfaturi. Am dificultăți în a procura lemn fără noduri în zona în care sunt eu.

    O zi bună și un an nou mai bun ca cel ce se apropie de sfărșit!

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut.
    Lemnul de calitate este o problema generala in Romania. Eu am cumparat din Hornbach niste sipci gata taiate. Au 2 metri x 5mm grosime x 2 cm latime. Exact ce-mi trebuia. Am cumparat 180 de sipci la 4 lei bucata. Scump dar asta e. Daca ai pe cineva cu un circular cumpara dusumea la grosimea de 2 cm si o tai. Nu e problema daca sunt noduri cat timp nu sunt noduri din alea care cad. Iesi mult mai ieftin. Fiind totul prins in fibra de sticla nu afecteaza.

    Pentru planuri iti recomand o carte care se gaseste la noi: Barci din Lemn: http://bookcity.ro/hobby-uri/bricolaj/barci-din-lemn-14058.html

    Ai 8 planuri in ea si costa in jur de 40 lei. Eu am dat aproape 400 lei pe un plan din Canada. Diferenta e minima intre ce am eu si ce e in carte.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut.

    Am deja cartea (urmaresc blog-ul tau de ceva vreme si mi-am cumparat-o la prima recomandare). Ai putea sa imi faci si unele recomandari legate de sculele/uneltele necesare?

    Numai bine,
    Adrian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pff... E cam complicat. Depinde de buzunar.
      Eu am folosit asa:
      - fierastrau pendular ca sa tai formele. Daca ai unul cu banda (banzic) e si mai bine. Ala taie perfect perpendicular. E foarte important sa faci masa de lucru si formele cat mai perfecte. Daca ele sunt strambe, barca va iesii stramba.
      - ridea mare (am una din lemn care se vede si in poze)
      - spokeshave: http://www.finetools.ro/index.php?route=product/product&path=20_26_67&product_id=60&tracking=5053260de8f0a (asta e buna rau)
      - daca ai bani ia si o rindeluta low angle: http://www.finetools.ro/index.php?route=product/product&product_id=57&tracking=5053260de8f0a
      - scraper (scutesti o tona de smirghel): http://www.finetools.ro/index.php?route=product/product&path=20_26_68&product_id=352&tracking=5053260de8f0a
      - foarte multe cleme de prindere(minimum 12). Cu cat mai multe cu atat mai bine
      - adeziv pentru lemn Moment D4 (e impermeabil).
      - o sa ai nevoie de o metoda de a pune lemnul la abur pentru laminare (esentele tari se indoaie mai sigur la abur). Eu am folosit un prosop ud si un pistol de aer cald.
      - rigle cat mai precise si un echer bun (sa aliniezi perfect la 90 de grade): http://www.finetools.ro/index.php?route=product/category&path=20_79&tracking=5053260de8f0a
      - muuuulte pahare din plastic sau din carton (de genul in care se vinde berea la concerte) pentru rasina.
      - pensulele cat mai multe. Cauta un compromis intre ieftin si sa nu lase par prea mult. Pensulele o sa fie cam de unica folosinta.

      Cam astea sunt minimul necesar ca sa scoti o chestie dreapta si care pluteste si care arata decent.

      Daca ai niste bani poti sa iti iei circular ca sa iti faci singur sipcile, freza ca sa faci marginile bead & cove ca sa se imbine perfect. Cutitele pentru bead & cove nu se gasesc in Romania. Eu am cumparat luna asta din strainatate unele.

      Cauta sa lucrezi intr-o incapere fara umezeala. Mie ploile mi-au cam stricat treaba. Am o mica umflatura pe burta canoei. Nu afecteaza structural sau estetic dar eu o vad si ma macina :). De aia vreau sa mai fac o canoe.

      Sper sa te ajute.

      Ștergere
    2. Multumesc mult Alex.

      Locul in care sper sa pot lucra e un garaj acoperit. Nu va ajunge apa pe canoe in mod sigur dar nici spatiul de lucru nu va fi foarte mare.

      Ștergere
    3. Nu trebuie sa curga apa pe ea. Daca ploua umezeala din aer intra in lemn. Si eu tot intr-un spatiu foarte mic am lucrat. Am cosntruit un acoperis special pentru canoe dar fara pereti inchisi. Lucreaza vara si o sa fie bine.

      Ștergere
  4. Salut,

    Este fain ce faci tu pe acest blog, chiar daca nu ai disponibilitatea necesara de a realiza si posta mai multe proiecte.

    Legat de proiectul Canoe, as dori sa te mai intreb cateva lucruri suplimentare:

    1) ai putea sa-mi trimiti mai multe poze, orice poza poate fi un detaliu suplimentar;
    2) ce tip de fibra de sticla ai folosit, ce gramaj ?
    3) ~//~ de rasina ai folosit pentru fibra de sticla ?
    4) ~//~ de epoxy ai folosit la lipirea lemnului in anumite etape;

    Oferte: eu am circular de mana (bosch verde, disc 66 mm) care se poate monta pe o masa de lucru MasterCut 1000 de la Wolfcraft, rezultand astfel circular de masa, masina de slefuit cu banda, rindea de grosime (abrich), freza, si altele... daca vrei sa te ajut cu ceva din ce am suna-ma 0747.095.454, sau email: daniel.morlova@gmail.com, nu te costa nimic, doar sa-ti iei propriile consumabile (acolo unde nu se pot ascutii: circular, pendular, banda de slefuit).

    Am o casuta langa Buftea, in Crevedia mai exact, la 150 m de lac, casa nu este gata si se poate lucra inauntru pe timpul rpimaverii/verii/toamnei. Pe perioada calda se poate si locui. Exista minim de confort (regim de santier) si se va lucra inca la asta :).

    Eu te pot asista(ajuta) de asemenea la diverse etape (sa capat experienta), avand lacul aprope ma gandesc sa-mi fac si eu o canoe. In fine, sunt mai multe de spus, lucrez la proiectul unui banzic, cu care poti face scandura, dar merge incet...

    Daca esti interesat de ceva sa-mi spui.

    P.S. As vrea ca postarea sa nu fie publica, sau poti sterge ce nu tine de topic. Merci.

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari Alex pentru canoe. Foarte frumoasa. Macinat de aceleasi pasiuni si inspirat de acelasi Bill Mason, am facut si eu una din august pina in septembrie anul trecut. Dar mai pe genunchi asa, si cu un minim absolut de scule si dotari, si fara planurile lui Gil Gilpatrick pe care le-am descoperit la o vreme dupa ce-am terminat-o :). Ideea de la care am pornit a fost chiar asta, minimalismul. Cit de mult poti sa faci cu cit de putin...Nu-i la fel de finisata ca a ta, dar placerea constructiei si alunecarii pe apa sint greu de descris.
    Inca odata felicitari si succes cu viitoarea constructie.

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.