28 ianuarie 2009

Teacă pentru macetă

Anul trecut am primit de la un prieten care a emigrat în Canada o macetă. Nu avea teacă și mă tot enerva faptul că trebuie să umblu cu grijă pe lângă ea ca să nu mă accidentez.

După ce am văzut un film pe Youtube cu un tutorial despre cum să îți faci teacă din lemn la cuțit, mi-a venit ideea să încerc să fac și eu o teacă pentru macetă. Ca materie primă am avut niște scânduri rămase de la o renovare.
Am marcat cu un creion lungimea macetei și lățimea, după care am tăiat scândura cu fierăstrăul tip briceag.

Am început să scobesc interiorul cu cuțitul. Am folosit și cutitul curbat (nu este în poze) ca să meargă mai repede.

În capătul scândurilor am făcut câte o scobitură mai mare ca să încapă și un pic din mânerul macetei.

Cu o sfoară am legat împreună cele două scânduri ca să stea aliniate și am început să cioplesc dând formă tecii.

Principiul a fost să fac o teacă care nu este lipită cu nici un fel de adeziv. Cele doua fețe sunt prinse cu sfoară.

Sunt conștient că teaca din lemn este masivă și nu prea merge folosită în practică. Nu este grea dar este grosolană. Este bună ca spațiu de depozitare. Până acum stăteam cu maceta aruncată pe undeva pe jos existând riscul de a mă accidenta în ea.

O teacă practică care să poată fi transportată agățată de spate sau de rucsac aș fi făcut din piele sau din scoarța de copac. Piele nu știu de unde să fac rost, iar de scoarța de copac știu doar din teorie. Am văzut că în Anglia se folosește mult scoarța de mesteacăn petru diverse lucruri.

Sper că v-a placut.

P.S.
Nu vă apucați să tăiați copaci tineri sau verzi doar ca să vă faceți plăcerea. Căutați lemn uscat. Dacă tăiați, nu taiați tot copacul. Tăiați doar o creangă.  Salcia este un lemn bun pentru că se reface repede.

19 comentarii:

  1. Bravo!!!!!!!
    super ! Atat teaca cat si lingura !!!
    tine-o tot asa !!!
    piele poti face rost de la un magazin care vinde echipamente de protectie a muncii. Exista un sort folosit de sudori care e din piele groasa si din care am facut mai multe teci pentru cutitele mele. Avantajul este ca poti face buzunare ( vad ca esti f indemanatic si nu cred ca e prea greu pt tine).
    In buzunare poti tine piatra de ascutit.
    Eu mi-am facut o teaca din piele la Bushman-ul meu si am pus 2 buzunare in care au intrat surprinzator de multe : piatra de ascutit , prastie, lanterna ( FenixE01), Bricheta (peanut lighter), amnar , kit de pescuit , sarma otelita pentru capcane , si alte cateva maruntisuri :) .

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc. Nu e chiar asa de greu de facut.
    Buna ideea cu sortul din piele. Legat de sarma de capcane... sper ca nu ai de gand sa braconezi :) Nu prea ii am la inima pe oamenii aia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Atata timp cat nu sunt intr-o situatie de supravietuire , in nici un caz nu voi omora nici un animal. Sarma de capcane e traducerea de la " snare wire " , e o sarma luata de pe e-bay din surplusul armatei americane , ramasa dupa razboiul din Vietnam. Se gaseste foarte la un pret foarte mic ( 1,5-2 $ / butuc cu 4 role) si este folosita si acum in armata americana ca dotare standard a soldatilor. Are nenumarate intrebuintari , dar datorita faptului ca in Vietnam a fost folosita in principal la capcane ( pentru oameni de data asta ) , asa i-a ramas numele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am inteles. Stiu despre sarma. Credeam ca ai ganduri muridare :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Caut și eu o macetă dar nu știu ce să aleg. Sunt modele la prețuri diferite de la cateva sute de mii la câteva milioane. Mi-e teamă să nu se tocească lama prea repede. A ta cum s-a comportat ? Recomanzi vreun model ? Mă tentează cele de pe www.mormota.ro fiind cele mai ieftine. Poți să îți iei și o teacă mai ușoară de acolo. Apropo, nu te incomodează maceta? nu e prea grea ? Mersi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut.

    Iti recomand sa te orientezi la o maceta intre 100 lei si 300 lei. Vezi la www.arcuri-cutite.ro. Toate macetele de acolo sunt de la firme cu nume si sutn de calitate (nu ii fac reclama). Ontario Knifes de exemplu aprovizioneaza armata americana. Maceta mea am primit-o cadou de la un amic in memoria tatalui lui (poveste lunga). Este o maceta care costa vreo 20 lei. Nu prea imi place pentru ca desi taie, este subtire si se curbeaza repede. Daca vrei ceva solid fa cum ti-am spus. Si cauta ceva care sa aiba cam 4 milimetri grosime. A mea are cam 2 milimetri. Nu o sa se mai arcuiasca atunci. De asemnea nu iti recomand sa cumperi o maceta foarte lunga. Alea sunt bune pentru jungla. La noi nu avem asa ceva. Scurta si groasa (maceta :P ) cam asta trebuie la noi.

    Spor la cumparaturi!

    RăspundețiȘtergere
  7. Te salut!
    Referitor la subiect va recomand de la arcuri-cutite.ro maceta militara de la Ontario(pe care o am)sau pe cea scurta-Camp Trail de la Ontarioknives.Desi nu e jungla la noi,cum spunea Calatoru',maceta este super tapana si pentru ca e lunga,foarte comoda(apropo otelul este 1095-de buna calitate).

    RăspundețiȘtergere
  8. salut shi eu am incercat sa fac o teaca de maceta shi nu mia reushit cum ai facut sa scobeshti in scandura ca eu am inceract cu o dalta shi nu am reushit oricum ma numaesc luci shi sun un fan al bushcraftului

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut

    Eu nu folosesc dalti. Incerc sa fac lucrurile cu cat mai putine unelte moderne. Am folosit cutitul la scobit. Poti sa mai folosesti un cutit pentru facut linguri (crooked knife) ca sa scobesti mai usor. Cu dalta te incurci mai mult. Si ideea bushcraftului este sa poti sa-ti faci lucruri cu uneltele pe care le ai la tine.
    Nu cred ca te plimbi prin padure cu dalta la brau :)

    Bafta si succes! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. calatorule nutzi shtiu numele oricum vreu sa shti ca shieu sunt pasionat de bushcraft shi am doar 13 aniimi place tot ce ai facut cu acest blog oricum ii unu pe dycoveri bear gyls oricumai facut totul super poti sa shtergi comentariu pe cale tzil trimit oricum nu am shtiut id de mess sau alt cv asha ca asta e oricum ai facut super blogu shi sunt incantat sa intru shi sa invati aceste lucruri este foarte interesant

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte bine ca inveti :) Bear Grills face numai tampenii. Nu te lua dupa ala. E doar show. Daca vrei sa inveti uita-te la Ray Mears. El face bushcraft. Bear Grislls face supravieturie intr-un mod fara cap.

    Si scrie mai atent :)

    RăspundețiȘtergere
  12. ce sfaturi poti sa imi mai dai despre bushcraft sunt tot eu 13 ani sunt luci eu am incercat cu teaca la maceta

    RăspundețiȘtergere
  13. Uita-te aici: http://www.bushcraft.ridgeonnet.com/index.htm

    Este un baiat de 20 de ani. Inspira-te de acolo. Nu stiu ce sfat sa-ti dau...
    Primul ar fi sa-ti faci un kit minim pe care sa-l porti cand iesi la padure. Vezi ca la varsta ta nu ai voie cu cutit mai ales daca esti neinsotit. Invata sa faci coarda din diverse plante... Nu pot sa-ti dau prea multe sfaturi pentru ca la varsta ta nu prea ai voie singur sa te joci cu cutie si foc :)

    RăspundețiȘtergere
  14. ma baieti, maceta-i pentru jungla, acolo sunt numai buruieni, liene,frunze si lemn deesenta moale.
    Nu va invata si traditia ca in clima temperata se foloseste toporul (alege unul bun, nu unul ieftin), un cutit de marime medie ( cu lama de 9-12 cm) si eventual un ferastrau ( dar mai bine doar o panza - are vreo 30 grame - si-ti faci cadru in teren, cand vrei tu).
    Sigur ca baietii aia in indonezia isi fac toata treaba cu maceta - adapost, arme, capcane, prepara mancarea, etc. dar aici nu-i jungla, asa ca nu uitati, ca o unealta trebuie sa fie intai practica, nu va mai luati dupa altii, astea-s momeli, nu zic, ii faina, dar e mare si grea si nepractica, iti spun pentru ca le-am incercat , majoritatea, petrec mult timp in natura, peste 100 zile pe an, si lucrez in lemn,
    ...

    RăspundețiȘtergere
  15. 'naseara.

    Si ce propuneti? Sa arunc maceta? Am taiat cu ea si nu mi-a sarit inapoi in cap din cauza lemnului romanesc. A taiat chiar foarte bine.
    Maceta este primita cadou in memoria fostului posesor care a decedat (tot roman,un nene care a avut treaba cu armata la viata lui si care colectiona arme si unelte de taiat). Din pacate fiind o maceta foarte ieftina nu am primit si o teaca la ea asa ca am incercat sa confectionez una. Ma rog. Nu prea are sens discutia. Va inteleg ca lucrati cu lemnul si ca sunteti cunoscator. Pentru taiat lemne de grosimea bratului maceta este ok cel putin pentru mine. Daca va incalzeste cu ceva sa stiti ca folosesc si un topor ieftin de Carrefour. Se impaca amandoua bine.
    Poate nu s-a inteles bine. Acest post se refera la confectionarea unei teci de maceta prin metode cat mai primitive si cu unelte cat mai putine. Nu intentionez sa ma laud cu maceta. Mai ales cu aceasta care costa 20 de lei.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  16. inteleg, nu incerc sa fiu critic, ceea ce am spus era pentru baiatul care vrea sa-si cumpere o maceta ( si pentru altii), nu pentru cei care au deja,
    cat despre toporul de la la carrefour, daca are otelul calit, isi face treaba, cat despre teaca, asa e, e buna teaca, asa fac si astia tot din lemn,
    uite, ai inceput bine, asta-i gandirea de supravietuitor, sa te descurcurci cu cat mai putine, desigur ca-i bine sa sti sa lucrezi cu orice marime de cutit, cu dalti drepte si cncave, cu toate ferastraiele, si tot ce prinzi, dar cel mai bine trebuie sa cunoastem lucrul cu cutitul,

    RăspundețiȘtergere
  17. O luasem cam personal :)

    Nasol cu scrisul asta ca daca nu vezi fata omului nu stii exact ce ton a avut. Ma rog.

    Toporul e de rahat. Il am de vreo 8 ani dar se ciobeste repede. Am in plan un Gransfors. De asemnea ma manaca palma sa iau si o maceta mai scurta. Imi place totusi cum taie maceta. Avand in vedere ca ceea ce fac, fac de placere si nu din necesitate, comentariile sunt de prisos :)
    Stiu ca toporul e sfant cand e vorba de taiat lemn gros.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  18. gansfors brucks, topoare faine,cred ca merita, cam scumpe, dar le iei o data, dar cum zicea un prieten, ma tu cam multe lucruri iei o data, ...asa e
    aa, stiu un mester, in muntii cernei, intr-unul din catunele alea de sus, face topoare foarte bune, forma extrem de practica, uror de mesterit cu ele, el le bate - din ciocan, are forja acasa, totu-i manual, nu are polizor, aparat de sudura, etc, am vazut ca pe 3 sate toti au topoare de la el,
    unul avea topor de 10 ani, si arata in stare foarte buna,
    Toporul mesterului imi parea proaspat facut, si el zice ca-l are de 3 ani, si astai folosesc zilnic toporul,
    eu am un topor bun de la Wetterligns, dar tot m-am simtit tentat sa-i propun sa-mi faca unul,
    A zis cxa el face numai iarna, ca vara are foarte mult de lucru, ...
    I-am aratat un cutit, unul bun, a zambit si a zis ca i-ar place si lui unul, i-am propus un targ -cutit pe topor, a fost de acord, teoretic, acu lucreaza la el, ...
    El da topoarele cu 100 lei, la inceput mi s-a parut putin scump avand in vedere modul in care ajung banii acolo sus la ei ( foarte rar, greu si foarte putini) dar dar stiind ca el lucreazacateva zile ( 2-3 ) la el, am zis ca nu-ichiar asa scump, mai ales ca tine mult, le caleste bine.

    RăspundețiȘtergere
  19. I-am promis ca-i iau un cutit. Si i-am luat unul de la mora. Bune cutite, probabil cel mai bun raport pret-calitate. Am avut 8 modele diferite pana acum de la ei, de toate am fost multumit, lama tare, indiferent ca-i inox sau ,,carbon". Pe teren folosesc de cele mai multe ori cutit cu maner de lemn si teaca de piele (tot scandinave), dar iti zic ca fac acelasi lucru si dai pe ele de cel putin 4-5 ori mai mult.Nu am intalnit inca nici un cutit de la mora, cu maner dinasta de plastic sa se rupa, decat doar daca iti propui sa-l rupi, ...

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.