16 decembrie 2009

A venit iarna :D

In sfarsit avem iarna si in Bucuresti. Personal ma bucur foarte tare ca am zapada. Dar se pare ca sunt singurul :) Pentru mine sarbatorile au cam incetat sa mai existe cu multi ani in urma. Daca de Craciun si de Revelion nu am zapada, nu mai simt nimic. Asa ca pentru mine acum este Craciunul (stiu ca o sa imi sara multi in cap).

Totusi ma uitam la TV si am vazut ce dezastru este prin Galati si alte zone viscolite bine. Am auzit de oameni fara apa si mancare. Majoritatea care ma mai viziteaza pe aici stiu ca mancarea este pe locul trei.Desi e cam tarziu pentru sfaturi pentru cei care au plecat nepregatiti ma gandeam sa arunc doua vorbe in vant pentru cazurile cand ramanem peste noapte blocati in zapada.

- Rezervor full. Pentru a putea incalzi interiorul masinii (si topit zapada) si dupa ce se iese din impas, pentru a ajunge la destinatie.


- O patura din lana aruncata prin portbagaj ar fi buna iarna. Din aceea taraneasca de o vedeti pe la targuri.

- APA! Desi nu simtim setea pe frig este FOARTE important sa bem apa chiar si impotriva vointei. Iarna sangele devine vascos. Daca nu bem apa multa, vascozitatea creste ingreunand circulatia si mai mult. Lucru care duce la hipotermie -> Degeraturi -> Deces in situatii intr-adevar nasoale.
Apa nu trebuie bauta rece. Cand bem apa rece organismul nostru va consuma calorii pentru a o aduce la temperatura corpului si de-abia dupa aceea o proceseaza. Deci consumam din energia de care avem nevoie pentru a rezista. Daca avem mancare la noi se poate trece cu vederea acest aspect desi este mai bine sa nu.

- Ca mancare recomand niste batoane Snikers. Au FOARTE multe calorii si ocupa putin spatiu. Le gasiti la orice benzinarie. Dar aveti nevoie de apa multa pentru ca o sa vi se faca sete.

Cam astea sunt ideile principale care imi trec prin cap. Acum legat de apa.

Ce ne facem daca nu avem apa? Daca aveti o sticla goala in masina nu este o problema. Zapada este foarte buna de baut. A fost filtrata in nori in mare parte.

Pentru a topii zapada NU umpleti sticla.
Zapada este si un insulator bun si daca este foarte multa la un loc se va topi greu. Puneti cate un pic in sticla (1-2 degete grosime) dupa care puneti sticla pe gura de incalzire a parbrizului. Cand zapada s-a topit mai adaugati un pic de zapada dupa care puneti din nou pe incalzire. Si tot asa pana umpleti sticla. O sa vedeti ca ve-ti topi extrem de repede asa. Pe cand daca puneti o sticla plina cu zapada pun pariu ca aceasta va arata aproape la fel.

Mancare este printre ultimele locuri. Daca avem caldura si apa rezistam fara mancare.

Aceste informatii nu am apucat sa le probez practic si sincer nu vreau sa le probez decat acasa ca un test :). Le-am cules din diverse locuri (TV, Internet, carti) si doar le-am pus cap la cap. Stiu ca unii o sa zic "eh, nu mi se intampla mie asa ceva". Dar am zis sa fiu baiat de comitet si sa va mai zic o data ce zic toti la TV :) Poate cu cateva chestii noi strecurate.


Sa aveti o iarna ca-n povesti!
Alex

P.S.
Un telefon mobil incarcat sau cu incarcator de masina are toata lumea, da? :)

Am scos din calcul lopetile si lanternele. Vorbim de situatia cand ramanem blocati in nameti. Unde nu ne putem sapa poteca pana acasa :)

6 comentarii:

  1. Buna idee tati !!
    O sa fac si eu mai multe posturi pe tema asta , dar mai am de strans cate ceva ca sa fiu eu dotat 100%.
    Din pacate , multi inconstienti ne inconjoara ...
    Ma cam ingrozesc atunci cand ma uit in jurul meu si vad ca foarte multi cunoscuti dau iama ACUM ( cand sunt blocate aproape toate strazile in Iasi) in magazine sa-si ia cauciucuri de iarna !!!
    Ce sa mai zic de o minima dotare a masinii ....
    Catorva le-am dat nr. meu de telefon sa ma sune sa-i recuperez de pe unde raman ... dar ... nu stiu daca merita salvati ...
    Am ajuns sa fac cadouri de craciun ceva de genul : canistra cu motorina , lopata, sufa ...
    E cam trist...

    RăspundețiȘtergere
  2. :))) In Bucuresti e la fel. Sincer nici eu nu am cauciucuri de iarna, dar eu iarna nu ies cu masina din oras. Prefer sa o las parcata si sa ma bucur de zapada. Spor la tractat! Pune tarif :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Alex,nu te teme,asa sunt si eu.Cum vine prima zapada,pac!a venit si Craciunul.Deja am inceput sa-mi fac cadouri cu pretextul:E o data pe an!
    :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Aici nu este zapada... :((
    Sper ca la sfarsitul saptamanii sa gasesc ceva ca voi strabate muntii. dupa aia sper sa fie frumos cand traversez spre Italia cu feribotul... as vrea sa fac niste fotografii pe mare.

    motorina check
    patura check
    apa check
    mancare check

    sper totusi sa nu ramanem pe undeva ca pierdem feribotu :P

    o iarna frumoasa,
    cosmln

    RăspundețiȘtergere
  5. Ah... Ce viata grea ai Cosmine :) Sa te plimbi prin Grecia... Oribil! Eu as veni acasa repede. Lasa ca la noi cica mai tine zapada pane pe 23 decembrie. Dupa aia vine caldura si o sa fie mocirla. De craciun cica ploua... Distractie placuta pe acolo si sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  6. De curand vorbeam cu un sofer de TIR cu experienta si adauga la ce ai spus tu 2 kg. de sare.De preferat grunjoasa (se gaseste la orice "alimentara". Cand rotile incep sa patineze si nu te mai poti misca o arunci sub roti de preferat la toate 4. Calculezi cat fumezi o tigara si pleci cu TIR-ul sau orice masina usor intr-a intaia fara sa ambalezi. Concluzia: Sare in portbagaj.

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.