25 februarie 2010

Invata sa traiesti in natura.

Mi-am luat o "leapsa" acum cateva zile de la Serban Razvan. Despre ce este vorba? Fiecare dintre cei care isi iau "leapsa" trebuie sa scrie in felul lui cateva sfaturi de bun simt pentru cei care merg in natura dar nu stiu cum sa se poarte si cum sa o respecte. Nu ma refer la cei rau intentionati. Aia sunt cazuri pierdute. Ma refer la oamenii normali traiti o viata la oras care au descoperit relativ de curand iesitul la aer de scurta durata sau de lunga durata. Oameni care fac gesturi din reflex ca la oras.

Initial i-am spus lui Razvan ca n-as prea vrea sa zic nimic pentru ca imi bat gura de pomana. Dupa ce am stat si m-am mai gandit un pic am zis sa incerc ceva. Am simtit ca daca nu zic nimic, blogul asta e praf in ochi.


Din start va zic ca din cauza stilului meu de viata si a locurilor unde ma plimb sunt posedat de un sentiment de ura si de deznadejde fata de cei care isi lasa urmele in cel mai urat mod posibil. Majoritatea locurilor pe unde ma pot plimba in ture de cateva ore sunt relativ gropi de gunoi. Din punctul meu de vedere singurul mod de a-i indeparta pe cei care lasa mizeriile alea, este violenta.

Dar! Ravan mi-a mai deschis ochii si mi-a zis ca printre primatele alea mai sunt si cativa oameni care incearca sa iasa in natura dar nu prea stiu ce sa faca. Oameni care arunca gunoaiele peste alte gunoaie crezand ca acela este un loc de aruncat gunoiul. Din punctul lor de vedere si-au facut datoria sa nu lase gunoiul unde au stat. Acelor oameni am sa ma adresez. Restul nu cred ca au ochi sa vada si urechi ca sa asculte.

In natura nu exista gropi de gunoi si nici colturi unde se arunca gunoiul. Daca vedeti o gramada cu gunoaie pe pamant acela nu este un "loc amenajat" pentru gunoaie. Este un loc unde dobitocii si-au lasat laturile. Singura forma de loc amenajat sunt tomberoanele (in unele locuri- de exemplu in Valea Cerbului sunt tomberoane). Stiti ce sunt alea, da?

Am sa enumar sfaturile mele:

- Daca ai o lama Orbit si vrei sa o mesteci, dupa ce ai scos-o din ambalaj, lama intra in gura si ambalajul in buzunar.

- Daca desfaci o ciocolata, la fel, ambalajul intra in buzunar.

- Daca desfaci un pachet de tigari nou, tipla si folia de pe tigari intra in buzunar. Mucul aruncat pe zona cu pietris. Nu in apa curgatoare (poaluati), nu in verdeata unde altii se pot aseza pentru picnic sau campare. Mucul se apasa cu bocancul/adidasul prin rotire. Desi aruncarea mucului pe jos oriunde este ceva urat si poluant, ar fi exagerat sa zic sa mergeti cu mucurile in palma sau in buzunare pana la cel mai apropiat loc amenajat pentur gunoaie. Si eu am fost fumator si stiu cum e.

- Daca ai iesit la un gratar cu prietenii sau familia. Hrana o transporti in pungi. Dupa ce ati scos alimentele din pungi si le-ati preparat, pungile devin cos de gunoi. In ele puneti resturile ramase dupa sederea voastra. Pungile se cara pe urma la cel mai apropiat loc amenajat pentru gunoaie. Eu fiind posesor de masina, daca merg la picnic la munte pentru o zi, gunoaiele le arunc in Bucuresti. Asa sunt sigur ca le tin departe de munte.

- Daca mergi cu cortul, nu campa in locuri virgine doar pentru ca iti place peisajul. Plimba-te un pic prin zona si cauta un loc unde se vede vatra unui foc mai vechi. De obicei veti gasii urme ca s-a facut focul. Va asezati in zona. Astfel nu va trebui sa stricati aspectul zonei cu o alta vatra.

- Cand faci focul nu este nevoie sa luminezi cerul. Este suficient un foc mic pana la nivelul genunchilor care sa va lumineze fetele. Acel foc va degaja suficienta caldura ca sa va incalzeasca.

- Nu taia un copac ca sa prajesti 10 mici si o friptura. Cauta lemne uscate. De obicei din lene nu va departati mai mult de 10 metri de zona de campare. Mariti raza la cateva zeci de metri si veti gasii lemne uscate cazute pe jos sau atarnand in copaci. Coniferele (brazii, molizii, etc.) de obicei au la baza crengi uscate care pot fi taiate sau rupte cu grija. Asa nu raniti copacul.

- Nu lasati carbuni mocnind in vatra. Puneti apa pana balteste si mestecati cu un bat. Ideal este sa imprastiati resturile. Dar daca locul are o vatra mai veche puteti lasa asa carbunii. Vor fi folositi de urmatorii vizitatori.

- Daca va raman resturi de lemne cand plecati, nu le aruncati aiurea. Aliniati-le langa vatra pentru a usura munca viitorilor vizitatori. Astefel ei nu vor trebui sa taie alte lemne sau vor taia mai putine.

- La orice iesire in natura in care se presupune ca se va prepara mancare sau bauturi calde, sa nu va lipseasca din bagaje un primus cu gaz/benzina/alcool. Daca nu gasiti lemne uscate, primusul va va asigura mancarea sau bautura fara a face ravagii asupra mediului.

- NU mai ganditi "tai o bucatica ca nu se simte". Ba se simte al dracului. La fel ca voi mai gandesc si alti o suta. Asa ca daca vine o turma de oameni si taie fiecare cate un "betisor" o sa vedeti cum dispar copacii foarte repede.

- Din bagaj sa nu lipseasca nici o data cateva pungi pentru gunoaie. Se gasesc la sul in orice magazin. Punga o poti lega de un copac astfel in cat sa arate ca un cos de gunoi stradal. O parte din buza pungii este prinsa strans cu sfoara de trunchiul copacului. Cealalta ramanand libera.
Ca sa nu uitati pungile acasa puteti face astfel: dupa ce ati citit aces post, dati o fuga la magazinul de la colt si cumparati un sul de pungi de gunoi. Dupa aceea aruncati 3-4 pungi pe fundul fiecarui rucsac pe care il aveti in casa. Din cand in cand repetati, completand unde s-au consumat.

- Nu va spalati pe maini, pe corp sau pe cap cu sapunuri sau cu sampoane direct in sursa de apa. O poluati. Cumparati-va un dus portabil (foarte ieftin) si spalati-va la o distanta cat mai mare de sursa de apa (prin infiltrare sapunul sau samponul poate ajunge in sursa de apa daca sunteti prea aproape de ea).


- La plecare adunati toata mizeria indiferent de tipul ei. La primul loc amenajat de aruncat gunoaiele, lasati pungile si goliti-va buzunarele.

- Nu urlati ca descreieratii ca sa deranjati lumea din jur si animalele din zona.

-Nu puneti muzica de la masina tare. La munte sau la padure vii ca sa asculti linistea. Pentru muzica sunt cluburi in oras.

- Nu va faceti nevoile pe poteci sau foarte aproape de ele. In mod normal cand faceti treaba mare, ar trebui sapata o gropita adanca de 10cm in care sa va faceti exorcizarile :). Nu are rost sa sapati mai mult pentru ca la adancimi mai mari fecalele nu vor mai fi descompuse. Bacteriile stau la suprafata solului in primii 10 centimetri. Ma rog, asa zice la carte. Recunosc ca nu am sapat gropita pana acum. Dar am incarcat sa ma duc cat mai departe de locurile umblate. Pentru sederile mai lungi ar trebui amenajat un WC. La romani nu cred ca exista cultul asta. Daca veti folosi o groapa, infigeti un bat deasupra ca sa nu sape altul dupa voi.
NU va faceti nevoile in / foarte aproape de sursele de apa. Mergeti la distante mai mari de 20-30 metri. Altfel infectati sursa de apa.

Cam acestea sunt sfaturile pe care incerc sa le respect. Este bine sa incercati sa va auto educati.

As fi vrut sa dau leapsa mai departe lui Vasile Moisa (Micul Mester) dar vad ca i-a dat Serban Razvan si oricum Vasile are foarte multe sfaturi pe blogul lui.
Alte sfaturi aflati de la Marius Colac care a luat leapsa tot de la Razvan.

Eu am sa dau leapsa lui Yety, lui Adrian si lui Mircea, Mihaela si Tudor. Scrieti si voi cum va comportati cand iesiti la aer.
[edit 27.02.2010] Dau o leapsa si lui Cosmin :).

Daca cineva se simte jignit, sa citeasca ce zic acesti oameni si sa bage la cap. Asa veti intra in randul celor normali.

Numai bine
Alex.




21 de comentarii:

  1. Buna treaba ca ai scris de problema cu facutul nevoilor. Chiar nu m-am gandit sa amintesc de asta, pe coclauri pe unde umblu eu sunt doar excremente de capre , vaci si salbaticiuni, nimic care sa strice mediul. Pe cand daca te plimbi in zone turistice si te abati de la poteca e jale mare, trebuie sa atent pe unde calci :). Asta poate si pentru ca nu au stiut ce si cum sa faca. Poate acum vor sti...

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru post Alex! Ai postat foarte multe invataminte utile, tot ce au de facut cei care citesc este sa bage la cap si sa respecte ce ai scris aici, pentru ca natura sa ramana un loc de care se pot bucura si generatiile viitoare asa cum ne bucuram si noi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte fain ai zis insa la faza cu tigarile simt nevoia sa te contrazic. Si nu o sa vorbesc de faptul ca daca iesi in natura si fumezi nu ai facut nimic ci de faptul ca mucurile se pot pune in pachetul de tigari. Sansele sa ajunga cineva cu un pachet plin, in mijlocul naturii sunt mici dar chiar si asa trebuie sa fie prin bagaje o cutie, un buzunar sau ceva unde tigarile pot sta destul de bine fara sa se rupa sau sa se ude. Si daca nu si nu, apoi mucul stins poate fi pus in punga de gunoi de care ai zis. E simplu, la atingere nu trebuie sa fie cald. Nu e timp de asa ceva? Se inmoaie in putina saliva.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Fjor Intr-o lume perfecta e cum zici tu. Eu insa nu am vazut pe nimeni facand asa ceva.

    Majoritatea oamenilor fumeaza. Eu cand fumam numai ideea de nu fuma ma inebunea indiferent unde ma aflam. La fumatori nu tine faza cu "daca iesi in natura si fumezi nu ai facut nimic". Nu ma refer la cei care fumeaza un pachet intr-o spatamana. Ei rezista. Ma refer la cei care fumeaza de la un pachet pe zi in sus. O sa iti vor da dreptate si o sa-si aprinda o tigara in fata ta pentru ca simpla mentionare a cuvantului tigara, le va face pofta de una :))

    Am incercat sa fiu intelegator cu fumatorii pentru ca am fost unul inrait si stiu cum e.

    Tutunul este un drog foarte puternic. Cand imi faceam bugetul pe o luna, primul lucru la care ma gandeam era sa imi asigur tigarile. Pe locul doi era mancarea :).

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Alex,

    bune observatii/sfaturi.
    as avea de facut cateva completari... legat de tigari eu am condus destul de multe grupuri de straini si daca erau fumatori aveau un fel de scrumiera portabila (mai departe intelegi).

    si o completare ... daca stati mai multe zile vasele se pot spala foarte bine cu nisip/namol asa direct in apa... mai dati si un pic de mancare si nici nu poluati. iar instrumentele respective vor avea si luciul de folosite in natura ;)

    si mai o chestie...in multe cazuri cred ca doar cu violenta se poate rezolva ceva... asta o spun dupa cativa anid e experienta in a lucra intr-o arie protejata mare (Parcul National Retezat) si vazut cat intereseaza pe majoritatea turistilor ce li se spune.

    si ne mai vedem peste cca 2 saptamani (plec pe Creta si sper sa ma intalnesc macar cu vulturii plesuvi printre altele :) )

    cosmln

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe fumatori ii inteleg ca nu se pot abtine dar cand ii vad ca arunca mucurile pe jos... Poate ar trebui sa le explicam de ce cosurile de gunoi din oras (cel putin cele din Bucuresti) au o margine metalica. Daca arunca pe jos in oras aproape sigur ca arunca peste tot...poate mai putin la ei in casa.
    Si eu am fost fumator...

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi-a plăcut stilul hazliu şi ironic. De obicei, este cel mai bun pentru a băga minţile în cap oamenilor. Eu port la mine două suluri de saci de gunoi :)) să pot da şi la alţii =)), doar, doar se vor deştepta. Din păcate, majoritatea celor care-ţi citesc blogul ştiu cum să se comporte. Cu restul ce ne facem?

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca cine se simte jignit,treaba lui,eu zic sa fie sanatos ca sa aiba timp sa bage la cap, ... ca gunoaiele si ignoranta ne ingropa pe toti.Un rau mic tot rau este, si micu cu mic se face mare. Asa ca oricati ar spune si oricat de des ar putea sa para, niciodata atentionarile si buna invatatura nu vor fi prea multe.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru cei care nu convietuiesc in armonie cu natura as instaura legea martiala. Lasand gluma la o parte, problema este cat se poate de serioasa pentru ca in scurt timp nu o sa mai avem pe unde sa iesim in natura. Bunul simt si educatia trebuiesc impuse prin violenta, cea invocata de Alex, numai asa cred ca se poate....din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  10. Hai sa va spun ce m-a inebunit pe mine o data. La mine in zona sunt asa numitele vestigii rupestre din zona Alunis-Nucu -Fisici. Grote sapate in stanca de monahi sihastri cu unelte primitive. Toate sunt scrijelite de "turisti" si de asemeni toti copacii din jur au sapate in scoarta numele unor idioti care au vrut sa arate ca au trecut pe acolo. Bun. Mergand la una din grote m-am intalnit cu un copil si unchiul lui pe acelasi drum carora le-am tinut o prelegere de 10 minute despre cat de urat este sa profanezi un loc sacru si istoric si pe care trebuie sa-l lasam si urmasilor nostri sa se minuneze de el. Ei mi-au dat dreptate. Cand am plecat de acolo ei au vrut cica sa mai ramana putin si de la distanta il aud pe boul de copil cum il intreba pe unchiul sau cum trebuie sa-si scrie numele pe copac sau direct pe peretele chiliei? Habar n-am cum m-am abtinut sa nu-i rup in bataie. Daca as fi avut o bata la mine as fi fost acum vedeta la stirile de la ora 5.Morala: Daca te intreaba un redus mintal pe ce drum trebuie sa o ia sa ajunga undeva la un obiectiv turistic sensibil la distrugere arata-i drumul inapoi de unde a venit. Ziceti si voi daca nu am dreptate....

    RăspundețiȘtergere
  11. Marius, de ce nu te-ai intors sa-i intrebi de "vorba" cand ai auzit ce spuneau, eu sigur ma intorceam si incercam sa rezolv "treaba". De reusit habar nu am daca reuseam dar macam incercam.

    Si pasivitatea trebuie tratata ca atare - are acelasi rezultat.

    RăspundețiȘtergere
  12. Gandind la rece poate asa ar fi trebuit sa fac. Dar atunci am fost "paralizat" de gestul lor si chiar nu am stiut ce sa fac pentru ca nu gaseam nici-o replica. Faptul ca m-au aprobat inainte dar ei erau cu gandul sa comita fapta m-a derutat. Poate ai trecut si tu prin situatii cand surprins de o situatie efectiv nu ai potut lua o decizie pentru ca nu credeai ca poate exista asa ceva si de manie te-ai temut sa nu faci ceva regretabil. Asa gandeam atunci, acum la rece vad altfel, stiu ca pot exista si astfel de oameni si situatii...

    RăspundețiȘtergere
  13. Daca uram pe cineva care lasa gunoaie facem o "mizerie" si mai mare !
    Desi sfaturile sunt bune, atitudinea noastra, a celor ce iubim natura, fata de cei ignoranti este profund gresita; asa ca zonele pline de gunoaie nu vor scadea ...

    RăspundețiȘtergere
  14. O intrebare, daca-mi permiti: de ce nu pui de un forum aici, la tine? Unul moderat de tine, in care sa se poata discuta cu bun simt si in care sa ne lipsim de retarzi? :) (stiu ca timpul poate fi o problema, dar totusi...)

    RăspundețiȘtergere
  15. Pe blogspot nu pot fi puse forumuri. Oricum nu vreau sa ma implic prea mult. Blogul asta este jucaria mea care sa ma tina ocupat din cand in cand. Doar postez ce am mai invatat sau ce am mai facut.
    Nu vreau forum pentru ca ar trebui sa stau si sa-l pazesc non-stop plus ca m-ar scoate din minti(romanii sunt o specie foarte certareata si critica). Gasesti un forum pe bushcraft.ro. Din pacate nu e moderat asa ca e cam haos acolo. Dar poate te descurci.

    RăspundețiȘtergere
  16. Cunosc forumul bushcraft.ro - chiar prea bine. De-aia am facut propunerea :) Nu pune forumul pe blog, pune-l pe domeniul pe care l-ai achizitionat :P Cat despre administrare setezi forumul sa confirmi tu utilizatorii. Pui o singura pedeapsa: ban-ul, pentru orice abatere. La inceput poate ca ar fi mai greu o saptamana-doua, dar apoi s-ar alege spuza (stii, ca si pe forumul lu` Soimu`, ala de cutite)
    Stiu ca stau bine cu teoria (practica ma omoara, cam ca la romani), da' sa nu te superi pe "idiot" pentru "idei" :))
    A fost doar un gand de mai bine :P

    RăspundețiȘtergere
  17. Am inteles :) Lasa ca e mai bine asa. Forumul te tine mult la calculator :).

    Alex

    RăspundețiȘtergere
  18. alex ce mail ai. ca tampesc aici cautand :). nu is de-a bloger'ilor

    RăspundețiȘtergere
  19. Nu mai cauta ca nu e public. Nu vreau sa fiu cautat pe mailul personal :).

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.