Astazi am fost la plimbare la padurea Baneasa cu o prietena (Zeeny) si cu catelul ei Luca. Este prima lui iesire la padure. Dupa ce am bantuit un pic ne-am dus la locul meu "de joaca". Pe drum cred ca am gasit un corn (lemn cainesc - cornus mas). Va rog cei care il cunosc sa-mi confirme.
De asemenea va rog sa imi spuneti daca coarnele sunt comestibile si daca stiti vreo reteta :).
Asa. Dupa aceea am facut popas la locul stabilit. Eu mi-am facut de lucru imediat. De mult timp vroiam sa fac un scaunel sau bancuta cu resursele de acolo. Luca m-a ajutat :).
La locul respectiv este un frasin mare cazut de vre-un an. Deci nici un copac nu a fost ranit in proces. Am folosit doar fierastraul portabil, cutitul si niste sfoara din iuta.
Am cautat doua craci bifurcate cam la aceeasi dimensiune pe care le-am taiat in forma literei "A". Mai departe las pozele sa vorbeasca.
Acum ca treaba era gata mai trebuia un singur lucru facut. Un stabilizator ca sa nu joace banca stanga-dreapta.
Si putina propaganda :).
Mai multe poze aici.
P.S.
Bancuta a ramas in padure. Daca o gasiti va rog sa nu o distrugeti.
[update 22.09.2010] Bancuta a fost furata. Nu am gasit semne ca ar fi fost distrusa.
Faina bancuta.
RăspundețiȘtergereDa, e corn. Coarnele sunt comestibile, foarte gustoase cand sunt coapte. Cele din imagine inca nu s-au copt. Din coarne se prepara cornata, adica visinata dar din coarne :) (se prepara la fel). Se mai face gem din coarne, e delicatesa. Sa nu uit: sunt astringente, le poti manca linistit fara sa deranjeze la stomac. O metoda originala de a culege coarnele (ai vazut ca daca le culegi coarna cu coarna ca sa strangi un kg trece saptamana): se aseaza sub corn paturi, foi de cort, etc. ce ai la indemana. Se scutura cornul. Se strang coarnele gramada. Simplu si eficient.
bravo, vad ca ai trecut la imbinari si alte complicati de lemn, poate ne mai vedem mai in toamna acum abia daca am timp sa stau pe net
RăspundețiȘtergereMersi. Pana mea. A trecut anul si tot am zis sa trec pe la tine... Poate ne iese pana la urma :)
RăspundețiȘtergereIeri cand alergam la padure, m-am gandit ca ar fi fain sa ne intalnim mai multi, sa facem o tura intr-un loc , mai "la mijloc", unde poate fiecare sa ajunga fara mari eforturi.
RăspundețiȘtergereNu stiu insa cu timpul cum sta fiecare.
Poate ar fi bine sa centralizam treaba si sa stabilim date fixe. Sa se stie ca o data sau de mai multe ori pe an, in fiecare an, lumea care practica astfel de actvitati se intalneste in cutare loc la acea data. Si astfel fiecare poate sa-si programeze, sa faca in asa fel incat sa ajunga.
Si sa fie macar doua astfel de tabere, ca cine nu prinde la una sa prinda macar la a doua.
Dar pentru asta tre sa fim mai multi care vrem.
Eu zic ca ar fi un timp castigat. Se vede om cu om si cine stie , poate avem si de invatat unul de celalalt. Lucruri noi , informatii noi,povestiri noi, experiente, toate sunt binevenite.
Ce zici ?
De vrut normal ca vreau. Dar serviciul si banii nu prea ma lasa sa ma duc prea departe de casa. Si cand nu e nimic clar nu pot sa imi iau concediu ca sa aflu mai apoi ca a picat treaba sau mai stiu eu ce s-a intamplat...
RăspundețiȘtergereIntr-adevar, arbustul fotografiat este corn (Cornus mas), precum foarte bine a scris domnul Marius Colac atat ca specie, cat si ca metode de utilizare a fructelor. Doar o mica observatie doresc sa fac, pe la inceputul textului ai scris "(lemn cainesc - cornus mas)". lemnul cainesc este o cu totul alta specie, tot arbustiva, in natura se gaseste la marginea padurii iar in oras este des utilizata la garduri vii. Spre deosebire de corn, lemnul cainesc are lemnul moale si fructe negre care nu sunt comestibile.
RăspundețiȘtergereMultumesc. Cand am cautat pe google am gasit undeva ca i s-ar spune si lemn cainesc. Se pare ca a fost o greseala. Am sa modific textul. Inca o data multumesc.
RăspundețiȘtergereCorecta observatia facuta de cu lemnul cainesc. Nici eu nu am fost atent acolo cand am citit. Lemnul cainesc face primava niste flori albe marunte grupate in ciorchini mici foarte parfumate care se simt de la distanta si care tin foarte mult. Creste din abundenta in zona mea, in copilarie ii ziceam impropriu liliac salbatic din cauza asemanarii ciorchinilor cu cei de liliac.
RăspundețiȘtergereSi internetul e plin de greseli. De exemplu aici http://www.spatii-verzi.ro/cornul-arbust-foios-planta-ornamentala-cornus.html cineva vinde sanger si zice ca e corn (sunt inrudite dar diferite). Ori se inseala ori inseala. Cornul are florile galbene astea din poza sunt albe de sanger.
Acum ca ai zis mi-am adus aminte de cand am fost ultima data la tine ca mirosea in draci si mi-ai zis. Dar pana tin minte mai dureaza :). Ma bucur ca am retinut Cornul :D.
RăspundețiȘtergereSti ca mirosul trezeste amintiri chiar din copilarie. Si din cauza asta am amintit chestia cu "liliacul salbatic" stiam ca nu vei uita mirosul florilor de lemn cainesc chiar daca numele se mai uita. Acum nu vei mai uita, scopul a fost atins. :)
RăspundețiȘtergereai reusit sa faci bancuta doar datorita ajutorului acordat de catre tovarasul clapaug (parere mea)
RăspundețiȘtergereM-ai prins :)
RăspundețiȘtergerePot sa intreb ce rasa este catelul?
RăspundețiȘtergereas vrea sa te intreb ceva fara legatura cu postul...tu in ture pe munte si pe trasee montane mergi cu bocanci 3 sezoane, te intreb pt ca sunt novice, as vrea sa fac niste ture montane, mi-am cumparat niste bocanci (mammut mt.trail dark brown)dar mi se par f bloncosi...
RăspundețiȘtergeremi se pare mie facand trecerea de la tenesi sau bocancii astia sunt doar pentru zapada si iarna grea si nu sunt pentru ture montane pentru toamna sa zic ...
multumesc!
pe de alta parte am vazut pe bushcraft romania la prima intalnire, pe drumul ala noroios toata lumea are parazapezi
RăspundețiȘtergere@Anonim Rasa este Beagle
RăspundețiȘtergere@Cosmin Nu umblu asa de mult pe munte pe cat as vrea. Dar din experianta mea pe munte trebuie sa ai bocanc pentru ca iti tine glezna bine mai ales cand oboseste piciorul. Eu am niste bocanci de la Salewa de 3 sezoane. La inceput mi-a fost greu cu ei pentru ca nu mai umblasem de mult cu bocanci tepeni si ma dureau talpile. Dar acum m-am obisnuti.
De ani de zile regulile montane zic sa ai bocanci in picioare indiferent de anotimp. Ai sa te obisnuiesti. Unii poarta adidasi dar daca le scapa piciorul sunt mancati. Uita-te atent la cei care merg pe munte. Ma refer la muntomanii adevarati si nu la cei cara vin cu pisi in weekend la munte. Ai sa vezi ca au bocanci in picioare indiferent de anotimp.
Cand vin ploile si frigul iesi cu ei la plimbari prin parcuri ca sa te obisnuiesti. Sa nu te duci la munte fara sa te obisnuiesti cu ei. Altfel ai sa suferi.
Parazapezile sunt ca sa iti protejezi bocancii si pantalonii de noroi si zapada.
RăspundețiȘtergerede cand mi-au venit ii port prin casa, nu ma lasa nevasta ca as intra cu ei si in pat:))
RăspundețiȘtergerecumpar mereu si tot sunt in urma cu echipamentul..mi-am dat seama uitandu-ma la pozele tale, dar perseverez.
MULTUMESC DE RASPUNS
Tine portofelul in frau. Si eu cumpar si mereu apare ceva nou si il vreau si pe ala si tot asa :).
RăspundețiȘtergereapropo de coarne ^.^
RăspundețiȘtergerehttp://bloguldrumetului.blogspot.com/2010/09/cine-se-teme-de-bushcraft.html
Incurajator...
RăspundețiȘtergereBuna cornata (coarne + alcool) mai ales cind aveti stomacul dranjat. Dupa parerea mea bate de departe toate produsele de farmacie antidiareice.... doar ca nu se prea impaca cu "volanul".
RăspundețiȘtergereO varianta pentru copii ar fi compotul de coarne.... doar ca se face prin fierbere (sterilizare) si isi mai pierde din caracteristici!!!