Denumire populara: Untișor, grâușor, sălățea, untul-vacii, scânteiuţă
Denumire in latina: Ranunculus ficaria
- are proprietati anestezice si antiinflamatorii
- este unul dintre cele mai bune remedii contra hemoroizilor hemoragici datorită proprietăţilor sale astringente şi calmante. (nu cred ca ne intereseaza partea asta :) ).
Recoltare:
- apare în acelaşi timp cu păpădia şi are acelaşi sezon de cules ca şi aceasta (lunile martie-aprilie) şi aceleaşi restricţii la recoltare. Nu culegeţi frunzele de la plantele înflorite deoarece ele sunt toxice, mai ales dacă sunt consumate crude şi în cantităţi mari. De aceea este indicat ca doar persoanele care cunosc bine planta să o culeagă, ceilalţi fiindu-le indicat ca pentru siguranţă să o cumpere de la piaţă. (Sursa)
Frunzele sunt lucioase fara perisori. Frunzele din poza sunt deja mari si nu mai sunt bune de mancat. Se mananca cand sunt mici inainte ca planta sa infloreasca.
Pe tulpina se formeaza un sant.
Fotografia de jos este de pe Wikipedia pentru ca am ratat perioada in care infloreste.
Inca mai am din ciorba de sălăţele (cum ii se zice in Ardeal), si e foarte delicioasa. Bunica face ciorba din plantutele astea de cand ma stiu, si sunt foarte usor de gasit.
RăspundețiȘtergere:D Eu doar am pascut-o :). E foarte buna. Din pacate nu am avut pe nimeni in familie care sa gateasca asa ceva.
RăspundețiȘtergereNu am stiut ca e buna de mancare. Super tare
RăspundețiȘtergere