19 septembrie 2012

O teacă pentru o cuțitoaie

Sincer postarea asta e de fapt reclamă ascunsă :-). Uneori dau de diverse unelte de calitate, iar cei care le comercializează merită atenție mai ales când este vorba de unelte care nu se găsesc în mod normal în România. Faptul că nu sunt comercializate la noi se datorează în mare parte prețului mai ridicat (lucrurile performante și de calitate sunt mai scumpe de obicei) și uneori a necunoașterii (la noi se lucreaza cu alte scule care uneori sunt mai rudimentare).

Pe Cătălin Sorescu mulți dintre voi îl știu de câțiva ani. Omul e pasionat de unelte de mână pentru procesarea lemnului. Inițial a început sa vandă pietre de ascutit belgiene (coticule) și ulterior a adus și unelte. De curând a deschis un magazin virtual unde a centralizat toate bunătățile pe care le aduce. Este vorba de finetools.ro.


Înainte sa țipați "Aoleo, cat e o rindea! La Carefour e mai ieftină" vă rog să rețineți ca vorbim de unelte de calitate superioară pentru pasionați. Le cumperi o singură dată și le vor folosi și generațiile viitoare.

Bun. Ca să nu fie un text chior în care ridic în slăvi un magazin online, m-am gandit să-l maschez cumva :-).

Fiind băiat "strângător" care n-a reușit sa economisească bani pentru zile negre mai mult de două luni consecutiv (sărac m-am născut, sărac o să mor - dar cu scule), evident că iar am spart pușculița și am cumpărat de la finetools.ro o cuțitoaie nemțească și o bijuterie de rindea bloc low angle.

De rindea nu zic decăt că taie de vis. Are reglaj al lamei micrometric. Ce să mai, era să-mi belesc biroul azi numai să am motiv să mă joc cu ea. Dacă aveți apucături tâmplăricești ca subsemnatul v-o recomand fără nici o reținere. E calitate premium.

Dar subiectul de azi se învarte în jurul cuțitoaiei. Cuțitoaia a venit fără teacă sau protecție (cum vreți voi să-i ziceți). Cam periculos. Așa că am suflecat mănecile de la maieu, am lăsat rindeaua din mână (cu un tremurat ușor de buze) și m-am pus pe treabă.

Am început cu protecția pentru tăiș. Nu știu termenul exact. O întalniți la tecile de cuțite. E o bucată de piele mai groasă pe care stă tăișul.

După aceea am tăiat o bucată de piele de 3mm pe care am lipit protecția.

A urmat și cealaltă față a tecii.

Cu un gouge (că nu știu cum să-i zic pe românește) în formă de U am facut două șanțuri pentru a ușura îndoirea.
Cei familiari cu wetformingul stiu de ce se udă. Pielea de vita tăbăcită vegetal când este udată poate fi modelată. După uscare pastrează forma.

După cum se vede stă singură. Și era udă. Lucrarea n-am făcut-o ca la carte. Am grăbit niște pași.
Pasul următor a fost marcarea șanțurilor pentru cusături și a găurilor.

Am umezit toată pielea ca vopseaua să se întindă uniform.

După ce s-a uscat cât de cât vopseaua am purces la cusut.

Pe la jumătatea cusutului îmi aduc aminte că am uitat să dau finish-ul care fixează culoarea și face pielea lucioasă. Am zis că dacă tot nu se uită nimeni să-l dau acum după care să termin cusătura.

Și cam asta a fost treaba. Nu-i mare chestie da' trebuia.

Și că tot lăudăm scule să nu vă las așa. Sculele pentru cusut sunt fabricate de Tandy Leather. Dar le găsiți la brisa.fi și la noi am văzut pe un site românesc ironage.eu (care le ia tot de la Brisa).

Și dacă vreți cuțitoaie ca să-i faceți teacă, găsiți la finetools.ro :-P.

Vă las. Mă duc să pup rindeaua.

Alex



10 comentarii:

  1. Grozav. Neaparat trebuie sa-ti deschizi un atelier :-). Cand ti-l deschizi sa ma anunti, am mai multe comenzi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt antitalent cand e vorba de afaceri. Mi-e rusine sa cer o anumita suma pe un produs anume. Pe deasupra ce iese din mana mea nu consider lucruri de calitate. Le consider mediocre. Cum ziceam in iarna, sunt dependent de un serviciu :-).

      Ștergere
  2. Multumesc pentru reclama Alex!
    La randul meu am fost super impresionat de calitatea rindelelor Juuma! De fapt si fierastraiele lor sunt excelente!

    Nu puteai sa indoi piele si in partea cu protectia interioara (mai ales ca ai scula aia de facut santuri pentru indoire mai usoara a pielii) in loc sa o cosi (desi cusatura e si decorativa). Astfel ai fi scapat de cusut, care e destul de laborios (dar arata bine)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere. Imi place sa cos piele :-). Cred ca am o latura feminina :-))

      Ștergere
  3. Buna Alex,

    Eram curios de unde ai pielea ce ai folosit-o dar si "dispozitivele" metalice de inchidere ce le-ai folosit la teaca.

    Multumesc si spor in ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pielea e luată acum vreo doi ani de la o cismărie din Ploiești. Dispozitivele metalice de la Brisa.fi

      Ștergere
  4. Buna seara!
    As dori sa ma ajutati cu o informatie in masura in care se poate. Vroiam sa stiu, de unde pot achizitiona si eu o placa pe care sa pot taia piele ? Am tot cautat pe google dar la noi in Ro nu am gasit absolut nicaieri.

    Multumesc anticipat,
    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. Chestia aia alba pe care tai e un tocator din plastic. Mi se pare ca am luat un set de la Ikea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna seara !

    As dori sa stiu de unde imi pot cumpara o placa pe care sa tai pielea, de dimensiuni mai maricele. Am tot cautat pe google dar mai mult mi-am facut nervi. Nu inteleg de ce le gasesc pe net in alte tari, cu atata minim de efort.. Sper sa ma puteti ajuta.

    Multumesc anticipat,
    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mersi mult! Next stop: Ikea. Am nevoie de mai multe unelte pentru confectionarea unor bratari, cum ar fi rigla din otel, strap-end punch (chiar nu stiu cum sa traduc chestia asta, dar stiu ce e si la ce foloseste), nituri. But again, imi pare rau ca nu exista si la noi un magazin specific. Daca stii vreunul, poate ai poti sa ma pui in tema :).

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.