30 aprilie 2009

Iască pentru foc cu amnarul.

Acum câteva zile Korbin (unul din cei care îmi vizitează blogul) mi-a dat ideea de a face o comparație între scânteile obținute cu cuțite din diverse materiale. Totuși la un test am realizat că nu prea contează oțelul cât contează marginea care se freacă pe amnar. Acea margine trebuie să fie ascuțită.

Mă rog... nu merită să fac filmuleț pentru asta. Așa că am făcut un filmuleț despre modul în care îmi fac eu iască pentru a fi folosită ca să aprind focul cu amnarul sau cu jar rezultat din frecarea a doua lemne. Este un filmuleț cu dedicație pentru băieții de pe forumul bushcraft.ro :-).
Alex

9 comentarii:

  1. Tati, poti incerca si cu un ciob de sticla si o sa vezi ca scoti scantei. Lama nu prea conteaza decat in cazul "flint and stone" cand scanteile alea mici sunt de fapt bucatele de otel.
    Am scos scantei si cu stainless si cu otel-carbon si , dupa cum ai zis si tu , conteaza marginea mai mult decat materialul.

    RăspundețiȘtergere
  2. salut! si eu cred ca marginea conteaza. eu folosesc un amnar mediu de la primus, dar cu toate stradaniile mele de a genera scantei folosind diverse (de la coada de lingura pana la cutit), cel mai bun rezultat l-am avut cu lamela amnarului. Sa fie doar o coincidenta? Catalin.

    RăspundețiȘtergere
  3. Face scanteie buna lamela aceea cu care vine amnarul. Si eu tot amnare Primus am. Din pacate eu nu am degete prea puternice si nu reusesc sa apas suficient de tare pe amnar cu acea lamela. Pentru mine un cutit este perfect pentru ca este mai mare si pot apasa sanatos pe amanar. Daca nu ai reusit cu cutit inseamna ca avea marginile rotunjite. Trebuie sa il pilesti pana obtii o margine care zgarie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo.
    Difera otelul carbon de stainless in producerea de scantei?Cu siguranta.

    RăspundețiȘtergere
  5. La mine nu a diferit asa ca nu am mai pus film pe youtube. Cred ca il mai am pe undeva pe hard.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ceea ce arde (scanteile) sunt bucatele infime de magneziu care, in urma frecarii cu lama metalica se incing foarte tare, desprinzandu-se in acelasi timp de bara. magneziul arde foarte violent, cu o temperatura foarte ridicata, dand lumina puternica (se folosea in loc de blitz pe vremuri). Oxidul de magneziu, rezultat prin arderea metalului se foloseste in gimnastica si alpinism, ca antiderapant.
    Lama cu care se freaca cremenea (sa-i zicem cremene, cu toate ca aia e un tip de roca) trebuie sa zgaraie cat mai puternic, deci. Incercati cu o pila sau cu o lama de bomfaier si veti vedea ca nu calitatea otelului in sine ci forma sa conteaza.

    Ca iasca cea mai buna este....iasca (Fomes fomentarius) Culeasa la maturitate, fiarta bine in apa si apoi uscata, se desface in fasii care ard mocnit foarte mult timp
    O bucata de iasca in care ai pus putin jar pastreaza focul si 2 zile pana arde toata.

    Ar fi interesant sa incercati cu cremene si amnar clasice, adica piatra de cremene (flint) si amnar metalic, cum foloseau strabunicii nostri. Satisfactiile sunt ceva mai mari decat la aprinzatoarele acestea din comert :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Stiu si eu ce arde din amnar :) Feroceumul este cel care se aprinde iar magneziul arde la o temperatura de 3000 de grade.

    Faza cu iasca "preparata" din timp nu ma intereseaza. Pe mine ma intereseaza sa ma pot descurca cu ce am la fata locului fara a trebuie sa prepar de acasa (e ca si cum as cumpara de la magazin). Daca dai de un necaz si uiti iasca fiarta acasa ce te faci daca nu stii sa te descurci pe loc cu ce ai? :) Cam asta e ideea mea. Decat sa prepar iasca acasa mai bine iau bricheta de la magazinul de la colt. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. apropo daca vreau si eu sa i-mi confectionez cremene si amnar singur din ce materiale trebuiesa le confectionez ? Cine ma ajuta si pe mine ? Va rog mult daca vreti . Scrietimi la adresa de email ; mstancu80@yahoo.com . Va rog mult de tot.

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca te referi la piatra si metal e cam greu. Amanarul il faci dintr-o pila sau il cumperi de la Iron. Vezi ca am link in partea dreapta. Piatra se numeste silex si este greu de gasit. Cica prin Dobrogea prin minele de creta se gaseste. Cel mai bine cumperi un amnar din feroceum de la magazinele cu echipament montan sau militar.

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.