9 august 2009

Cu hamacul la Morasti (zona Curtea de Arges)

Weekendul acesta am fost cu niste prieteni la tara la ei. Localitatea Morasti. La cca 20km de Curtea de Arges. O zona splendida.Oamenii extrem de ospitalieri. M-am intors acasa cu mancarea neatinsa. O parere de rau am avut. Ca nu am putut sa-mi fac si eu o supa la butelie seara la hamac. De fapt as fi putut daca ar mai fi incaput in stomac. Nu m-au lasat sa ma ridic de la masa pana nu eram satul :).

Curtea lor era undeva sus pe un deal impadurit. Se ajungea pe un drum forestier lat de o masina. O curte imensa si splendida. Exact cum imi imaginam eu ca ar trebuie sa fie curtea mea (daca as fi avut una). Foarte multi copaci in curte mai ales meri salbatici si pruni. Toata zona era plina cu mure din care ne-am indopat pe saturate. Intre copaci erau niste poienite splendide. Cu ocazia asta am invatat de la gazda o planta medicinala si condiment care crestea acolo: cimbrisorul. Foarte placut mirositor, iar ceaiul din cimbrisor este foarte aromat si bun. Printre principalele sale folosiri este contra racelii. Nu mi-am luat aparatul foto asa ca nu am fotografiat planta (pozele din aceasta excursie au fost facut de Cosmin - unul dintre baietii cu care am mers).

Asa... Initial am vrut sa campam sub un nuc foarte frumos dar se pare ca iodul pe care il emana nu este sanatos. Asa ca am mers cativa metri mai incolo si ne-am oprit langa doi pruni de care mi-am agatat hamacul si tenda.. Asta se intampla vineri noaptea pe la ora 0.

De la Curtea de Arges 08.2009



De la Curtea de Arges 08.2009


De la Curtea de Arges 08.2009

Noaptea a fost superba. Luna lumina asa de puternic incat nu aveai nevoie de lanterna. Am adormit greu.
A doua zi o vreme superba. Zona a inceput sa se anime. Am primit vizita nepotelelor si nepoteilor Oanei- viitoarea sotie a unuia dintre prietenii cu care am mers (la parintii ei la tara am fost).


De la Curtea de Arges 08.2009


De la Curtea de Arges 08.2009


De la Curtea de Arges 08.2009

Noi baietii ne-am vazut de damblale noastre. Eu cu Radu (viitorul mire :P ) ne-am dus intru-un loc unde fusese taiat un mesteacan acum ceva timp si ne-am taiat niste bucati ca sa ne jucam cu cutitele. Cosmin care nu ne impartasea apucaturile, si-a tras un sezlong langa noi si ne-a facut poze.


De la Curtea de Arges 08.2009


De la Curtea de Arges 08.2009

O viitoare canita

De la Curtea de Arges 08.2009

Eu m-am multumit sa fac o lingura si sa-mi scap cutitul in piciorul descult :) Nici o dauna. Soriciul gros.

Dupa-amiaza am facut o plimbare in zona impreuna cu mama Oanei (nascuta si crescuta acolo) care ne-a aratat vechile drumuri si cum s-au schimbat in timp. De asemnea ne-a povestit despre fiecare propritate de acolo si cine statea sau a stat in ea. In zona erau foarte multe troite si cruci din lemn pictate. In zona, unde iese apa se pune o cruce. Crucile si troitele fusesera pictate de un unchi de-al mamei Oanei. De fapt ne-a aratat o troita cu culorile sterse de vreme, care fusese pictata de mama Oanei impreuna cu unchiul cand era dansa de vreo 14 ani. Ce mi-a placut cel mai tare a fost o cruce pe un copac pe care scria ceva de genul "Aceasta cruce am pictat-o in amintirea mea in anul 2009". Unchiul o pictase anul asta. A murit acum 3-4 saptamani. Parca ar fi stiut.
In aceasta plimbare am gasit si multi aluni pe marginea drumului. I-am ciufulit un pic dar fara mare succes. Doar cateva alune inca necoapte. Pe cele coapte cred ca le-au cules veveritele din zona.

De la Curtea de Arges 08.2009


De la Curtea de Arges 08.2009


De la Curtea de Arges 08.2009


Sambata seara a inceput sa se strice vremea. Noaptea a plouat un pic. Incalzit de doua paharele de tuica de casa foarte buna, am crezut ca o sa-mi fie suficient de cald in hainele in care eram imbracat (tricou din bumbac si hanorac din bumbac) asa ca m-am culact asa. Noaptea am transpirat un pic in sacul de dormit si la un moment dat a trebuit sa ma ridic si sa mi rezolv nevoile fiziologice. Atunci cred ca m-a prins frigul de afara pentru ca astazi (duminica) am fost foarte molesit. Am baut doua supe fierbinti si un ceai de cimbrisor si m-am mai pus pe picioare. De-abia acasa mi-a trecut moleseala din muschi si starea de raceala.

As fi vrut azi sa fac poze acolo cu noul sac de dormit Snugpak Jungle Bag si cu Bivibag-ul Snugpak proaspat achizitionate dar din cauza racelii si a vremii umede am amanat pe alta data.

[edit 11.08.2009]
Impresii legate de dormitul in hamac.

Nu pot sa bag mana in foc pentru altul si sa-i recomand ca e mai bine in hamac decat in cort. Fiecare trebuie sa incerce. In cort este mai comod pentru ca ai loc sa te misti si te poti imbraca mai lejer. Dar in cort nu vezi in jur. De asemnea daca ploua puternic in cort poate intra apa.

Acum va zic impresiile mele.

In prima noapte m-am culcat pe la ora 3.00. Am adormit greu pentru ca era asa frumos afara incat nu ma saturam uitandu-ma peste tot. De asemnea a fost prima oara cand am dormit intr-un loc aprope salbatic unde puteam primi vizita ursilor (nu era ingradita curtea) si am stat cu o mica teama (neintemeiata pentru ca nu exista nimic care sa-i atraga in zona de campare). Am dormit iepureste dar m-am odihnit. Nu am simtit oboseala a doua zi. Temperatura a fost in jur de 14-15 grade noaptea. Am dormit imbracat cu o perche de pantaloni, un tricou din bumbac cu maneca scurta, un polar si un hanorac din bumbac. Am stat intr-un sac de dormit de vara Snugpak Jungle Bag 7 grade confort/2 grade extrem (cantareste cca. 600g). Spre dimineata am simtit un pic rece la picioare dar am schimbat pozitia de somn si mi-a fost ok.

A doua noapte am dormit lemn. Deja ma obisnuisem cu zona iar plimbarea de sambata + 2 paharele de tuica ianite de culcare si-au spus cuvantul. Totusi am facut o mica greseala. Nu am am luat polarul pe mine. Noaptea am transpirat un pic si m-am trezit o data ca sa imi fac nevoile. Am iesit cu tricoul din bumbac ud si cu hanoracul descheiat in racoare. Dimineata am fost foarte molesit si aveam o stare de febra. Doua portii de supa fierbinti si un ceai m-au mai pus pe picioare. Ar fi trebuit sa beau ceva fierbinte si inainte de culcare. Spre seara nu mai aveam nimic.

DECI! Mie personal imi place in hamac si am sa continui sa merg asa mai ales ca tot sistemul de dormit ocupa foarte putin spatiu. Daca esti genul care se foieste in somn (cum sunt eu) o sa te agiti un pic prima noapte pana te obisnuiesti. In hamac totusi trebuie sa fii mai bine imbracat decat la cort. De asemnea este musai sa ai la spate un izopren sau saltea autogonflabila (in zona de campie nu cred ca este cazul vara). De asemenea trebuie sa fii atent un pic la directia din care bate vantul ca sa vezi cum iti asezi tenda ca sa te protejeze. Cu cat este mai frig afara cu atat este bine ca ahamacul sa fie cat mai aproape de sol.

Nu am curaj sa va zic sa cumaparati toti hamac. Unoara poate sa nu le placa si asta inseamna ca au dat banii degeaba. Daca aveti 100-200 de lei de care va puteti lipsi atunci puteti incerca. Foarte important! Nu toate hamacele sunt comode. Cercetati pe net. Eu asa am facut si sunt foarte multumit. Chiar ma gandesc sa mai achizitionez unul.

Inca o chestie care m-a facut sa fac misto de prieteni. Dimineata soare te da afara din cort pe la ora 9 din cauza temperaturii. In hamac dormi ca boierul pentru ca circula aerul. :)

Cam asta a fost.
Foarte fain. Abia astept sa mai merg acolo.

11 comentarii:

  1. Super super fain .Tu ai copii mari, eu mai trebe să astept un an să pot merge cu cortul, ala mic are abia 2 jumate. NU am mai dormit la cort de 9 ani, cam mult ...
    Am un prieten cu care am plănuit să facem o ieşire de vreo săptămînă cu cortul pe Semenic, plecăm din vârf şi ieşim pe la Caransebes, numai prin pădure, pădure neumblată de om, pe drumuri ce au fost facute aku 100 de ani, numai un rucsac cu ceva mincare , pt. vreo două zile restul supravieţuire reală, am tot aminat că am avut programe incărcate dar la anu sau in maxim 2 o facem.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut.

    Eu nu am copii :) Copiii erau nepotii gazdei :)

    RăspundețiȘtergere
  3. mai da si tu detalii privitor la dormit.
    cate grade au fost afara, cum s-a comportat hamacul o noapte intreaga, concluzii .. e mai bine cu cortul sau cu hamacul?

    RăspundețiȘtergere
  4. ce maceta avea prietenul tau in poza a 7-a ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Maserin de la arcuri-cutite. Din pacate nu mai aduce. Am vrut si eu una atunci dar asta a fost singura. Este micuta dar puternica.

    RăspundețiȘtergere
  6. apropo de bumbac si transpirat - poate si tu stii de fapt asta, dar foarte bune sint bluzele de corp din lina - chiar daca transpiri nu tin rece ca bumbacul. cauta pe la magazinele second bluze de lina de shetland (pulovere subtiri),cu putini bani si rabdare poti sa-ti faci un stoc bun . eu le port pe pielea goala si sint foarte placute. pina nu de mult (cred ca anii 80) multe tricouri si pantaloni de ciclism erau din lina.
    inca visez la niste izmene de lina, astea-s mai greu de gasit.
    produse "underwear" de lina sint cele "Woolpower", o firma sora a Gransfors si, dupa cum am vazut eu, au ceva reprezentanti si la Brasov, sint curios de preturi.
    alta smecherie apropo de lina - pisla. port iarna-vara, in toate incaltamintele branturi de pisla - iarna tine cald, vara nu-ti oparesti talpile, te incingi mai putin, absorb transpiratia, se usca foarte usor peste noapte sau intr-un popas, la soare si nu ti se imput picioarele. acum mi-e greu sa mai umblu fara. merita incercat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut Matei :)

    Stiu de lana. E perfecta. Din pacate nu am decat niste pulovere de iarna care sunt prea grosolane pentru vara. Si eu am pus ochii pe Woolpower. Daca afli ceva de reprezentanta din Romania da-mi si mie un semn. Daca nu, am sa cumpar de pe site de la Ray Mears. Costa ceva dar sunt dispus la acest sacrificiu :)

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. Moshule, ma bucur ca tzi-a placut Snugpaku'. Eu astept Antarctica... Abia astept sa vina iarna...

    RăspundețiȘtergere
  9. salut,ai auzit sa fi murit ray mears?

    RăspundețiȘtergere
  10. :)))))Asta de unde ai scos-o? :)))

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.