Pe la sfârșitul lunii septembrie am luat de la Catalin Sorescu o piatră de ascuțit belgiană (coticule) pentru că eram curios să văd cum este. După ce a ajuns mi-am dat seama că am o problemă. Nu am nici un cuțit neascuțit (în afară de tablele din bucătărie pe care nu le consider edificatoare ) :). Așa că am așteptat până am folosit unul (opinelul) și a mai pierdut din tăiș. Mă rog, și lenea a avut un cuvânt de spus în toată așteptarea asta. De când s-a schimbat vremea stau într-o stare continuă de moleșeală.
Dar înainte m-am gândit să vă arăt colecția mea de pietre de ascuțit.
The Puck - piatră de ascuțit topoare (nu cunosc granulațiile celor doua fețe).
Piatră galbenă belgiană (coticule) - granulație în jur de 5000 din câte am înțeles (rog corectare dacă greșesc).
Stratul închis la culoare este strat suport și am înțeles că nu se folosește la ascuțit.
Piatră japoneză Cerax combo 1000-6000 + nagura
Piatră diamantată EzeLap (nu cunosc granulația dar aproximez ceva în jur de 1000).
Șanțul din mijloc este pentru ascuțit cârlige de pescuit. Piatra este excelentă pentru scos ciobituri sau ascuțit topoare. Producatorul zice că te ține o viață.
Fallkniven DC4.
Piatra are doua fețe. Una diamantată și una ceramică. Partea diamantată are granulația de cca. 800, iar cea ceramică de 2000-3000 (informații luate de pe un forum).
Piatra asta merge tot timpul cu mine. Ascut cuțite și topoare cu ea.
Și la final nelipsitul strop care face minuni. De multe ori nici nu aveți nevoie să mai dați pe piatră cuțitul. Este suficient să fie trecut de câteva ori pe strop ca să îi îndrepte tăișul.
----------------------------------------------------------------
Buuuun... Acum piatra belgiană.
Nu prea sunt genul care să scrie un roman doar ca să zic că piatra ascute :). Așa că am să va umplu cu poze și la final rezultatul pe scurt.
Piatra pe care am ales-o are 125mm lungime x 30mm lățime x 15 grosimea părții utile. A costat 150 lei. Există și versiuni mai mici și mai ieftine.
Mai întâi piatra avea nevoie de un suport pe care să ascut. Din întâmplare tocmai arestasem de la muncă niște paleți de marfă veniți din străinătate care au niște scânduri de o calitate foarte bună.
Am fost foarte darnic cu mine și am făcut un suport mai măricel pe care l-am înzorzonat cu niște modele. Piatra o consider bună de folosit acasă. Pe teren merge ceva mai mic.
Am început prin a scurta o scândura.
După aceea am marcat forma pietrei pe mijlocul scândurii.
Și m-am apucat de "decupat". Am folosit cuțitele și dăltițele Narex luate tot de la Cătălin.
După ce am terminat cu scobitul am început să curăț cu șmirghel.
Am desenat un model și am început să-l tai.
Urmatoarea zi am curățat din nou cu șmirghel și am dat cu baiț.
Am lăsat o noapte să se usuce baițul apoi am lăcuit. Am mai lăsat o noapte iar azi am terminat.
La sfatul lui MadWolf de pe bushcraft.ro am cumpărat niște papucei autoadezivi care împiedică alunecarea și i-am lipit pe spatele suportului.
Piatra se folosește umedă. Nu trebuie lăsată în apă ca pietrele japoneze. Trebuie doar stropită cu apă sau cu salivă.
Si am inceput sa ascut Opinelul.
După câteva ture pe piatră cuțitul tăia din nou cursiv. Inițial nu mai tăia foarte bine hârtia iar părul de pe mână nu-l mai tăia deloc.
Evident că stropul i-a mai inbunătățit tăișul considerabil.
Așa de divertisment am ascuțit și o cioacă de briceag (e imitație).
Concluzie:
Fiind obișnuit cu piatra japoneză care este mai lată și mai lunga a trebuit să mă obișnuiesc un pic cu piatra. S-a simțit și alunecarea pe piatră. Japoneza fiind mai poroasă mușcă mai tare dar se consumă și mai repede. Piatra galbenă mi s-a parut foarte Ok. Din punctul meu de vedere dacă pot obține cu o piatră un tăiș brici care să taie părul de pe mână, atunci acea piatră este o piatră bună. De multe ori tăișul brici se obține după trecerea pe strop. Cei foarte experimentați cred că pot obține direct din piatră. Eu sunt undeva pe la mijloc.
Deci din punctul meu de vedere piatra galbenă este un înlocuitor foarte bun al pietrei japoneze mai ales când banii sunt o problemă. De asemenea piatra galbenă are o viață mai lungă față de cea japoneză.
Mai multe despre pietrele de ascuțit, pe blog la Cătălin:
http://csorescu.wordpress.com/2010/05/07/pietrele-de-ascutit-naturale/
http://csorescu.wordpress.com/2010/01/21/piatra-de-ascutit-naturala-belgiana-coticule/
Numai bine!
Alex
[edit 16.11.2010]
Aseară mi-am ascuțit cuțitul de la Ray Mears care este din O1. L-am ascuțit pe piatra belgiană. A durat un pic mai mult să-l ascut decât dacă aș fi folosit piatra japoneză. Senzația generală era că mai mult alunecă pe piatra. Piatra belgiană fiind mai dură mușcă mai slab din metal decât piatra japoneză. Dar cum spuneam, japoneza se consumă mai repede în timp (totuși ține câțiva ani buni la o folosire ocazională). Voi decideți ce este mai bun pentru voi.
Foarte faine pietrele. E bun DC4? Te intreb, Alex, fiindca ma bantuie gandul sa-mi iau si eu una desi mai am trei pietre de ascutit si nu stiu daca renteaza sa mai bag bani in inca una. Adica nu stiu ce randament da o diamantata. Tu ce zici, merita?
RăspundețiȘtergereEu DC4 o car mereu cu mine cand ies afara. Tu decizi daca vrei sau nu. Parte ceramica finiseaza calumea lama la final. Daca ai pietre de buzunar bune nu stiu daca mai e cazul sa cumperi DC4.
RăspundețiȘtergereOricum nu e piatra de casa. Adica acasa folosesc ceva mai bun si mai mare cum e piatra japoneza.
Ms fain pentru edificari. N-am pietre de buzunar ci doar pentru acasa. De asta ma gandeam sa-mi iau ceva ce sa pot lua cu mine peste tot.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult. O sa-mi iau si eu una din asta ca merita.
:)) E facut de mine :)). Daca nu ai unde arunca banii spune ca ii poti arunca la mine :)).
RăspundețiȘtergeresalut alex...mo palit si pe minee boala asta grea a cutitelor si acum vreau sa-mi cumpar si eu o piatra ...si nu stiu ce si cum sa iau acum pentru inceput...nu stiu cum e cu granulatiile astea...care ar fi mai bune pentru un incepator...mutumesc mult
RăspundețiȘtergerece granulatie are Smilgherul de pe strop?ambele fete ale stropului au aceeasi granulatie?
RăspundețiȘtergereStropul nu are smirghel. Se face cu piele. Si eventual se poate da cu pasta abraziva (optional).
RăspundețiȘtergereIdeea e asa:
Dupa ce ascuti pe piatra, taisul formeaza pe lungimea sa o "aţă" invizibila cu ochiul liber. Acea ata este de fapt o banda foarte subtire din metal. Tropul elimina acea banda astfel inbunatatind simtitor taisul.
De aceea de multe ori nu trebuie ascutit un cutit. Daca il dai de cateva ori pe strop, ii indreapta taisul la nivel microscopic.
pielea este piele normala sau tratata?
RăspundețiȘtergerewww.google.com
RăspundețiȘtergereBagi la search "how to make a leather strop".
Buna ziua domnul Alex. Vreau sa va spun ca va urmaresc blogul de mai bine de un an, dar nu am lasat niciodata nici un comentariu asa ca am sa incep cu acesta. Sa stiti ca de la dumneavoastra si yety m-am molipsit si eu de bushcrafting si as dori, daca se poate sa ne imprietenim. Recent mi-am facut si eu un blog, http://budairobert.blogspot.com/ unde voi pomeni de bushcraft si celalalt hobby al meu. daca sunteti interesat sa purtam o discutie legata de hobby-ul comun, va rog sa imi raspundeti. Multumesc mult, o zi buna in continuare.
RăspundețiȘtergereSalut Robert. Ma bucur ca iti place ce vezi la mine si la Yety, Nu cred ca e cazul sa ma "domnesti" :). Te-am adaugat in lista de bloguri pe care le urmaresc. Momentan atat. Nu imi dau datele personale de contact pentru ca imi place sa am si o viata normala in care sa nu vorbesc tot timpul despre bushcraft. Sper ca intelegi :)
RăspundețiȘtergereNumai bine!
Alex
Nici eu nu sunt genul care da totul din casa, si inteleg perfect ideea cu bushcraftul, adica nici eu nu stau toata ziua sa "supravietuiesc" prin paduri. Este un lucru pe care il practic atunci cand ies in padure, in perioada asta din ce in ce mai rar:(. Multumesc pentru timpul acordat
RăspundețiȘtergeresalut Alex, te intrebi daca te intereseaza un pantalon Bear Grylls, talia 98cm, si lungimea piciorului 83cm.
RăspundețiȘtergereEste nou nout, il vind ptr. ca incap aproape de doua ori in el.
Daca te intereseaza costa 53lire sterline , atit ma costat si pe mine. poti sa ma contactezi la emailul:
mylittlehorse@yahoo.com
Apropo de siteul tau, este FB. !!!, imi place exigenta cu care o cladesti, spor la drumetii si peripetii.
cu respect Pungucz Karoly
Multummesc dar nu ma intereseaza :)
RăspundețiȘtergeresal Alex , frumos tot ceea ce expui si folositor, si eu citesc de mai bine de un an pe aici, te adimr f mult!
RăspundețiȘtergeream si eu o intrebare, cum se comporta partea diamantata de la DC4?
am inteles ca se cam duce repede si la un moment dat se vede tabla pe care e lipita pulberea diamantata, adica se mananca repjor!
eu am dianova e foarte okk, dar si la aceasta sa cam dus si se vad mici puncte unde nu mai e pulbere diamantata!
multumesc!
Salut. Mie DC4 mi se pare foarte OK. O am cred ca de un an si am ascutit si cutite si topoare cu ea. In prospectul ei scrie ca este consumabila. Dar nu am patit ce zici tu acolo sa se vada tabla. Am cateva puncte pe ea care zgarie un pic dar nu e vorba de ajuns la tabla. Vezi ca pietrele diamantate in timp devin mai fine. Poti avea senzatia ca ai ajuns la tabala. Un test ar fi sa dai cu o scrumiera din sticla pe piatra. Daca o zgarie piatra e OK.
RăspundețiȘtergere