25 februarie 2011

Colectarea sevei de mesteacăn

Celor norocoși care au mesteceni în zona în care locuiesc, în caz că nu știau, le zic că se apropie perioada când copacii încep să se trezească și încep să tragă puternic apa din pământ. Este perioada când se poate colecta seva de mesteacăn, carpen, arțar și posibil alți copaci de care încă nu știu.

Perioada de colectare la noi începe cam în al doilea weekend din luna martie dar variază în funcție de altitudine și zona geografică (puteți verifica de pe acum). Perioada ideală este la trecerea dintre iarnă și primăvară. Atunci când noaptea temperaturile sunt cu minus, iar ziua cu plus. Durata în care se poate colecta seva este de 2-3 săptămâni după care curgerea se oprește brusc.

Seva acestor copaci are prorietăți binefăcătoare. Este plină de vitamine. Nu vă umplu de detalii plictisitoare pe care de altfel nici eu nu le știu. E suficient de știut că face bine. Pentru detalii căutați fiecare pe internet.


Înainte de a vă apuca sa colectați, vă rog să o faceți responsabil. Dacă nu aveți grijă să închideți rana copacului, acesta se va înbolnăvii și eventual murii. De asemnea nu colectați în stilul romanesc cu gălețile.
Colectați maximum 3-4 litri de copac pe an. Altfel îl distrugeți. Dacă copacul este tânăr, colectați mai puțin sau deloc.
Seva de mesteacăn conține zahăr așa că nu exagerați cu băutul.

Seva este perisabilă și în 2-3 zile își pierde calitățile. Deci luați cât puteți consuma în aceasta perioadă și nu mai mult. Presupun că cei care îmi vizitați blogul sunteți oameni cu capul pe umeri.

În continuare vă las cu câteva link-uri și filmulețe despre cum se colectează seva. Mare atenție când teminați. Nu uitați să închideți rana!


Micul Meșter:
http://miculmester.blogspot.com/2010/03/primavara-isi-deschide-ochii.html
http://miculmester.blogspot.com/2010/03/fiecare-plimbare-e-bine-sa-aiba-ca-scop.html
http://miculmester.blogspot.com/2010/04/artarul-sirop-in-canada-la-noi-mai-mult.html






8 comentarii:

  1. Alex,multumesc pentru apreciere,pentru alipire la blogul meu.Si tu mi-ai dat elan de a scrie ceea ce fac.Tu deja ai vechime in domeniu, eu acum un an nici nu stiam de acesti termeni(bushcraft,survival...).Nici acum nu prea sint invatat dar imi place si incerc si eu cit pot sa ma acomodez.Sint lucruri noi si frumoase.Prin ce ne arati tu se vede ca muncesti foarte mult.In zona mea sint multi mesteceneni.Chiar am doi proprietate.Au crescut pe un loc pe deal linga padure,care nu l-am mai cosit.Au 15 ani ,mii tare drag de ei ca sint alaturi si sunt drepti si frumosi.Au cam 25 cm in diametru la radacina.Cred ca sint numai buni de colectat seva.In primavara asta am sa incerc si eu sa colectez.Dupa capul meu la vara as vrea sa dorm o noapte si in padure dar dupa aia zice nevasta ca am luat-o razna.Sa auzim de bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eee, mai is vreo 3 saptamani cel putin pana atunci,asta daca se incalzeste, daca nu, poate chiar mai mult.
    Uite, asta a fost anul recut la una din ture:

    http://miculmester.blogspot.com/2010/03/primavara-isi-deschide-ochii.html

    Mai multe despre proritatile ei, gasesti la descrierea arborilor respectivi. Apropo,dintre speciile care dau seva asta faina, artarul ofera pe o perioada mai lunga si as zice chiar ca e cea mai buna. Uite alta posatare cu alte detalii.

    http://miculmester.blogspot.com/2010/03/fiecare-plimbare-e-bine-sa-aiba-ca-scop.html

    Si uite, aici detaliez un pic despre artar si seva lui :

    http://miculmester.blogspot.com/2010/04/artarul-sirop-in-canada-la-noi-mai-mult.html

    RăspundețiȘtergere
  3. @Mircea Multumesc de aprecieri. Dar sa stii ca nu muncesc asa mult. Sunt chiar lenes :). Dar in timp cand iti place ceva ramane intiparit in cap. Nu ne grabeste nimeni aici :)

    @Micul mester Stiu ca perioada incepe in a doi-lea weekend din martie dar am vazut ieri la unii in strainatate deja a inceput sa curga si de aia am scris ca sa apuce lumea sa afle din timp. Am sa pun link-urile tale in articol.

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant,nu am stiut ca seva se pote bea,trebuie neaparat sa incerc,pentu ca am de unde,padurea din apropierea casei este de carpen.
    Claudiu.

    RăspundețiȘtergere
  5. De obicei dupa a doua jumate a lui martie se porneste seva (la noi).
    E ceva normal ca la italieni, bulgari, greci, spanioli etc, care-s mai in sud si in care oricum nu-i iarna ca la noi, sa porneasca mai devreme.
    O sa avem si noi parte numai decat.Insa pana atunci mai e de lucru.Inca putem profita din plin de turele de iarna.
    Apropo, azi am fost la padure si am vazut ca desi zapada-i mare, au inceput sa dea florile la corn.
    Ma gandesc ca dupa frontul asta rece urmeaza unul cald. Si probabil iar unul rece. E o sinusoida in ce priveste temperatura , dar una ascendenta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Unde as putea gasi o sursa sa cumpar seva de mesteacan?

    RăspundețiȘtergere
  7. Unde as putea gasi de cumparat seva de mesteacan?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca vinde cineva asa ceva. Oricum doar in luna martie se poate aduna seva timp de 1-2 saptamani si trebuie consumata repede pentru ca isi pierde proprietatile.

      Ștergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.