De cățiva ani tot am cautat o lopată de infanterie pliabilă. Am cumparat o lopată de la Decathlon care s-a rupt la prima folosire. După aceea am cumpărat de la un magazin montan o lopățica tare simpatică și care părea solidă dar după vreo două utilizări a început să se indoaie la balama. Încă este folosibilă dar nu e sigură. Cea mai bună soluție ar fi fost o lopată de la Fiskars dar este extrem de scumpă (cca. 250 lei).
Nu vroiam să îmi iau o lopată fixă pentru că nu vroiam să ocupe mult spațiu. Dar după câteva recomandari de la niște amici și vizionari pe youtube m-am hotarat sa iau o lopată de la Cold Steel. Lopata ați văzut-o în articolul în care i-am făcut teaca. Lopata e luată de la cutite-bushcraft.ro.
Lopata este exceptională. Solidă și are mai multe utilizări. E făcută după modelul rusesc al trupelor Spetznatz.
Nu mai scriu nimic. Vă las cu filmulețele. Au fost filmate la jumatatea lunii mai dar le-am lăsat pentru luna iunie.
Rețineți că am dat cu ea așa pentru că ziceau în "prospect" că face asta. Nu intenționez să tai cu ea bețe mai groase de 2-3 degete dar și atunci cred că voi folosi toporul.
Și un clip "bonus" :). Un mic exemplu de utilizare și modul cum o ascut eu.
Mai jos aveți clipul oficial de prezentare al lopeții.
Dacă v-a placut sau nu, folosiți steluțele de sub articol :)
Alex
Sa sti ca-s bune si filmuletele astea, ca vede omu unealta mai bine.
RăspundețiȘtergereAuzi, dar in ce priveste lopatica (lopatica care si la ei ca si la noi provine din domeniul militar, mica usoara si robusta) este in primul rand pentru sapat.
Cu ea, omul sapa transeul, adapostul, canalul, etc. Tot ei i s-au atribuit si alte functii din lipsa de alte accesori.
De exemplu unele modele sunt ascutite sa le folosesti in caz de maxima necesitate (si in lipsa altor unelte !) si ca topor. Alte modele au dinti de fierastrau si tai creanga ca si cu fierastraul.
Unii in razboi povesteau ca le tineau asupra lor, pe corp, ca "antiglont".
Altii le utilizau in lupta ca arma. Si nu-i de mirare, pentru ca-ti crapa teasta instant.
Tot ea se mai poate utiliza atat pe timp de vara cat si de iarna la ancorarea tendelor, corturilor, in lipsa de alte cuie.
Ingropata in zapada sau pamant, ea poate fi un bun punct de amaraj pentru retragerile in rapel.
Unii chiar isi gateau pe ele, isi prajeau.
In fine, important de subliniat este faptul ca lopata e lopata si e pentru sapat in pamant, zapada si ce-i ce-o mai fi si nu pentru taiat arbori, batut oameni, cuie, pargii,gatit, ancorat, etc.
Aceastea din urma reprezentand improvizatii ce scurteaza viata produsului.
In plus probabilitatea sa iesi la excursie doar cu lopata (sau mai bine zis sa iei lopata in loc de topor) e de la mica la infima, si prea putin justificata.Daca iti cari lopatica, iti cari si toporul, ca nu indoaie de sale.
Bine ar fi ca cititorii nostrii sa nu inteleaga pe dos, pentru ca ce spuneam nu reprezinta contradictie ci completare.