4 mai 2009

Noduri utile pentru ancorat tende și hamace

M-am comformat în urma cererilor. Inițial m-am păstrat pentru o zi când voi ieși la pădure pentru a fi mai plăcute clipurile. Cum acea zi e cam departe, azi-noapte pe la ora 2, fiind singur la serviciu și neavând prea multă activitate am decis să îmi umplu timpul.

M-am folosit de obiectele din birou:
- cuierul de haine al șefului meu.
- scaunul colegului.

Încep cu două noduri de ancorare. Sunt bune de folosit la unul din captele tendei. În celălalt capăt este neapărat necesar un nod de tensionare.

Primul nod de ancorare: Siberian hitch sau Evenk knot (folosit de crescătorii de reni din ținuturile nordice. Fiind foarte frig acolo, aveau nevoie de un nod rapid de făcut și sigur ca să nu stea cu mâinile expuse la frig)


Al doi-lea nod de ancorare:


Acum un nod de tensionare pentru linia utilitară (linia de care va fi agațată tenda)


Și un nod de tensionare pentru firele laterale (cele care sunt prinse cu cuie în pământ)


Acum nodul marinăresc (square knot în engleză). Acesta este nodul pe care îl folosesc la legat hamacul. Avantajul acestui nod este că nu se desface la greutate.


Iar la final, o mică "schemă" a modului de prindere a tendei și nodul Prusik.
Nodul Prusik a fost inventat de un alpinist austriac Karl Prusik in 1931. Este (mai degrabă era) un nod folosit de alpiniști pentru a se cățăra fiind un nod de fricțiune care nu alunecă decât în anumite condiții.


Sper ca se înțelege.
Numai bine.
Alex

9 comentarii:

 1. sincere felicitari pentru blog

  RăspundețiȘtergere
 2. Suuuuuuuuuuuuuuuper!
  Tinand cont ca nu stiu absolut nimic despre noduri (cu exceptia celui de la sireturi si, uneori, a celui de la cravata), nu pot sa completez/carcotesc la acest post. Pur si simplu il gasesc incredibil, in limba romana, clar si usor de folosit ca material didactic. Am urmarit filmuletele cu diferitele tipuri de nod cu aviditate. Multumesc mult ca ne-ai ascultat sugestiile.
  Felicitari pentru calitatea blog-ului.

  Korbin

  RăspundețiȘtergere
 3. Sar'na!

  Ma bucur ca-ti place. Mai mult de gura ta am facut :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Hehe, da. Frumos. Realizam eu niste filmulete mai demult, dar nu am avut camera.
  OK, eu pentru Hamac am folosit doua noduri Siberian Hitch. Se desfac foarte usor. Sunt incredibile. Este adevarat ca hamacul nu este perfect intins, tocmai din acest motiv va trebui ca la un capat sa folosesc un alt nod, eventual cel marinaresc. Acum ca am aflat cum se si numeste, desi il folosesc de ceva timp.
  Nodul Prusik il folosesc sa leg panza pentru tantari de la hamac, impreuna cu , bine-nteles, corzile elastice.

  RăspundețiȘtergere
 5. Foarte misto! Ca si restul blogului de fapt!
  Respect!
  Vlad din Brasov

  RăspundețiȘtergere
 6. uau. ai tras cam tare de cand nu am mai intrat:D. Tine-o tot asa! Noroc!

  RăspundețiȘtergere

Va rog sa va folositi porecla sau numele real pentru postarea comentariilor si NU nume de firme sau anonim. Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.