3 martie 2010

Martea la padure.

Ieri a fost marti. Saptamana asta lucrez de noapte dar ieri m-am trezit mai devreme si cand am vazut ce frumos e afara mi-a disparut somnul de tot. Pur si simplu am sarit in haine si am zbughit-o la padure.

Nu am fost nici o data martea la padure. Frumos, liniste, lumea era la munca.

Parchez. Cobor din masina. Trag vesel un gat de aer proaspat. E soare. Pesarelele ciripesc. Asfaltul e moale... HOPA!!! ASFALT MOALE !!!??? PRIMAVARA !!!??? Cobor privirea.
From 2010_03_02
DA! Au inceput insamantarile de primavara la romani. Pe jos era pavat cu prezervative folosite si cu ambalajele acestora. Pacat ca am facut o singura poza. Erau pe o suprafata mult mai mare. Paseam ca pe pioneze.


Ma rog. Pun alarma, pornesc GPS-ul (imi place sa studiez traseul pe Google Earth si sa notez obiecte interesante) si o iau la pas.

From 2010_03_02
Din cand in cand mai studiam copacii. Inca am probleme cu deosebitul lor. Am nevoie de o carte calumea.
Acesta cred ca este frasin.
From 2010_03_02
Primavara speciile se deosebesc dupa pozitia, culoarea si forma mugurilor. Nu stiu daca acesti muguri apartin frasinului. Poate ma ajuta un cunoscator. Pe internet mugurii sunt negri.
From 2010_03_02
La un momentdat o fac stanga pe un drum forestier.

From 2010_03_02
Natura incepe sa se trezeasca la viata. Viorelele si ghioceii incep sa apara.

From 2010_03_02

From 2010_03_02
Mai incolo dau de o fosta adapatoare din vremuri apuse. O notez pe GPS (doar asa de divertisment).

From 2010_03_02

Observ copaci taiati proaspat. Legal, desigur... Si marmota invelea ciocolata alaturi.

From 2010_03_02

From 2010_03_02

From 2010_03_02
Vad si urmele celor cara fura lemnul.

From 2010_03_02
Tractiune balegaroasa (urme de cal).

From 2010_03_02
Un soarece de padure a sapat pe aici. Inclin sa cred ca a fost un tunel sub zapada.

From 2010_03_02
Gasesc o alta fosta adapatoare pentur caprioarele din padure. Raman aici.

From 2010_03_02
Caprioarele au trecut pe aici.

From 2010_03_02
Gasesc un copac rupt. De fapt cred ca este o creanga mai groasa rupta dintr-unul din copacii furati. Decid sa inaugurez Gransfors-ul pe el. Planul este sa iau niste lemn ca sa ma mai joc acasa. Cred ca este carpen. Stiu, e tare. Dar astea sunt optiunile.

From 2010_03_02
Toporul e poezie. Nu am mai taiat cu un topor de foarte multi ani. Lemnul parca se taia singur cand se apropia lama. Inca o bulina alba pentur Gransfors.

From 2010_03_02
Dupa ce am separat baza rupta a crengii de creanga, am taiat cu Laplander-ul ca sa am o suprafata dreapta. Grosimea a fost cam mare pentru Laplander dar nu s-a facut de ras. L-am mai ajutat in secret cu toporul ;).

From 2010_03_02
Butucul l-am despicat in doua. O fi lemnul ud mai moale ca a trecut toporul prin el ca prin unt. Nu am simtit rezistenta cand am dat. S-a despicat din prima. Mai punem o bulina alba la Gransfors. Acum nu zic ca Gransfors e cel mai, cel mai. Dar pe asta il am, cu asta ma laud :).

From 2010_03_02
Scot brisca si da-i si lupta, lupta si da-i. Mai dau jos din lemn ca sa nu ma cocosez pana la masina. Oricum nu aveam ce face si vroiam sa mai stau.

From 2010_03_02

From 2010_03_02
Planul e sa fac o cana. Dar daca nu iese o dau la intors si zic ca am vrut sa fac o lingura... mai mare.

From 2010_03_02
La plecare am rezemat craca de un copac ca sa nu intre apa in ea si sa putrezeasca mai repede. Poate mai vin si mai iau lemn din ea. Oricum la cativa metri era o vatra de foc. Asa ca o sa fie lemn pentru foc pentru cei care vor trece pe acolo sau pentru mine in viitor. Dar sunt convins ca o sa dispara repede. Lemnele cazute pe jos sunt culese repede.

From 2010_03_02

Plec vesel spre casa. Langa masina fleoscai vreo doua prezervative in picioare. Ma simt protejat... N-aveam incotro. Urc in masina. Am grija sa nu duc prezervativele acasa.

La iesirea din padure ma saluta respectuos o gurista. Ma invita la o aerisire de instalatie. Zic "nu, mersi" si imi vad drum. Trece o dubita. O saluta din claxon pe doamna. Ea saluta delicat inapoi. Imi fac o idee despre clienti. Soferii de dube mai trec pe la o revizie la marginea padurii. Nevestele lor ii cred la munca spetindu-se pentru tara. Pai se spetesc saracii. O sa avem recolta bogata anul asta dupa samanta aruncata pe jos.


[edit 07.03.2010]
Pana la urma am reusit sa fac o cana din jumatatea aceea de butuc. Din pacate are un tunel sapat de carii prin ea asa ca nu poate fi folosita...

From 2010_03_02

From 2010_03_02

From 2010_03_02

Over and out!
Alex

18 comentarii:

  1. Hehe, nice. Imi place cum ai editat poza cu gransforsu'. Chiar da bine.

    m00thman

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc. Asa am zis si eu de poza aia. Ca vine bine acolo :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari...frumos povestit. Mai aduci o gura de aer curat si noua care din diverse motive nu prea iesim in natura, dar pe care o iubim. Sanatate multa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumosa ieseala! Am remarcat si la tine nevoia unui ghid cu copacii din Romania, asa cum si eu am mare nevoie de unul. Am inceput sa strng informatiile necesare de pe internet sau din lucrari scrise in epoca de aur de catre cercetatori de la facultatea de agronomie. Cand o sa am o forma decenta si utila a ghidului o sa o pun la download pe blogul meu, in prezent am o colectie de informatie bruta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitări pentru articol,dar creanga ciopârțita nu e în nici un caz de carpen(nu are nici culoarea ,nici textura cojii specifice)

    RăspundețiȘtergere
  6. In timp, o sa pun pe blog principalele specii de arbori(care sunt cateva zeci) ce pot fi intalniti in tara noastra,cu detalii cu tot.
    Am zis sa incep cu cei mai cunoscuti, ... vorba vine, ca si de astia, inafara de denumire, omul stie foarte putine.
    Si apoi arbustii, tufele si restul plantelor, tot soiul de erburi si buruieni.Fiecare cu intrebuintarile lor.
    Binenteles ca o sa dureze, ca mai fac si alteceva.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ala de zici ca-i frasin, chiar e frasin.
    Dar ala in care ai toporul, desi spui ca-i tare,dupa coaja arata a tei.In plus, la modul in care intra toporul in el, este de esenta moale.
    Carpenul are coaja neteda, mai subtire si nu se da jos usor.Este tare si nu ai nici o placere sa tai in el, chiar e tare, printre cei mai tari din tara.
    E foarte bun sa-ti faci coada de topor din el.

    RăspundețiȘtergere
  8. Asa o fi. Din pacate la copaci sunt praf. Mi s-a parut ca vad acele pete ale carpenului. Daca nu e carpen e stejar ca astia sunt copacii din padurea Baneasa. Mai sunt cativa frasini si tei.

    RăspundețiȘtergere
  9. @micul mester. Nici tei nu cred ca e. Are nervurile foarte clare asta si niste nuante maronii. Stejar poate fi... Mama lor de copaci... Trebuie sa caut un ghid calumea... :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Dar e greu din poza, ca mai sunt cativa de esenta medie care au coaja asemanatoare cu cea de tei, ...daca zici ca-i tare, poate ca nu-i tei, dar 100% nu-i carpen. Salcia capreasca (salix caprea) are coaja asemanatoare si e de esenta tare, dar la aia iti dai seama ca are matisori primavara.

    RăspundețiȘtergere
  11. Stai asa. La topor nu mi s-a parut asa tare. La cutit doar. Cand am zis ca e tare era o concluzie la carpen. Stiu ca e esenta tare carpenul.
    N-are sens discutia. Fara cineva care cunoaste langa mine e greu. Din poze e greu de invatat.

    RăspundețiȘtergere
  12. Anazilazand mai atent pozele tale si comparand , tinand cont si de ceea ce spuneai, ca toporul intra usor si cutitul nu, concluzionez ca avem de-a face cu stejarul rosu.
    Zic clar ca-i stejarul rosu (Quercus Rubra).Daca vrei, cauta pe net detalii despre el si compara cu ce-ai vazut.

    RăspundețiȘtergere
  13. saluty,

    doar ce m-am intors dupa 2 saptamni de rascolit insula Creta... or sa apara cat de curand cate ceva si pe blog... joi merg si eu spre tara... pana in aprilie ajung inapoi.

    da, clar este frasin ala... si da probabil ca este stejar rosu ala (dince-mi mai amintesc din scoala de silvicultura facuta)... pe viitor mai fa ceva foto si la muguri (ca acum iarna la altceva). oricum micul mester vad ca ti-a facut niste precizari foarte bune pe aici.

    spre sfarsit anului ma voi apuca sa fac un ghid pentru plante din romania... cu foto, utilizari si altele de astea (pe moment am fotografii pentru circa 700 de specii)... sper ca la anul in primavara sa fie gata si atunci sa vad ce editura gasesc sa-l publice. eu personal nu voi avea bani pentru asa ceva.

    cam atat pe moment,
    cosmln

    RăspundețiȘtergere
  14. Salut

    Ar fi super ghidul ala. Dar traind in Romania cred ca o sa fie greu sa gasesti pe cineva care sa publice...

    RăspundețiȘtergere
  15. Si nu merge "ingropat" tunelul ala intr-un fel sau altul ? Oricum, chiar a iesit super cana. Parca nu-mi vine sa cred ca e din lemnul ala in care sta infipt Woodloru' :D

    m00thman

    RăspundețiȘtergere
  16. Daca vrei sa folsosesti cana poti incerca sa astupi gaurile sau tunelurile cu rasina de brad si eventual niste aschii subtiri,in ori ce caz frumosa lucrare,felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  17. Pentru cana incerca cu ceara de albine, eu am reparat asa o strachina de lemn. Dupa cativa ani de utilizare nici nu se mai vede unde era gaura.

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.