22 noiembrie 2010

O iesire la Dunare

Weekend-ul care tocmai s-a incheiat am fost undeva la Dunare. Nu am sa spun locul pentru ca printr-o minune era curat si as vrea sa ramana asa o perioada cat mai mare. Nu ma refer neaparat la cei care imi cititi blogul ci la cei care afla accidental din cautari pe Google.

Invitatia a venit de la Adrian25 de pe bushcraft.me. Dupa ce am aflat datele iesirii am fost un pic reticent legat de reusita acesteia. Intai pentru ca implica un 4x4 care in mintea mea insemna o masina care distruge pajistile si in al doilea rand pentru ca baietii ieseau la pescuit si ma asteptam la mese, scaune, lazi frigorifice si eventuale discutii plictisitoare despre cat de bun e unul la pescuit si altii cat de varza sunt :)).



 Ei bine, a fost total opusul. A fost exact o iesire asa cum imi place mie. Echipament minim si fara a se exagera cu mancarea. Ne-am inteles din start ca fiecare merge acolo si isi vede de damblalele lui. Eu cu betigaritul si ei cu pescuitul. Baietii cu un bun simt si o normalitate cum rar intalnesti la romanul outdoorman. Ne-am inteles excelent.

Eu vroiam sa imi testez noul sac de dormit de iarna Husky Anapurna impreuna cu bivibag-ul de la Millet dormind sub un adapost improvizat. Totusi temperatura crescuta nu m-a ajutat. La cele 7-8 grade din timpul noptii am fiert in sac. Speram la ceva cu minus :).  Am fost nevoit sa ma dezbrac. Dar am avut placerea sa dorm in primul adapost construit in mare parte din resursele gasite la fata locului. Daca am fi campat la cativa kilometri distanta as fi putut sa-l fac integral din resurse naturale. Adica as fi avut frunze pentru acoperis. Dar asta este. Scopul principal al excursiei era pescuitul si nu fixatiile mele :). In situatia de fata am fost nevoit sa pun tenda peste structura.
Primul lucru pe care l-am facut dupa ce am ales locul de campare a fost sa adunam lemne si sa punem de un foc pe care sa ne facem rapit o gustare calda. Afara era un pic racoare iar unii dintre noi erau un pic infometati. Eu mai putin ca trisasem de dimineata mancand acasa.
Razvan cu Adi au aprins focul. A fost placerea lor si nu m-am bagat.

Fiecare si-a facut cate o supa. Eu ca sa nu zica lumea ca fac opinie separata am pus niste apa la fiert si am facut un musli (pregatit in portii in pungi cu ziplock de acasa). De la o vreme am dat in patima musli-ului.

Dupa ce am mancat, ne-am pus fiecare pe facut adaposturile. Adica Adi cu Oana (prietena lui) si cu Razvan si-au montat corturile in timp ce radeau de mine ca am sa inghet ca un amant parasit la noapte. Eu le zambeam si imi vedeam de ale mele.
Initial am inceput costructia prost. Stiam cam ce vreau dar nu imi era foarte clar cum ajung acolo. Obisnuti cu padurea Baneasa unde nu gasesti un amarat de bat pe jos casa incerci si tu sa faci un adapost amarat, aici a fost un soc. Peste tot numai salcii. Salcia este copacul ideal pentru exersat diverse activitati. De la construit adaposturi, la facut tacamuri si impletit cosuri. Creste foarte repede. Poti taia lastarii tineri fara remuscari ca distrugi copacul. Anul viitor ies si mai multi. Un bat dintr-o salcie bagat in pamant va face radacini. Deci eram ca un copil mic lasat in mijlocul magazinului de jucarii.
Cum ziceam, am inceput costructia prost. Dar in cateva minute dupa ce m-am acomodat cat de cat cu zona, ideile au inceput sa curga val.

Am ales binecunoscutul model de adapost numit Lean-to (inclinat). Acest tip de adapost se foloseste in mod normal cu un foc din busteni pusi pe lungime si la un pas de adapost. De aceea toti se sperie ca o sa-mi fie frig.
Cand faci adapostul trebuie sa ai in minte tot timpul modurile prin care organismul pierde caldura. Le reamintesc: respiratie, transpiratie, conductie, convectie si radiatie. Am mai zis eu prin martie 2009 parca ;).

Incepe sa capete forma. Apropo. Trebuie sa le multumiti lui Razvan si lui Adi pentru poze ca eu nu am luat aparatul pentru ca ma asteptam la o iesire banala unde nu am resurse si unde stau si ma uit la luna :). Am luat doar camera ca e mica.

Cand am calculat pozitia adapostului ca sa ma apere de vant (vantul batea intr-o singura directie datorita Dunarii) nu am fost atent ca vantul nu are o directie paralela cu malul ci un pic diagonala. Asa ca la final am observat ca intra o usoara briza pe la picioare. Asa ca am luat masuri. Am avut mare noroc cu salcii taiate, iar coaja se desprindea usor de pe unele dintre ele. Asa ca am facut un fel de sindrile. Am folosit si o punga gasita pe acolo ca na, folosim ce ofera natura. Mai nou si pungi. In final un adapost care ma ferea perfect de vant si ploaie.

O sa vedeti in filmuletul de la final despre ce sindrile vorbesc pentru ca nu am poze cu ele.
Dupa ce am terminat adapostul am inceput sa desfac bagajul si sa maresc confortul.
Am folosit acelasi sistem de dormit ca la Paltinu. Celofan gros ca sa tai umezeala dinspre sol, izopren pentru izolare terminca (conductie) si sac de dormit introdus in bivibag. Am avut si un felinar care s-a dovedit excelent noaptea.

La cap am avut agatata "baia". Adica o gentuta de la BCB (v-am mai zis de ei) numita "Combat Wash bag" pe care o gasit la arcuri-cutite.ro (na ca iar am zis-o) la "fabuloasa" suma de 41 lei. Nu am poza dar am luat tot de la arcuri-cutite si o periuta de dinti pliabila care este must have pentru cei care vor sa mai mestece cu dintii lor si la batranete :). Vine cu un tub mic de pasta de dinti dar acel tub pare gol. Din al meu nu am putut stoarce nimic. Deci cumparati si un tub mic de pasta de la magazinul de la colt.

La picioare a stat agatata camila de la MSR. Pana la urma a avut rol pur decorativ pentru ca am avut apa in bidoane de 5 litri.

Spre seara am pus de masa. Eu executam un carnat cu busuioc si niste ceapa.

A aparut si Semaca. Un prieten de-al lui Razvan. Un tip extrem de amuzant. Pescar si vanator emerit. Nu prinde nimic dar ii place sa creada ca poate :) (glumesc). Omul "ne-a stricat" seara. Aflandu-se prin zona la vanatoare si auzind ca am venit la pascut a trecut spre seara ca sa ne verifice. Si nu ne-a verificat cu mana goala. Nu! A avut o mana de carnaciori de porc de regim, niste pui, doi stropi de vin de tara- nu mult, doar vreo 5 litri, si de finalizare a scos o vodca de la mama Rusia. Da' nu vodca normala. Nuuuu. A adus una cu ardei iute in ea. Parerea mea e ca pornesti avioane cu ea. Dar ma rog. E o parere.
Deci seara am avut ce pune la foc. Uitam sa va zic. Razvan a prins si trei avati maricei dupa standardele mele asa ca mancare am avut. Miselul de Adi a scos o slanina pe care a crestat-o, a stropit-o abundent cu malai si a pus-o la foc pana a devenit usor crocanta. Oribil! Ce sa zic? Si ca sa inrautateasca treba a scos si cateva cepe. Rosii ca alea albe ne cadeau greu. Regimul meu s-a dus pe Dunare in jos. Da' nu s-a dus singur ca l-a luat si pe al lui Semaca, primul doctor cu colesterol pe care il vad. Deci ce sa zic? Seara haiduceasca cu glume si povestiri pescaresti foarte amuzante.

Logic ca nu am scapat nechestionat "ca de ce imi place sa fac ceea ce fac?". Raspunsul a fost ceva de genul "Stiti... eu pur si simplu asta visez... asta pictez...".

Nu o mai lungesc.A fost foarte placut. Va las cu filmuletul si ma duc la somn.


Seara buna!
Alex

[update 24.11.2010]
Am uitat sa zic ca am rotunjit cu cutitul capetele betelor pe care se sprijinea tenda. Astfel am evitat sa o intep sau sa o tai.

9 comentarii:

  1. Superba masina :)
    Daca nu ma insel , Semaca si baietii sunt din Club4x4 . Baieti de calitate !
    Sa va fie de bine !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, e simpatica. Cam inghesuita pentru 4 persoane cu bagaj dar vanoasa. Baietii mai mult ca sigur ca umbla si pe forumul ala. Au fost la un concurs in bucovina din cate am inteles. Mi-au zis ei ceva dar a intrat pe o ureche si a iesit pe cealalta :)).

    RăspundețiȘtergere
  3. super iesire, si un articol chiar bine structurat, abia ast urmatoarele iesiri sa vedem ce mai construiesti

    RăspundețiȘtergere
  4. Super iesirea. Ideea cu paravanul e tare. Multi ar fi mutat tot scheletul. Ai lasat scheletul la adapost in picioare, dupa ce ai plecat?

    RăspundețiȘtergere
  5. @adrian25 Multumesc. In timp o sa devin repetitiv. Dar acum ma gandesc la un fel de iglu mioritic :). La ala trebuie zapada.

    @Crstian Gidiceanu Initial si eu m-am gandit sa mut scheletul dar batusem stalpii in pamant deja si trebuia sa o iau de la zero asa ca am adaptat.

    Scheletul a ramas in picioare la final ca poate o mai fi vre-un trecator interesat (dar nu prea cred). Mentionez ca am legat cu sfoara de iuta(biodegradabila) si doua bucati de cordelina pe care le-am luat acasa. Asta ca sa nu avem discutii legate de poluarea locului :).

    Deci tot ce a ramas este biodegradabil si se intoarece de unde a venit. Cel mai probabil va devenii lemn de foc.

    RăspundețiȘtergere
  6. http://www.youtube.com/watch?v=KFK61-td9WQ&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumos, frumos! Si la Dunare - intotdeauna mi-am dorit sa ajung acolo :) Poate facem o iesire mai incolo.

    RăspundețiȘtergere
  8. Lunca Dunarii e si favorita mea. E plina de viata. Asta imi place cel mai mult la ea. Va doresc Alex, Adrian25 si Bogdan (dar si celorlalti pe care nu-i cunosc )sa aveti parte cat mai des de iesiri pe acolo. Si in special vara cand e superb :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Super! O sa mai rasfoiesc site-ul asta ca vad ca sunt lucruri interesante si utile!

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.