8 mai 2009

Plante anti-țânțari

Vine vara. Vin și țânțarii o dată cu ea. Mă uit la diverse documentare și văd câte un nene că ia o buruiană de pe jos, o freacă de el și gata cu țânțarii. Ce plantă e aia, o crește la noi? M-am ofticat de multe ori că nu cunosc și eu o asemenea plantă.

Astăzi m-am enervat și m-am pus pe cercetări. Am căutat evident plante care cresc la noi pentru că nu are sens să vă zic cu ce te freci în Africa de exemplu :)

În timp ce aflu mai multe informații am să editez acest post pentru a ține informația concentrată.

Deci să încep:

1. Iarba mâțelor sau Cătușnica (Nepeta Cataria).

Nu am să descriu utilizările de bază pentru că nu acesta este scopul meu acum. Pentru mai multe informații căutați singuri. Eu am făcut greul pentru că la noi nu se specifică dacă o plantă este bună ca insecticid.

Dacă aveți pisică o să vedeți că va deveni foarte jucăușă cu planta. Mirosul plantei declanșează un comportament jucăuș la pisici. Se folosește pentru a căptuși jucăriile pentru pisici :).


Partea folosită folosită: frunzele

Se freacă în palmă până se obține un ulei. Se aplica pe corp.

Se zice ca ar fi de 10 ori mai puternica în îndepărtarea țânțarilor decât DEET.
(N,N-Diethyl-meta-toluamide, abbreviated DEET, is the most common active ingredient in insect repellents - adică cel mai folosit ingredient din substanțele insecticide)

2. Rozmarin (Rosmarinus officinalis)

Este o plantă mediteraneană deci nu crește la noi în stare naturală. Este cultivată ca plantă medicinală, condimentară sau ornamentală.

La fel, se freacă până la obținerea unui ulei care se aplică pe corp.

3. Coada șoricelului (Achillea millefolium)
Se pare că nu este recomandată femeilor gravide.

4. Menta


Această informatie am extras-o din comentariile celor care au vizitat acest blog.
Sunt 25 de specii de mentă (mai mult cititi aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Mentha).

"Mint leaves are often used by many campers to repel mosquitoes. It is also said that extracts from mint leaves have a particular mosquito-killing capability. Mint plants planted near doorways help drive ants away."


Cam atât momentan.

Dacă cunoașteți și voi asemenea plante vă rog să îmi lăsați un comentariu cu un eventual link unde pot verifica informația. Nu voi posta informatii incerte. Unele plante sunt toxice și nu vreau să risc să intoxic pe cineva pentru că nu m-am interesat.


ATENTIE!
Nu folosiți pe răni deschise dacă nu cunoașteți mai multe despre plantă!

Verificați întâi pe o porțiune mică de piele dacă aveți alergii.

Fiecare avem pielea diferită. Exista șansa ca unele plante să nu aibă efect în contact cu anumite tipuri de piele. La fel și ceaiurile. Nu toate au efect pentru toți  Trebuie să cauți planta care se "înțelege" cu organismul tău.

14 comentarii:

  1. din cate stiu eu ( am folosit o singura data, de mult) poti folosi si ceai de rostopasca impotriva tantarilor

    RăspundețiȘtergere
  2. frunzele de menta proaspata frecate pe piele sunt bune impotriva tantarilor, si miroase placut.

    RăspundețiȘtergere
  3. discutam cu tata acum cateva zile si mi-am amintit ca am citit la tine pe blog despre plante anti-tantari. tata mi-a zis ca acolo unde creste "catalpa bignonioides" nu sunt tantari si ma gandesc sa iau cu mine niste frunze atunci cand mai ies. in romania e totusi o problema, acest arbore creste doar in parcuri avand rol decorativ si nu e gasit in salbaticie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci eu folosesc menta fara mari batai de cap si pot dormi linistit sub cerul liber. Imi frec efectiv mainile si fata cu frunze de menta salbatica si functioneaza excelent. Nici urma de tantari pe o raza de cel putin jumatate de metru de mine. Dar menta trebuie sa fie musai proaspat culeasa ca sa folosim la prima mana principiile active din ea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bratara anti-tantari. 100% naturala. Bugslock. E pe net, de vanzare.

    Deoarece are in combinatie ulei de lamaita si lavanda, pe o banda de bumbac, e absolut IDEALA pentru copii.

    Am probat-o in Delta nostra anul trecut si a functionat. Din zece milioane de insecte ne-au intepat 5-6. Si asta la 4 oameni - eu, nevasta si doi copii mici.

    O recomand.

    RăspundețiȘtergere
  6. La tara se pun muscatele in geam fiindca se zice ca "nu lasa tantarii in casa".

    Nu mai stiu unde am citit ca si casele care sunt varuite in albastru (hai ca-i buna "varuite" dar ati inteles cred ce am vrut sa spun) au acelasi efect... probabil radiatiile de o anumita lungime de unda?! Hai ca ma aberez... dar asa se zice.

    In geamul fetitei mele am pus o jardiniera cu busuioc. Puternic mirosul... si nici tantarii nu au mai prea deranjat-o. Dupa ce a crescut busuiocul nu au mai deranjat-o nici tantarii. Acuma nu sunt 100% ca este efectul busuiocului...

    RăspundețiȘtergere
  7. io mai stiu niste pastile, raid :)
    stiu.. dati cu pietre in mine.. nu s naturale

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa te dai tu cu alea cand esti in padure si sa ne povestesti cat te-au aparat de tantari :).

    RăspundețiȘtergere
  9. Fruzele de busuioc, foile de varza alba, foile de ceapa, pulpa de dovleac, sucul de patrunjel si coacazele sunt remedii naturiste utilizate cu succes in cazul intepaturilor de insecte.

    Mai multe detalii pe: http://sanatatecuplante.ro

    RăspundețiȘtergere
  10. In general plantele puternic mirositoare (busuioc, muscate, jazmin,lavanda, musetel) sunt repelente pentru tantari. Plantele in ghivece se pun in dreptul ferestrelor. Musetelul il foloseau indienii frecand pielea cu planta proaspata si sub forma de ceai pentru baut. Retete de repelent (100 ml ulei de migdale dulci + 20 picaturi de esenta de busuioc + 20 picaturi de esenta de muscata)(ulei de lavanda amestecat cu crema de corp)

    RăspundețiȘtergere
  11. Se ia o sticla cu benzina, se goleste intr-un loc usor inflamabil din casa si apoi cu un bat de chibrit, se aprinde locul respectiv si sigur, pana la stingerea definitiva a focului , nici urma de tantar. Asta a fost explicatia unui specialist in domeniu pe care l-am intrebat cum pot scapa de tanarii care ma hartuiesc permanent. Din informatie in informatie, am descoperit ca exista un copac numit ,,catalpa'' care face minuni. Cu o urma de indoiala am cautat timp de doi ani pana am aflat de unde se poate procura, apoi am gasit doi dintr-o specie care asigura alungarea tantarilor(singura care are acest efect, celelalte trei sau patru specii au doar rol decorativ)i-am plantat unul aproape de usa de intrare in casa si celalalt langa foisorul din curte . Rezultatul ? Uimitor, dupa patru ani (anul acesta s-au implinit patru ani de cand ii am) anul acesta, la mine in curte nu mai exista tantari, in ciuda unui mic havuz care se afla langa foisor si inainte de asta roiau miliarde de tantari. Deci ,,catalpa pitica'' are efecte miraculoase si este de o frumusete uimitoare. Are nevoie de multa, chiar foarte multa umezeala la radacina ceea ce ajuta la alungarea tantarilor altfel, in cazul lipsei de umiditate nu mai are niciun efect

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.