30 mai 2009

Un cuib pentru niste cinteze

La munca avem o colivie in care si-au dus o parte din viata diverse animalute. Nu sunt de acord cu tinutul animalelor in colivii mai ales la serviciu unde mereu este agitatie si galagie. Si mai ales cand este vorba de animale exotice care sunt greu de intretinut. Ultimul locatar a fost o maimuta din hartie :) (da este corect) pe care am scos-o la imprimanta si am decupat-o. Am pus-o acolo in speranta ca nu vor mai pune alte animale. Maimuta a rezistat vreo jumatate de an daca nu ma insel. Vineri a fost evacuata :). Un coleg a cumparat 4 Cintezele australiene zebrate. Da... 2 nu erau suficienta. Ma rog... faza este ca mi s-a facut mila de ele cand am vazut ca stau pe un bat din plastic si nu au nici un loc unde sa se refugieze ca sa le dea o senzatie de siguranta.
De la 2009_05_30
Am vorbit cu colegul daca ma lasa sa incerc sa fac un fel de cuib. A fost de acord. Asa ca astazi am incalecat pe bicicleta si m-am dus in una din turele mele in Herastrau. Aveam in plan sa stau sa ma mai consult si cartea cu plante comestibile si sa vad ce gasesc pe acolo. Dupa ce am terminat cu "investigatiile" am inceput sa ma uit in jur poate-poate imi vine o idee cum sa fac cuibul. Din iarba nu prea imi venea sa fac asa ca m-am indreptat spre o salcie. Am cules cateva crengute tinere pe care le-am indesat in rucsac. Cand am ajuns in casa am inceput sa imbin crengile fara vreo logica anume. Aveam in cap doar forma generala.

De la 2009_05_30
Dupa ce am imbinat crengutele, am inceput sa "tes" peretii cu niste coaja de pe alte crengute de salcie. Ne-avand prea multa coaja am continuat cu sfoara de iuta.
De la 2009_05_30
Si produsul final. Nu este cine stie ce capodopera dar este solid. Sper sa placa la pasarele :)
De la 2009_05_30
De la 2009_05_30
De la 2009_05_30
Crenguta verde din fata am pus-o in speranta ca se vor odihni cintezele pe ea. Am sa vad cat de practica este. Cam atat. [edit 01.06.2009] Cuibul s-a dovedit a fi foarte popular :)) Se bat pe el. Colegul care a cumparat pasarile a adus azi un cuib cumparat special pentru ele. Nici macar nu-l baga in seama. Batalia este pe cuibul facut de mine :) Am filmat un pic. Poate pun pe Youtube. Ma mai gandesc daca merita :) Clip. A trebuit sa tai sunetul. Am pus o muzica comunista :). Sper sa va amuze... 

15 comentarii:

  1. imi place cum a iesit, dar incearca sa pui niste iasca in loc de vata (nu scaietii pe care ii folosesti tu, niste iarba uscata ceva :D)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am iarba unde locuiesc. Aia am vrut sa pun dar am improvizat cu vata. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna treaba:-D
    Vlad din Sacele,BV

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum adica te mai gandesti? vrem sa vedem!:D

    RăspundețiȘtergere
  5. Ok. Propun 3 bisuri pentru acel cuib. Nu de alta, dar nu trebuie sa le dai ocazia cintezelor sa isi masoare muschii intre ele, pentru cine va folosi cuibul. Asa, cu 4 cuiburi, nu va exista cearta, ci doar armonie. Oricum, ar interesant de aflat care este comportamentul cintezelor in natura (cum se comporta cand isi apara teritoriul sau daca accepta usor sa convietuiasca in acelasi cuib cu alte surate.

    De asemenea, e bine de stiu ce sex au cele patru cinteze. Proportia intre sexul masculin si cel feminin este de luat inseama. Poate nu le trebuie 4 cuiburi ci doar 2. :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu au loc 3 cuiburi :) E prea mica cusca.

    Cu sexul.. te rezolv :)). Cele cu guler negru si pete portocalii pe obraji sunt masculi. Celelalte femele. Deci 2 la 2 :).

    Legat de comportament, din ce am citit, sunt pasari foarte active si sociabile si au nevoie de spatiu pentru a zburda.

    RăspundețiȘtergere
  7. Deci urmatoarea faza ar fi..... sa le iei de acolo si sa le dai drumul in natura :)) Cu tot cu cuib..... cu cu cu :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu-s asa dus cu capul :) Mai am un pic pana acolo. Specia e originara din Australia. Cat e vara cred ca sunt ok afara, dar la iarna sunt moarte. Deci n-are sens.

    Nu stiu ce soarta vor avea. Din tot biroul doar eu si cu posesorul le suportam galagia. Restul deja le-au pus gand rau...

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte tare! Cred ca asta imi place cel m mult din cate ai construit pana acum.
    Ai putea sa le pui niste paie sa vezi daca le folosesc la upgradarea cuibului :)

    PS: Saracele pasari

    RăspundețiȘtergere
  10. Stapanul lor le-a cumparat niste iarba artificiala si le-a pus jos in cusca. Au luat si au tapetat cuiburile. Pana la urma au intrat si incel mic (a trebuit marita gaura).

    RăspundețiȘtergere
  11. am rugamintea sa imi confectionezi si mie doua astfel de cuiburi. te rog mult, mi-a placut. am 8 zebrute, dar vreau sa separ 4 dintre ele.
    te rog, te rog mult.
    nu trebuie sa bagi nimic in el, doar sa faci " ca "podeaua" ca lumea, ele stiu ce sa care inauntru.
    vrei? multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  12. nu zebrutele nu mor in colivie, bineinteles daca sunt tinute in casa. eu le-am tinut iarna care a trecut si le-a mers foarte bine. sunt vesele si ciripesc, iar o pereche a facut 4 (patru) pui superbi, sanatosi si zdraveni.
    totul este sa aiba asigurat ce le trebuie: apa buna, curatenie, mancare, liniste (fac ele destula galagie) si multa apreciere din partea stapanului.

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut. Scopul blogului nu e sa-mi fac reclama. Ideea este ca daca iti place ceva, sa incerci sa faci singura. Eu am facut la plezenala cuibul si nu mi-ar mai iesi a doua oara a fel. Nici nu vreau sa fac la comanda nimic :) Deci iesi in parc si incearca singura :).

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu am construit pentru zebrute un cuib dintr-o nuca de cocos :). Cantecul lor are un ecou frumos cand intra in nuca. Acum le-am pus niste calti in colivie si se chinuie sa-i aranjeze frumos in cuib.

    RăspundețiȘtergere

Orice link care duce spre vanzare de produse va fi considerat spam. Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.